Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Кръвоносна и лимфна система

Кръвоносна и лимфна система (Systema circulatorius)

Кръвоносна и лимфна система (Systema circulatorius) - изображение

   Циркулаторната система е органна система, по която преминават важни хранителни вещества, газове, хормони, кръвни клетки и други. Тези вещества се движат в посока "от" или "до" дадени клетки, за да се осъществи поддържането на хомеостазата на организма.
   Циркулаторната система се разглежда като съставена от кардиоваскуларна и лимфна система.
   Главни съставни части на кръвоносната система при човека са: сърцето, артериите и вените.
Артериите най-общо пренасят богата на кислород кръв в посока от сърцето до тъканите и органите на организма, а вените - връщат в сърцето тази, която е бедна на кислород.
Изключение прави малкия кръг на кръвообращение, където ролите на артерии и вени са разменени. Белодробната артерия пренася бедна на кислород кръв до белите дробове, а белодробните вени снабдяват сърцето с оксигенирана кръв.
   Кръвообращението се извършва по два кръга - голям и малък. По пътя си през малкия кръг, кръвта се насища с кислород, а чрез големия - оксигенираната кръв се доставя до всички тъкани и органи.
Кръвта, която е наситена с кислород е алено червена, а тази, която е бедна на кислород е винено червена.
   Малкия кръг на кръвообращение включва: дясната сърдечна камера, белодробната артерия, капиляри на белодробните алвеоли, белодробните вени и завършва с лявото предсърдие.
   Големия кръг на кръвообращение включва: лявата сърдечна камера, аортата, артерии, капилярна мрежа, вени, кухите вени (горна и долна) и дясното предсърдие.
   Артериите, се разделят на по-малки съдове, наречени артериоли, а те от своя страна - на капиляри. Капилярите са "доставчиците" на хранителни вещества и кислород за тъканите. След като капилярите са доставили необходимите хранителни вещества и кислород,в обратна посока те изнасят от тъканите непотребните и вредни продукти на обмяната, като преминават във венули (най-малките вени). От своя страна венулите преминават в по-големи вени, като завършват с горната и долна куха вени, които се вливат в дясното предсърдие, образувайки венозния синус.

Артериите и вените имат сходен строеж на стената си, като са изградени от три слоя: Tunica intima е най-вътрешния слой, изграден от ендотелни клетки. Tunica media е средният слой, богат на гладкомускулни влакна, които контролират диаметъра на съда. Tunica adventitia е най-външния слой на стената, изграден предимно от съединителна тъкан.

  Лимфната система е съвкупност от лимфните възли, канали и съдове, които продуцират и транспортират лимфна течност в посока от тъканите до кардиоваскуларната система.
Тази система има три главни функции: преместване на излишните течности от тъканите, абсорбция и транспорт на мазнини до кардиоваскуларната система и производство на имунни клетки.
Лимфата произхожда от кръвната плазма, филтрирана през стените на капилярите и представлява течност, която запълва пространството между тъканите и клетките.
Тимусът, слезката, лимфните възли, апендиксът и костният мозък са част от тази система и тяхната правилна функция зависи от лимфната система.

2.9, 8 гласа

ПОДРАЗДЕЛИ НА Кръвоносна и лимфна система

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА Кръвоносна и лимфна система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология