Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Orchidaceae (Салепови, Орхидеи) Дендробиум нобиле

Дендробиум нобиле

Сем. Orchidaceae (Салепови, Орхидеи)

Дендробиум нобиле - изображение

Дендробиум нобиле (Dendrobium nobile) представлява вид орхидея, една от най-разпространените и отглеждана от колекционерите на тези цветя. Принадлежи към семейство Орхидеи, Салепови (Orchidaceae). Изключително популярна е, защото е растение, което цъфти през зимата и пролетта, когато почти никое друго цвете не разтваря цвят. Тя е една от 50-те основни билки, които се използват в традиционната китайска медицина. В Китай е наричана още shí hú и shí hú lán.

Устройство на дендробиум нобиле

 

Цветето прораства от така наречените псевдогрудки. От тях израстват периферни, бели, жилави, сравнително тънки корени. Когато орхидеята-майка повехне от грудките прорастват нови издънки.

 

 

 

Стъблото на дендробиум нобиле расте право, като цветовете се формират по протежението на цялото стъбло. Стъблената маса е оцветена в жълтеникаво-зелено. Листата на растението са с форма подобна на каишки.

 

 

 

Растението имат голямо разнообразие в оцветяването на цветчетата му - от бяло през розово до лилаво такова. Култивираните сортове на този вид орхидея, развиват пъпки с различна големина и с още по пъстро и разнообразно оцветяване.

 

 

 

Дендробиум нобиле произвежда цветове в къси съцветия, състоящи се от 2 до 4 броя цвята в едно такова. Те са ароматни, восъчни, развиващи се по протежението на голите стъбла на орхидеята.

 

 

Разпространение на дендробиум нобиле

Орхидеята е родена в южната част на Китай (включително Тибет), Хималаите (Индия, Бангладеш, Асам, Непал, Сиким, Бутан) и Индокитай (Мианмар, Тайланд, Лаос, Виетнам). Видът е натурализиран в Хавай. Среща се и в равнините и в планинските гори, като често се развива върху мъха на варовикови скали, на надморска височина от 200 до 2000 метра.

Използваема част на дендробиум нобиле

Употребява се екстракт от растението. Често се използва с декоративни флорални цели.

Химичен състав на дендробиум нобиле

Екстрактът от стъблата на Dendrobium nobile съдържа 17 фенантрена. Има много проучвания върху химичния състав на растението. Установено е, че е отровно, като това налага прецизното му дозиране при влагане в хранителни добавки.

Лечебни свойства и приложение на дендробиум нобиле

Китайците са използвали този вид като панацея за много заболявания. Растението се влага в предтренировъчни добавки, използвани за увеличаване на физически и спортни постижения. Експерти твърдят, че то ще бъде следващата гореща стимулираща добавка. Съдържащите се в орхидеята химикали могат да окажат неприятен ефект върху организма, изразяващ се в понижаване на кръвното налягане, повишаване на кръвната захар, намаляване на болката. Употребата на добавката може да доведе и до появата на припадъци. Ефектите от приема на дендробиум нобиле не са достатъчно изяснени. Поради тази причина, дозираният от медицинско лице прием на добавки, в чийто състав влиза растението, е от първостепенна важност, за да се избегнат неприятни последици от употребата му.

Състояния и заболявания, при които се използва дендробиум нобиле:

 • с цел повишаване физическата активност;
 • сухота в устата;
 • кашлица;
 • висока температура;
 • топлинен удар;
 • жажда;
 • с цел стимулиране на имунната функция;
 • повръщане;
 • болки в корема;
 • импотентност;
 • анорексия;
 • туберкулоза.

 

 

Като едно красиво цъфтящо растение, дендробиум нобиле намира голямо приложение във флоралната декорация. Дори се наблюдават случаи, в които цветето се развива върху ствола на дървета.

 

 

Внимание!

Дендробиум нобиле може да увеличи риска от появата на припадъци при някои хора. Ако някога сте имали припадъци не използвайте растението.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниИнтервютаИсторияСпортПроизводителиОткритияНормативни актове