Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни средства против хъркане

Алтернативни средства против хъркане

Алтернативни средства против хъркане - изображение

Хъркането представлява дрезгав звук, произлизащ от областта на гърлото по време на сън. Обикновено се причинява от вибрация на структури в устата и гърлото, като основата на езика, мекото небце, увулата (вибрира между сливиците и аденоидите). Среща се сред 45 % от възрастните, като някои хора хъркат от време на време, а други – всяка вечер. Нерядко хъркането представлява сериозен проблем сред двойките и може да доведе до проблеми в отношенията с партньора. Освен че, е изключително неприятно за човека, с който делим спалнята си, около 75 % от хората, които хъркат имат обструктивна сънна апнея (прекъсване на дишането за кратко по време на сън), което увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Как можем да се справим с хъркането?

Преди да посегнете към средствата предлагани в търговската мрежа, опитайте някои лесни природни решения и съвети, които може да ви бъдат от полза:

Променете позицията на спане

Лежането по гръб води до допиране на основата на езика и мекото небце до задната стена на гърлото, което причинява вибриращ звук. Спането на една страна може да помогне за предотвратяване на това. За да избегнете спането по гръб, може да използвате възглавница зад тялото си. Тя ще поддържа позата на тялото и няма да позволи да се обърнете по гръб. Друго подходящо средство са няколко топки за тенис, зашити на гърба на пижамата.

Редуцирайте теглото си

Загубата на тегло помага при някои хора, но не при всички. Този метод е от полза, когато напълняването е свързано с увеличаване на мастната тъкан около врата, което може да окаже влияние върху вътрешния диаметър на гърлото и да бъде причина за хъркане.

Избягвайте алкохола

Алкохолът и успокоителните медикаменти понижават тонуса на мускулатурата в задната част на гърлото, което увеличава риска от хъркане. Пиенето на алкохол може да влоши хъркането или да причини такова, при хора, които обикновено не хъркат.

Практикувайте добра "хигиена на съня"

Лоши навици на сън (известни още като „хигиена на съня) могат да имат ефект подобен на този при пиене на алкохол. Липсата на достатъчно почивка води до трудно заспиване и същевременно, много дълбок сън. Това води до прекомерно отпускане на мускулите и като последствие от него – хъркане.

Поддържайте носните проходи добре проходими

Стесняването на носните проходи затруднява преминаването на въздух през тях, което може да бъде съпроводено с издаване на хъркащ звук. Ако носът ви е запушен в резултат на настинка или други изменения по носната лигавица вероятността от поява на хъркане е голяма. Горещ душ преди лягане и промивка с физиологичен разтвор може да бъдат от полза. Промивайте носните проходи преди всяко лягане. За целта може да използвате специално предназначените за това канички нети под или ленти за нос.

Сменете възглавницата

Ако през деня се чувствате добре, но всяка вечер носът ви е запушен, причината може да се крие във възглавницата. В нея се натрупват голям брой прахови частици, акари и други потенциални алергени, които дразнят носната лигавица по време на сън, тя набъбва и се увеличава секрецията й. Сменяйте възглавницата си на всеки 6 месеца, за да сведете наличието на алергени в нея до минимум. Допълнителните мерки включват редовно почистване на праха в стаята (включително стените и тавана) и недопускане на домашните любимци до спалнята.

Хидратирайте се

Пийте много течности. Секретите в носа и мекото небце стават значително по-гъсти и трудни за отстраняване, ако сте дехидратирани, а това също може да доведе до хъркане. Жените се нуждаят от около 11 чаши вода (включително и другите течности приемани през деня), а мъжете се нуждаят от около 16 чаши.

Повдигнете горната част на леглото си

Поставете няколко дървени дъски под краката на леглото в горната му част или поставете навита хавлиена кърпа или тънка възглавница под матрака.

Откажете се от цигарите

Тютюневият дим дразни лигавицата и тя набъбва, оето пък води до стесняване на дихателните пътища. Това е и причината пушачите по-често да страдат от запушен нос.

Техники на дишане и упражнения

Упражнения за езика и гърлото

Движението на езика и мускулите на гърлото допринася за тяхното укрепване и намалява хъркането, тъй като стегнатите мускули няма да се отпуснат назад по време на сън. За целта, подходящи са следните упражнения:


1. Произнасяйте гласните „а, е, и, о, у”. Повтаряйте всяка една от тях силно, в продължение на три минути, по 3-4 пъти на ден.
2. Поставете върха на езика си зад предните зъби, след това плъзнете езика назад по небцето, в продължение на 3 минути на ден.
3. Затворете устата и свийте устните си в продължение на 30 секунди.
4. Отворете устата си, преместете челюстта си надясно и задръжте в тази позиция 30 секунди. Повторете като преместите челюстта наляво. Задръжте устата отворена и свийте мускулатурата в задната част на гърлото няколко пъти за 30 секунди. Правете това пред огледалото и ще забележите как увулата се движи нагоре и надолу.

