Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Аморфа канесценс, Пухкав индигов храст, Оловен плод

Аморфа канесценс, Пухкав индигов храст, Оловен плод

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Аморфа канесценс, Пухкав индигов храст, Оловен плод - изображение

Аморфа канесценс, Пухкав индигов храст, Оловен плод (Amorpha canescens) представлява малък, многогодишен полухраст от семейство Бобови (Fabaceae).

Устройство на аморфа канесценс

храсти аморфа канесценсРастението израства на височина от 0,3 до 1 метър. Корените на растението могат да растат до 5 метра дълбочина и могат да се разпространят радиално до 1 метър. Идентифицира се чрез своите малки лилави цветчета, събрани в шиповидни съцветия и сиво-зелените си листа, срещуположно разположени и подвижни. Клоните и листата на растението са покрити с пепляво-сиви власинки. Тя има много малки лилави цветя с жълти тичинки, които са групирани в съцветия. В зависимост от местонахождението на билката, цветята й цъфтят от края на юни до средата на септември. Произвежда малки бобовидни шушулкови плодчета.

Разпространение на аморфа канесценс

Билката е родена в Северна Америка. Открива се на много места от южните части на Канада до северния край на Мексико и на изток от Монтана до Мичиган. Обикновено се среща в сухи прерии и савани от много различни структури, включително пясъчни, тежки и скалисти почви. Предпочита за своето развитие добре дренирани почви.

Използваема част на аморфа канесценс

Употребяват се извлеченото от растението масло, коренът и листата му, от които се приготвя чай.

Лечебни свойства и приложение на аморфа канесценс

цвят на аморфа канесценсХората, в родният ареал на разпространение на билката я използват за лечение на вируси, екзема, ревматизъм, невралгия, открити рани и разкъсвания. Листата на растението се използват и за приготвяне на чай в сушен вид, при което се получава жълт, приятен на вкус извлек. Отново сухи и наситнени те се употребяват и за направата на смес за пушене в комбинация с биволски мазнини.

Показва противопаразитно, възбуждащо апетита, локално успокояващо кожата действия.

Инфузия от листата на аморфа канесценс се използва за унищожаване на чревнни паразити и за лечение на екзема. Изсушени и прахообразни се прилагат върху отворени рани. Отвара от корена й се прилага за лечение на стомашни болки. Смолата на клоните е била употребявана в лечението на невралгия и ревматизъм.

Други употреби на аморфа канесценс

Осигурява храна за животните и действа противоерозионно на почвата. Използва се за озеленяване в градинарството, благодарение на азотните си фиксиращи качества и способността да предотвратяват ерозията. Неговите коренни възли са пълни с азот фиксиращи бактерии, които са необходими за растежа на растенията.

Гъстообразните пустули, намиращи се по повърхността на растението съдържат "аморфа" - контактен и стомашен инсектицид. Той действа като репелент срещу насекоми.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Amorpha_canescens
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=b260
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Amorpha+canescens

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлХранене при...Здравни съветиНовиниЛюбопитноВидеоИсторияСпециалистиАлт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиЛеченияСоциални грижиФизиологияНормативни актовеИзследвания