Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Campanulaceae (Камбанкови) Кампанула, Кръглолистна камбанка, Харебел

Кампанула, Кръглолистна камбанка, Харебел

Сем. Campanulaceae (Камбанкови)

Кампанула, Кръглолистна камбанка, Харебел - изображение

Кампанула, Кръглолистна камбанка, Харебел (Campanula rotundifolia) представлява тревисто, многогодишно цъфтящо растение от семейството Campanulaceae. Известна е още с имената кръглолистна камбанка, синя камбанка, харебел и само камбанка. Фолклорът свързва цветето със света на магията и илюзиите, където има вещици, гоблини, духове и дори самия дявол. Освен това, то притежава и лечебни свойства.

Устройство на кампанула

харебелХаребелът достига до 50-60 см височина и расте под формата на туфа. Има елегантни тънки стъбла и нежни цветчета. Размножава се чрез корени и семена. Приосновните му листа са с дълги дръжки, от широко яйцевидни до закръглени или сърцевидни, обикновено с леко назъбени листни ръбове. Листният ръб може да бъде и гладък, покрит с къси, твърди власинки с дължина до 0,2 мм. Общата дължина на листата е до 2 см, като често изсъхват рано. Стволовите листа са редуващи се, повече или по-малко на брой, по-тесни и по-продълговати, често линейни или почти такива, най-често 1,5—8 см дълги и рядко до 1 см широки.

цветове на кампанулаСъцветието представлява метлица, състояща се от множество малки цветчета разположени на тънки цветни дръжки. Цветовете обикновено имат пет (понякога 4, 6 или 7) бледи до средно виолетово-сини венчелистчета, съединени във форма на камбанка, с дължина около 12–30 мм. Има пет дълги 4-12 мм, оцветени в зелено чашелистчета. Тичинките са с дължина 4,5-6,5 мм. Растения с бледо розови или бели цветя също могат да се появят. Периодът на цъфтеж е дълъг и варира според местонахождението на вида. На Британските острови цветята се разтварят от юли до ноември. В Мисури цъфти от май до август, а в Минесота от юни до октомври. Цветовете се опрашват от пчели, но могат и да се самоопрашват.

Плодовете представляват капсули, широко обратно конични до тясно чашковидни, дълги 5-8 мм, отварящи се с пори близо до основата. Както при много други видове от рода, всички части на растението излъчват бял сок, когато са наранени или при счупване.

Разпространение на кампанула

кампанулаКръглолистната камбанка расте в Северното полукълбо, на места с вариращи от пълно слънце до сянка; сух климат до умерена влага; гори, ливади, скали и плажове; на песъчлива и твърда почва. Харебелът се среща в голямо разнообразие от местообитания, вариращи от равнини до субалпийски райони. Това растение има способност да процъфтява дори в тревисти съобщества, при висока киселинност на почва и вода, на неплодородни почви, бедни на хранителни вещества. Лесно се култивира, като има склонност да се превръща в плевел.

Използваема част на кампанула

Употребяват се листата и коренът на растението. Видът се отглежда като декоративен.

Приложение на кампанула

В Европа листата понякога се консумират сурови в салата и се смята, че растението има незначителни лечебни качества.

Коренът на кампанулата е бил дъвчен с цел лечение на сърдечни и белодробни проблеми, както и при депресия. Инфузия от него е използвана като капки при възпалено ухо. Отварата от растението се пие или се употребява за измиване при лечение на възпалени очи.

В Северна Дакота, въпреки че растението произвежда малко биомаса, тя е била често събирана и използвана от индианците. Листата се консумират сурови или варени като източник на храна. От тях се приготвя чай, предназначен за лечение на туберкулоза и магарешка кашлица.

Интересно за кампанулата:

кампанула

  • растението се използва в производството на синя боя и е символ на клана Макдоналд. Широко използвано е от шотландските кланове. Синята боя получена от него се употребява за боядисване на специфичното за клана каре (тартан);
  • цветето заема важно място в литературните произведения на легендарните поети като Емили Дикинсън и Джон Клеър;
  • официален символ е на Йоркшир в Обединеното кралство;
  • името му говори за народните вярвания, че или е израсло на места, посещавани от зайци, или че вещиците са използвали сокове, изцедени от това цвете, за да се превърнат в зайци;
  • индианците от племето хайда от северозападната част на Тихия океан ги наричали "сини дъждовни цветя" и са смятали, че брането им ще доведе до дъжд. Поради това са забранявали на децата им да ги късат.

Внимание!

Консумацията и лекарствената  употреба на растението трябва винаги да бъдат консултирани със съответния специалист по билколечение или медицинско лице.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Campanula_rotundifolia
http://www.newmoonnursery.com/plant/Campanula-rotundifolia
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=278849&isprofile=0&
https://www.fs.fed.us/wildflowers/plant-of-the-week/campanula_rotundifolia.shtml
http://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/harebell
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/c/campanula-rotundifolia=harebell.php
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Campanula+rotundifolia
http://montana.plant-life.org/cgi-bin/species03.cgi?Campanulaceae_Campanularotundifolia
https://www.onlyfoods.net/harebell.html
https://www.nrcs.usda.gov/Internet/FSE_PLANTMATERIALS/publications/ndpmcbr10292.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноМикробиологияХранене при...Алт. медицинаЗдравни съветиБотаникаЛеченияСнимкиПрезентацииВидеоЗдравни проблемиИсторияНовиниИнтервютаЛайфстайлПсихологияОрганизацииСпециалистиФизиологияСпортНормативни актовеПроизводителиАптекиКлинични пътекиИзследванияЗаведения