Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Commelinales сем. Pontederiaceae Воден зюмбюл, Воден хиацинт, Айхорния, Понтедерия

Воден зюмбюл, Воден хиацинт, Айхорния, Понтедерия

сем. Pontederiaceae

Воден зюмбюл, Воден хиацинт, Айхорния, Понтедерия - изображение

Описание:
Водолюбиво растение, родът, на което включва 7 вида, които в субтропическите райони са водни плевели, но в аквариуми или други водни ограничени басейни са изключително атрактивни. Обичайно плават свободно върху повърхността на водата, но в естествената си среда често се вкореняват в плитчината кал.

Листата на водния зюмбюл са бъбрековидно закръглени, събрани в розетка. В основата си са издути, съставени от пореста тъкан, благодарение на която растението остава на повърхността на водата. Водният зюмбюл има много красиви цветове, с разкошни бели, розови, сини или виолетови шарки. Те могат да бъдат от 6 до 9 на брой, рядко повече. Венчелистчетата на зюмбюла са 6 на брой. Зюмбюлът цъфти само за по ден. На следващия ден цъфти друг и така дълго време. Корените достигат до половин метър дължина и са изцяло под водата.

Размножава се чрез разделяне, много бързо и за кратко време покрива водната повърхност. Има нужда от много топлина и светлина, но да се предпазва от преки слънчеви лъчи.

Разпространение:
Родината му е басейнът на река Амазонка.

Предназначение:
Най-често се използва за декоративно оформление на аквариуми и ограничени басейни. Също така се използва и в козметиката.

Действие:
- антиоксидантно - има способност да поема и акумулира инсектициди, феноли, фосфати, кадмий, никел и сребро.

Любопитно:
Разпространен е от колонизатори за разкрасяване на имения. Попада в езеро Виктория, където е наблюдавано за първи път през 1988 г. Поради липса на естествени врагове бързо се размножава като се превръща в екологична бомба. Задушавайки водната повърхност растението довежда до намаляване на рибата (влошава кислородния режим във водоема и с това довежда до намаляване на останалите обитатели) и вреди на местната икономика. Това затруднява придвижването дори на плавателни съдове.
През 1965 г. растението се появява и във водоеми на Етиопия, където благодарение на човешки труд числеността е сведена до минимални граници.

4.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиРецептиВидеоТестовеНовиниНормативни актовеИсторияПроизводители