Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Акмела

Акмела

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Акмела - изображение

Описание:
Ниска цъфтяща билка, с изправени стебла. Едри отличаващи се цветове с жълто-червеникав цвят. Показан при зъбобол, тъй като сдъвкването на една от цветни пъпки ще блокира болката и ще предизвика обилно слюноотделяне. Това растение дължи антисептичните си свойства на съдържащият се в него алкалоид спилантол (по-точно, на неговите алкиламини), познат с имуностимулиращите (и слюнкоотделителните) си свойства. Спилантола е ефективен в изключително ниски концентрации срещу кръвни паразити, и е отрова за повечето безгръбначни. Това е обяснението за неговите комунални свойства срещу кръвни паразити, по-специално маларийната спирохета като профилактика и лечение на маларийни пристъпи. Ефективен е и срещу други кръвни паразити, включително и Лаймска болест.

Билката притежава силни антибактериални свойства. Проучванията показват силна ин витро активност на екстракти от Акмела срещу общи патогени като Escherichia Coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella gallinarum и Staphylococcus albus. Акмела също инхибира гъбични организми като Candida albicans, която е отговорна за почти епидемично състояние, известно като кандидоза.

Вътрешното използване на тази билка стимулира повишаването на степента на фагоцитоза , увеличаването на производството на бели кръвни клетки и увеличаване производството на антивирусен интерферон. Проучване със сушени листа от Акмела от Руанда показва активна имуномодулираща активност, по-специално увеличаването на производството на мононуклеарни левкоцити.  От направено проучване става ясно, че има стимулиращ ефект не само на паротидната жлеза, но също и върху лимфната система. Всичко, което се движи с лимфната течност ще защитава организма от болести, и съдейства за отстраняването на токсичните метаболитни отпадъци.

Тинктура доза: 30-40 капки, 2-5 пъти на ден.

Разпространение:
Родината на акмелата е Бразилия. Сега е разпространен, основно като декоративно растения, из целия свят.

Химичен състав:
Спилантол, сигмастерил, тритерпенес, изобутиламид

Действие:
- мощен имуностимулант
- доказани антибактериални свойства
- диуретично действие
- против зъбобол, стоматит, болки в гърлото
- подпомага слюнкоотделянето
- показан срещу кръвни паразитози

Приложение:
В козметиката, кулинарията, медицината.

Начин на употреба
:
В кулинарията - нарязан на ситно лист към салати, в яхнии.

Още по темата:

3.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияХранене при...НовиниСпециалистиАлт. медицинаБотаникаВидеоИсторияОрганизацииКлинични пътекиСоциални грижиФизиологияНормативни актовеИзследванияНаправления в медицинатаСнимкиЛайфстайлДиетиСпортЗаведенияМикробиологияТестове