Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Saxifragales Сем. Crassulaceae (Дебелецови) Покривен дебелец

Покривен дебелец

Сем. Crassulaceae (Дебелецови)

Покривен дебелец - изображение

Покривен дебелец (Sempervivum tectorum, Common houseleek) е вид цъфтящо растение от семейство Дебелецови (Crassulaceae). Sempervivum tectorum е описан през 1753 г. от Линей, който отбелязва, че листата му са ресничести и покрити с власинки. Нарича се още необичайното алпийско алое вера. Латинското име "sempervivium" в превод означава „живее вечно”. Растенията от род Дебелецови имат способността да растат и оцеляват при неблагоприятни климатични и почвени условия. Покривният дебелец се използва най-вече при кожни заболявания. Той е бил високо ценен сред римляните, които го отглеждали във вази пред къщите си. Те твърдели, че предпазва от мълнии, заради външният му вид.

покривен дебелец през зимата

 

Родовото име Sempervivum, от латински "semper" (винаги) и "vivo" (живея), се отнася до запазването на жизненост при почти всички почвени и климатични условия, а специфичното име "tectorum" свидетелства за обичайното място на растеж на билката - покривите.

 

 

Устройство на покривен дебелец

покривен дебелецИзраства на височина до 15 см и ширина от 10 до 50 см. Има сиво-зелени, приседнали, месести листа, с дължина 4–10 см, подредени в розетка, наброяващи до 50 в една такава. Често придобиват розово-червено, лилаво или само червеникаво оцветяване по цялата си повърхност или във връхната си част. Листната маса е жива през цялата година. Тя служи като резервоар за вода, което позволява на растението да издържа при критични условия на живот. През лятото (юни и юли месец) покривният дебелец образува съцветия от червеникаво-пурпурни цветя, които са разположени на облистени, изправени, плоски стъбла. Те се издигат на височина от 20 до 30 см. Цветовете нямат аромат. След цъфтежа растението може да умре. Семената му узряват през юли и август месец.

Разпространение на покривен дебелец

покривен дебелец.

 

Роден е в планините на Южна Европа. Отглежда се по целия континент. Покривният дебелец е силно променлив вид, отчасти защото стотици сортове са били размножавани и продавани близо 200 години. Обича пълно слънце до частична сянка за своето развитие. Въпреки, че предпочита слънце, се радват на следобедна сянка в изключително горещи климати. Той се цени като почвено покритие за горещи и сухи места. Спечелил е наградата за градинарски заслуги на Кралското градинарско общество.

 

Използваема част на покривен дебелец

С медицинска цел се употребяват листата на растението. То е много устойчиво на трудни условия на растеж и запазва листната си маса си и през лятото и през зимата. Така може да се възползвате от лечебните й свойства през цялата година.

Химичен състав на покривен дебелец

Билката съдържа голямо количество ябълчна киселина, смоли, танини.

Лечебни свойства и приложение на покривен дебелец

Sempervivum tectorum се използва като лечебна билка, подправка и като зеленчук в салати. Последни медицински изследвания показват екстракта от листата му като антимикробно, антиноцицептивно, охлаждащо, стягащо и антиоксидантно вещество.

Свойства на покривния дебелец:

  • антидиарично;
  • противосърбежно;
  • антиоксидантно;
  • противовъзпалително;
  • стипчиво;
  • диуретично;
  • обезболяващо при зъбобол;
  • охлаждащ агент;
  • успокояващ ужилване;
  • средство за лекуване на рани и брадавици.

розетка на покривен дебелецСокът и листата са били използвани като народни лечебни средства от векове, заради техните охлаждащи, противовъзпалителни, стягащи и диуретични свойства. Смачкани пресни листа или сок от тях могат да се използват като лапи при изгаряния, язви и всякакъв вид кожни възпаления, тъй като с тяхна помощ болката бързо се намалява. Мед, смесен със сока, спомага за облекчаване на болките при язви в устата. Сокът е бил използван и за лечение на кожни и очни заболявания, включително от Гален и Диоскорид, за облекчаване на възпаление, а смесен с мед за лечение на млечница. Плиний също го споменава, а Марселус Емпирик го описва като компонент при лечения на контузии, нервни разстройства, чревни проблеми и коремна болка, а смесен с мед, като част от антидота Хадриани (антидот на Адриан), при широк спектър от вътрешни оплаквания.

