Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Dipsacales Сем. Caprifoliaceae (Бъзови) Бял снежноплодник, Бял маргарит, Симфорикарпус

Бял снежноплодник, Бял маргарит, Симфорикарпус

Сем. Caprifoliaceae (Бъзови)

Бял снежноплодник, Бял маргарит, Симфорикарпус - изображение

Бял снежноплодник (Symphoricarpos albus) представлява цъфтящ широколистен храст. Растението е представител на семейство Бъзови (Caprifoliaceae). Храстът е известен още като бял маргарит и симфорикарпус. Белият снежноплодник е медосно растение. Използван е от местните американци за лечение на заболявания с разнообразна етиология.

Устройство на бял снежноплодник

бял снежноплодник храст

 

 

Белият маргарит има един основен ствол, който е разклонен на няколко по-малки. Максималната височина на растението достига от 1 до 2 метра.

 

 

бял маргарит листа

Листата са разположени срещуположно. Те са овални, различаващи се по размер и форма. Дължината им достига до 5 сантиметра. Съцветието на белия снежноплодник се състои от 16 цвята. Цветовете са малки, зеленикаво-бели до розови. Растението цъфти през юни-юли.

 

плодове на бял маргарит

 

Плодовете са с диаметър от 1 до 2 сантиметра, а баграта им е бяла. При отваряне на кутийката на плода, вътрешността наподобява фин, искрящ сняг на гранули.

Белият снежноплодник се размножава главно вегетативно - чрез залагане на резници или чрез коренови издънки от по-възрастни растения. Възможно е и размножаване чрез семена.

 

Разпространение на бял снежноплодник

mapЗа родина на белия маргарит се счита Северна Америка, но се среща и в Канада. Храстът е натурализиран и във Великобритания. Белият снежноплодник вирее в сенчести и влажни планински и горски местообитания, по заливни и речни брегове. Расте върху сухи и каменливи почви.

Използваема част на бял снежноплодник

Употребяват се стеблата, корените и плодовете на растението.

Химичен състав на бял снежноплодник

Химическият състав на белия снежноплодник не е изцяло изучен. Известно е, че в плодовете на растението се съдържат сапонини, алкалоиди – изохинолин, хелидонин. Установени са още флавоноиди, захари, киселини и минерални соли.

Лечебни свойства и приложение на бял снежноплодник

бял маргаритЛечебните свойства на белия маргарит са известни от векове на хората в Северна Америка. Те са го използвали, за да изцеляват гнойни рани, язви, напукана кожа по ръцете и краката, както и за лечението на полово преносими заболявания и туберкулоза. Инфузията от листата на храста е била приемана за облекчаване на стомашни болки и менструални нарушения. Плодовете са се употребявали във вид на натривки при кожни изгаряния и брадавици. В Русия раздробените плодове са втривани като успокояващ натурален лосион за ръце.

Освен в нетрадиционната медицина, белият снежноплодник намира приложение и в декорирането на градини, паркове и площади. Храстът е устойчив на ниски температури и запазва красивите си бели цветове дори през зимата.

бял маргаритБелият маргарит е полезен в пчеларството, поради високия процент на захарност в нектара му. Пчелите отрупват храста непрекъснато, като по този начин той им осигурява паша дори при неблагоприятни условия. Растението е важен хранителен източник за много животни – елени, бели мечки и мечки гризли. Белият маргарит се засажда по екологични проекти, целящи контролиране на ерозията в крайречните зони и възстановяване на нарушени природни обекти като изоставени минни находища.

Лечебни свойства на бял снежноплодник:

бял маргарит

 • дезинфекциращо;
 • лаксативно;
 • диуретично;
 • антипиретично (средство за понижаване на телесната температура);
 • аналгетично;
 • антихелминтно.

Заболявания и състояния, при които се прилага бял снежноплодник:

кожни проблеми

 • изгаряния;
 • дисурия;
 • кожни обриви;
 • брадавици;
 • диария;
 • стомашни болки;
 • туберкулоза;
 • конюктивит;
 • менстуални смущения;
 • половопреносими заболявания.

Начини на употреба:
бял маргаритБелият маргарит се използва главно за външна употреба. Поради наличието на сапонини в състава му, които притежават почистващ и антимикробен лечебен ефект. Прилага се под формата на лапи и компреси при лекуването на рани.

 • при кожни изгаряния, брадавици, обриви, сърбеж - локално се прилагат чрез втриване плодовете на храста;
 • при напукана кожа по крайниците плодовете на белия снежноплодник се използват по следният начин - няколко зрънца плод се измиват добре с вода и се раздробяват в овесена каша. Получената смес се прилага върху засегнатия участък, като се оставя да престои от 10 до 12 часа. За подобряване действието на сместа се препоръчва поставянето на предпазни ръкавици. Лечението трябва да се извършва, докато пукнатините бъдат напълно излекувани.

бял маргарит

 • запарка от плодовете и стеблата на бял снежноплодник - консумира се при стомашни проблеми, нарушения в менструацията. За външна употреба запарката се използва за промивки на рани, поради антимикробният й ефект;
 • инфузия от корените на билката - използва се при лечение на стомашни болки и настинки. Отварата от кореновата кора на белия маргарит е използвана при лечението на венерически болести, при неспособност за уриниране, туберкулоза и треска.

Внимание!

Всяка вътрешна и външна употреба на бял маргарит изисква повишено внимание. Поради съдържанието на алкалоиди в плодовете на храста, поглъщането им може да предизвика странични ефекти като симптоми на замайване, повръщане и диария. Противопоказна е употребата на билката от деца, бременни и кърмещи жени. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди консумацията на бял снежноплодник с лечебна цел.

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://narodnymi.com/vopros-otvet/snezhnoyagodnik-belyj-lechebnye-svojstva

http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=e292

https://findmeacure.com/2011/11/02/symphoricarpos-snowberry/

https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Symphoricarpos-Albus-Cid6678

https://en.wikipedia.org/wiki/Symphoricarpos_albus

http://www.fruitsinfo.com/snow-berry.php

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияСнимкиБотаникаЛюбопитноЛайфстайлИсторияЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаСпециалистиЗаведенияЛеченияЗаболявания (МКБ)