Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Натурални средства срещу напукани зърна

Натурални средства срещу напукани зърна

Натурални средства срещу напукани зърна - изображение

Болка, напукване, кървене и възпаление на зърната е често срещано състояние при кърмещите майки, макар че кърменето не трябва да е болезнено. Болката е предупредителен знак, че нещо не е наред. Най-често това е техниката на кърмене, позицията на бебето или други фактори.

През първите два до четири дни след раждането е нормално майката да изпитва известно напрежение в зърната при засукване на бебето, но не и болка. Ако бебето е правилно позиционирано, това напрежение и изтръпване намалява с потичане на млякото и в рамките на няколко дни напълно изчезва. Ако това не се случи до една-две седмици и се появи болка, това е сигнал, че нещо не е наред. Ако след коригиране на позицията на бебето и засукването не настъпи подобрение, трябва да се търси друг източник на болката. Това може да бъдат:

Аномалии на зърната - неправилна форма, местоположение или твърде малки зърна.

Аномалии на езика на бебето. Най-често се касае за твърде къса връзка между езика и пода на устната кухина.

Неправилна употреба на помпа за кърма. Понякога помпата за изцеждане е причина за напукването и болката в зърната. Може да се касае за твърде голяма смукателна сила, неподходящ размер на накрайника, непоносимост към материала на накрайника и други.

Болката в зърното може да се дължи и на прекомерно напълване на гърдите с мляко, поради което тя се втвърдява и засукването причинява болка. Предварителното изцеждане на малко количество мляко непосредствено преди кърменето може да бъде достатъчно да се избегне този проблем.

Ако бебето има гъбична инфекция в устата (млечница), може да я предаде и на майката, което ще причини болка в зърното и напукване. Признаците на млечница при кърмещите майки може да включват сърбеж, зачервяване, болезненост, напукване и остра болка по време на кърмене.

Зърната може да се напукат и поради прекомерно изсушаване на кожата на зърната.

Напуканите и разранени зърната лесно могат да бъдат заразени с бактериална инфекция и да бъдат болезнени дори след коригиране на позицията на бебето.

Кожни заболявания като екзема, псориазис или отравяне с отровен бръшлян могат също да са причина за болезнени зърна.

Алергична реакция към сапуни, перилни препарати, медикаменти или кремове също може да предизвикат подобна реакция.

Ако майката изпитва силна болка, когато зърната са изложени на студ може да страда от вазоспазъм на зърното (феномен на Рейно). Зърната на гърдите може да придобият временно червен или синкав цвят, след което се връщат към нормалния си цвят. Топъл душ може да облекчи състоянието.

Разранени зърна през по-късните месеци може да са свързани с променен модел на засукване във връзка с никненето на зъбките.

Това че зърната на гърдите са напукани не се отразява на бебето. Възможно е дори малко количество кръв да попадне в млякото (при наличие на разраняване), която да се появи в пелената, но това няма да му навреди.

За облекчаване на състоянието и намаляване на болката може да бъдат полезни някои препоръки преди, по време и след кърмене, като:

Позиционирайте бебето правилно. При правилно засукване, цялата гръдна ареола попада в устата на бебето, като зърното достига задната част на езика на бебето.

 

Топъл компрес преди кърмене. Това ще стимулира отделянето на млякото и ще овлажни кожата.

След приключване на кърменето изплакнете гърдите с топла вода, за да се намали риска от инфекция. Веднъж на ден използвайте нежен сапун, който да не съдържа парфюм. Не нанасяйте алкохол, спирт, лосиони или парфюми върху зърната. Измиването с чиста вода е достатъчно за поддържане на гърдите чисти.

Може да използвате хидрогелна превръзка или специални подложки за гърди, които ще предотвратят контакта на зърната с дрехите, което може да увеличи раздразнението на тъканите.

За облекчаване на болката и възстановяване на целостта на зърната може да помогнат следните натурални средства срещу напукани зърна:

Кърма

Намазване на зърното с прясно изцедена кърма може да ускори заздравяването, а също така осигурява и антибактериална защита. Кърмата е леснодостъпна и няма никакви странични ефекти, както за майката, така и за бебето.

 

Чай

Мокра торбичка чай е популярен природен лек за лечение на напукани зърна. Те не са скъпи и могат да бъдат открити във всеки дом, което ги прави леснодостъпни за всеки. Посредством осигуряването на влага и топлина, те предизвикват успокояващ ефект. Подходяща е употребата на торбички чай от лайка, жълт кантарион, смрадлика, маточина, босилек, черен чай и други. Почистване на зърната с чай или извлек от тези билки също би имало положителен ефект.