Обобщено, в исторически план, листата на дебелеца са използвани като: външно лечение на наранявания, изгаряния, обриви, отворени рани, ужилвания от пчели или насекоми, изгаряния, болки в зърната, мазоли, лунички, инфекции на гърлото, невралгия на матката, дисплазия и аменорея, срещу катари на клепачите, рани от рак, гъбични инфекции в устата, главоболие, напукана или наранена кожа, глухота, болка в ухото и като противопаразитно и противовъзпалително средство.

Днес изследванията показват, че покривният дебелец е най-полезен при кожни заболявания, ракови болести, възпаления на езика и липса на менструация. Ефективен е при изгаряния, ухапвания и ужилвания от насекоми, херпес зостер, хемороиди и по време на менопауза. Вътрешно се приема като част от лечението на херпес зостер, кожни болести, тежка диария и хемороиди. Сокът може да се нанесе директно върху кожата при изгаряния, язви, брадавици, сърбеж, пареща кожа и подуване, свързани с ухапвания от насекоми. Разреденият сок се използва като гаргара за язви в устата. Ако сокът се смеси с пречистена свинска мас и се нанесе върху възпалена повърхност, възпалението бързо намалява. Някои стари лечители препоръчват смесването на сока със сметана. Сок смесен с мед се използва и в съвремието за лечение на млечница.

декорация с покривен дебелецЛистата се прилагат в кариеси срещу зъбобол. Сокът от тях се употребява за лечение на очни инфекции. Растението понякога се използва и вътрешно за лечение на дизентерия. Sempervivum tectorum се споменава и като лечение при нодуларно втвърдяване на кожата, езика и зърната и допълнително срещу брадавици.

Съвременните изследвания потвърждават приложението на сок от Sempervivum tectorum за лечение на болки в ухото. Сокът притежава антимикробна активност спрямо клинични изолати на бактерии, свързани с отита. Освен това данните от проучване сочат антиноцицептивна, охлаждаща, стягаща и антиоксидантна активности на екстрактите от Sempervivum tectorum.

Изследване влиянието на екстракт от листата на покривен дебелец върху кожата

Изследване показва, че екстрактът от листа на Houseleek активира клетъчните механизми, които участват в оздравяването на кожата - нейната регенерация, помага за нейното възстановяване, овлажняване и обновяване. Освен това изглежда полезен при лечението на ефекти на стареене, бръчки или фини линии, чувствителна към слънцето и увредена от него кожа. В Китай и Япония екстракти от билката са използвани в козметиката от десетилетия.

Екстрактът от листата може да се окаже мощна активна съставка за лечение на чувствителна кожа и дегенеративни кожни заболявания. Стимулира зарастването на рани по кожата, включително на лицето. Тези резултати, установени по време на проучването, могат да бъдат полезни при търсене на начини за възстановяване на изсъхнали, остарели кожни повърхности и за насърчаване на регенерацията на кожата. Противодйства на процесите на стареене и може да намали неблагоприятните ефекти на ултравиолетовите лъчи. Екстрактът може да бъде полезен при лечението на бръчки или фини линии, чувствителност към слънцето и слънчеви увреждания на кожата. Проявява клетъчна антиоксидантна защита. Тези резултати сочат потенциалната употреба на екстракт от листата на билката в козметични продукти с анти-стареещи, слънцезащитни, ремоделиращи и хидратиращи свойства. Инхибира меланиновият синтез, при което се потвърждава способността му да изсветлява кожата.

Етнофармакологично изследване на покривен дебелец

отглеждане в саксия на покривен дебелецПокривният дебелец се използва в традиционната медицина при лечението на отит (възпаление на ухото). Може да се прилага и върху рани, изгаряния, абсцеси, както и върху болезнени области, причина за които е подагра, като охлаждащ агент и стягащо вещество. Чай от листата му се препоръчва за лечение на язва. Етнофармакологично проучване в южна Сърбия, разкрива използването на сок от листата на S. tectorum за лечението на болки в ушите, брадавици, рак, стомашни болки, язва и високо ниво на кръвната захар, с най-високата ефективност при болка в ухото. Установено е, че сокът от листата на билката съдържа следните вещества: флавонолни гликозиди, кемпферол-3-о-рамнозил-гликозид-7-о-рамнозид, голямо количество ябълчна киселина. Неговата ефективност при лечението на болки в ушите се дължи на амтимикробната му активност.