Зехтин

Зехтинът е богат на натурални овлажняващи агенти, подходящи при изсъхване и напукване на зърната, съпроводено с образуване на фисури, а също така намалява и болезнеността. За по-добър ефект може да се приложи следната рецепта:

На водна баня се смесват две супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици ланолин. Сместа се премахва от котлона и се разбърква докато изстине. Съхранява се в добре затворен буркан. Намазвайте зърната всяка сутрин и вечер, след кърмене. Измивайте гърдите преди следващото кърмене. 

Етерични масла

Подходяща е комбинацията от по една капка лавандулово масло и римска лайка, добавени към органично кокосово масло. От получената смес се нанася директно върху зърната след кърмене. Лавандуловото масло ще подпомогне борбата с възпалението и инфекция, а римската лайка притежава успокояващ ефект. 

Зелеви листа

Може да наложите сурови зелени листа върху зърната на гърдите и покрийте с памучен плат. Това ще намали болката и отока. 

Лед

Ледът е едно от най-добрите средства срещу болка в зърната. Въпреки това, трябва да се прилага след кърмене, тъй като студът може да попречи на отделянето на млякото.

Вземете кубче лед и го втрийте в болезнената област директно или с помощта на мека памучна кърпа. Повтаряйте поне 3 пъти на ден, за да намалее отока и признаците на възпаление.

Мед

Натуралният и чист пчелен мед действа като противовъзпалително и антибактериално средство. Жените са използвали този метод в продължение на много години за облекчаване на болката в зърната при кърмене. Нанесете малко мед върху зърната и оставете да изсъхне за известно време, преди да поставите сутиен или дреха. След като изсъхне, измийте остатъците от мед по зърната, тъй като могат да бъдат вредни за кърмачето. 

Кокосово масло

Кокосовото масло действа като охлаждащ ефект и това помага заздравяването на зърната. Овлажняващият ефект на кокосовото масло омекотява тъканите и облекчава дразненето. Преди кърмене, измивайте добре гърдата. 

Авокадо и масло от Ший

Това са две природни средства, които могат значително да облекчат болката и възпалението на зърната при кърмене. Достатъчно е да вземете малко количество от пастата (от авокадо) или от маслото (може и комбинация от двете) и да нанесете върху зърната и ареолите. Препоръчително е да се обхваща и малка част от здравата околна тъкан, за да се предотврати разрастване на пукнатините. Оставете за около 30 минути и след това измийте добре. 

Билки срещу напукани зърна 

Босилек

Измийте добре шепа листа от босилек и стрийте до получаване на паста, с която намазвайте зърната след приключване на кърменето. Преди следващото кърмене, изплакнете гърдите с чиста вода. Повтаряйте след всяко кърмене.

 

Алое

Вземете няколко листа от алое. Почистете ги добре от външната обвивка и бодлите, извлечете гела от вътрешността и го нанасяйте върху зърната след кърмене. Изплаквайте преди следващото кърмене.

Лайка

4-5 стръка лайка се сваряват в половин литър вода, докато остане наполовина. Получената отвара се оставя да се утаи, след което се прецежда. Нанася се с чист памучен тампон върху напуканите зърна, след всяко кърмене, до оздравяване на тъканите.

 

 

Масло от вечерна иглика

Маслото съдържа игликата съдържа есенциални мастни киселини, които са полезни за облекчаване на болката и възстановяване на тъканите. Нанасяйте няколко пъти на ден, като преди кърмене измивайте гърдите с чиста вода.

Невен

Цветът от невен е билка с успокояващ и противовъзпалителен ефект, поради което от древни времена се използва за лечение на различни обриви и рани. При напукване и разраняване на зърната може да се прилага като цветя от невен се натрошават и се остават да изсъхнат. След това се поставят в гореща вода, за да се получи инфузия. Нанася се с помощта на напоен памучен тампон или плат. Може да се използва под формата на крем.

Маточина

Консумацията на чай от маточина може да намали болката при кърмене. Не бива да се приема повече от една чаша на ден и не бива да се приема продължително време.

Глухарче

Глухарчето притежава успокояващо действие и подпомага възстановяването на тъканите. Може да се прилага като топъл компрес върху напуканите зърна, като преди кърмене гърдите трябва да се измият хубаво с чиста вода.

 

Бяла ружа

Коренът от бяла ружа е отлично средство при разранени зърна. Тази билка облекчава болката и успокоява тъканите. Може да се прилага като топъл компрес или под формата на крем за мазане. Преди кърмене гърдите трябва да се измият.

Наличието на напукване и болка в зърната не е знак, че трябва да спрете да кърмите, освен в случаите, при които се касае за инфекция или по-тежко състояние. Ако болката и увреждането на зърната на гърдите не се повлиява от никое от приложените средства и продължава повече от две седмици, потърсете помощ от вашия лекар, за да се установи конкретната причина и тя да бъде отстранена.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...СнимкиПатологияИзследванияНовиниЛеченияОрганизацииСпециалистиКлинични пътекиПроизводителиФизиологияНормативни актовеБотаника