Други употреби на покривен дебелец

Растението може да се отглежда в саксия. Използва се за оформяне на алпинеуми, алей, цветни градини. Младите издънки, в някои източници е показано, че могат да се консумират сурови. Могат да се добавят към салати, а сокът им се приема като освежаваща напитка. Листата имат остър, солен и кисел вкус, а нямат мирис.

Интересно за покривния дебелец

Традиционно се смята, че растението защитава срещу гръмотевични бури и по този начин се отглежда върху покриви на къщи, поради което се нарича Houseleek. Много от популярните му имена на различни езици отразяват асоциация с римския бог на гръмотевиците Юпитер, по-специално латинското "barba Jovis" (брадата на Юпитер). Връзката с Юпитер е извлечена и от сходството между цветята и божията брада; в днешно време се нарича и брадата на Св. Георги. Нарича се и просто гръмотевица.

Други имена се отнасят до неговото дълголетие. Уилям Ферни разказва история в подкрепа на това: "Ботаник се е опитвал усилено в продължение на осемнадесет месеца да изсуши растение за хербариума си, но не успява. След това той го възстановява, като го засажда на покрива на сграда."

разпространение на покривен дебелецСмята се, че защитава от магии. Яков Грим цитира провансалски трубадур: "и това растение, което те пази от злото в къщата ти". На някои места S. tectorum все още се отглежда традиционно на покривите на къщите. Римляните са отглеждали растението в контейнери пред прозорците си и са го свързвали с любовните еликсири и енергии.

Поради вярването, че пази от светкавици, Карл Велики е заповядал да бъде засаден на покрива на всяка къща. Какъвто и да е произходът на обичая, той преобладава в много други части на Европа, както и в Англия и Франция. Уелските селяни вярват, че то защитава къщите им от бури и осигурява просперитета на техните собственици. Суеверният народ в Уилтшир възразява силно срещу премахването на растенията от покривите им, или изтръгването на цветята от непознат човек, вярвайки, че това ще донесе смърт на обитателите на домовете. По-рано са смятали, че е ефикасна предпазна мярка срещу магьосничество, както и срещу мълнии.

Берхаави (Boerhaave), известен холандски лекар, установява, че сокът е полезен при дизентерията, но това не се възприема в съвременната практика.

Твърди се, че премахва брадавици и мазоли. Паркинсон казва, че тушира мазоли от пръстите на краката, ако те се къпят всеки ден със сок от покривен дебелец. Листата, нарязани на две, и с вътрешната повърхност, приложени върху брадавици, действат като лекарство за тях.

Гален препоръчва Houseleek за еризипел (червен вятър) и херпес зостер, а Диоскорид като средство за лечение на възпалени очи.

През четиринадесети век той е бил използван като съставка на препарат за невралгия и мехлем, използван по това време за опарвания и изгаряния.

Внимание!

При прекален прием на билката могат да се появят кожни раздранения, повръщане и диария. Покривният дебелец не трябва да се използва от бременн и и кърмещи жени, поради липсата на информация за влиянието му върху организма по време на посочените състояния.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Sempervivum_tectorum
https://www.thespruce.com/hens-and-chicks-sempervivum-1402031
https://worldofsucculents.com/sempervivum-tectorum-common-houseleek-old-man-and-woman-hens-and-chicks-liveforever/#prettyPhoto
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=b711
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Sempervivum+tectorum
https://www.rhs.org.uk/Plants/17164/i-Sempervivum-tectorum-i/Details
https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Sempervivum-Tectorum-Cid3204
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/s/sempervivum-tectorum=houseleek.php
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-515/houseleek
https://botanical.com/botanical/mgmh/h/houlee41.html
https://bibliotecadigital.ipb.pt/bitstream/10198/12633/4/Ethnopharmacological.pdf
https://www.botanica.ch/cms/dokumente/news/Documentation_Houseleek_V3.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиСнимкиМикробиологияХранене при...Алт. медицинаСпорт и туризъмСпециалистиОбразованиеЛюбопитноЛеченияНовиниИсторияЛайфстайлПатологияАнкетиФизиологияНормативни актовеИзследванияКлинични пътеки