Осигурете си поне 30 минути на ден за тези упражнения.

Пранаяма

Пранаяма е вид йога практика, насочена към подобряване и контролиране на дишането. Тя помага за подобряване на кислородния поток към мозъка и цялостното кръвообращение. Освен това е отлична техника за релаксация.

Първата техника се означава като брахмари или „жужене на пчела”. Необходимо е първо да намерите тихо и добре проветрено място. Седнете удобно, с изправен гръб и глава. Обикновено краката са скръстени (индийски стил), а ръцете са на коленете, което поддържа гърба изправен и дихателните пътища отворени. Затворете очите си и поставете показалеца върху ушите си, върху хрущяла, намиращ се между бузата и ухото. Поемете дълбоко въздух и по време на издишването, внимателно притискайте хрущяла. В същото време, произвеждайте силен бръмчащ звук, подобно на пчела. Вдишайте отново и повторете отново в продължение на 6-7 пъти. Някои от нещата, на които трябва да обърнете внимание при изпълнение на брахмари са:

 • Уверете се, че пръстите са поставени върху хрущяла, а не в ухото.
 • Не натискайте твърде силно. Натискът трябва да е лек и да се редува с леко отпускане.
 • При поемане на въздух, дръжте устата си затворена.
 • Може да държите пръстите си в положение на ръцете известно като Shanmukhi Mudra. При тази позиция, палците са поставени върху хрущяла на ухото, показалците са върху челото (точно над веждите), средните пръсти върху очите, безимените пръсти върху ноздрите, а малките пръсти в ъгълчетата на устните. Препоръчва се да се прави на празен стомах.

Друго подходящо дихателно упражнение е уджай пранаяма, известно като „дишане на победата. Упражнението започва по същия начин като предното, като вдишването отново е през носа. Езикът се обръща така, че да докосва задната част на горното небце и по време на вдишването се произвежда дрезгав звук. Задръжте дишането за няколко секунди, след което затворете едната ноздра и издишайте през другата. Повтаряйте така няколко минути като редувате ноздрите всеки път.

Натурални продукти срещу хъркане

Масло Гхи

Според Аюрведа (древна индийска медицина), маслото от гхи има редица лечебни ползи, включително и против хъркане. Освен гхи, може да се използва и масло от брахми. За целта, 2 капки масло от Гхи (или брахми) се добавят към разтопено масло от краве мляко. Традиционно, маслото се прилага от вътрешната страна на носа. Повтаря се всяка вечер преди лягане, а също и на сутринта.

Зехтин

Наред с редица други ползи за здравето, зехтинът може да помогне срещу хъркането. Понякога хъркането е свързано с наличие на излишни секрети или набъбване на тъканите в задната част на носа или гърлото. Смята се, че пиенето на 1-2 супени лъжици зехтин поддържа тези тъкани овлажнени и ще намали триенето помежду им. Това ще направи преминаването на въздуха по-плавно и ще намали хъркането. Прилагайте всяка вечер, преди лягане.

Мента

Гаргара с ментова вода или чай може да помогне за свиване на лигавицата на носа и гърлото. Този метод е особено ефективен, ако хъркането е временно състояние, причинено от хрема или алергия. Може да се използва и етерично масло от мента (една капка в чаша студена вода), като сместа се използва само за гаргара. Да не се поглъща!

Градински чай

Наред с антихипертензивното, противодиабетно и антимикробно действие, градинският чай има и силно изразено противовъзпалително действие. Тази билка намалява възпалението на тъканите и прочиства слузта от дихателните пътища, което може да допринесе за намаляване на хъркането.

• Поставете една шепа листа от градински чай в съд с вряла вода. Може да добавите 1-2 супени лъжици ябълков оцет по желание, тъй като се смята, че той също помага за спиране на хъркането. Вземете кърпа, потопете я в отварата и я поставете на главата си. Поднесете съда близо до устата си и вдишайте дълбоко парата през носа и устата.

• Друг вариант за използване на градински чай против хъркане е да поставите една връзка от билката в 1-2 чаши вода и оставите да ври 5-10 минути. Прецедете и оставете да се охлади, след което правете гаргара с получения чай всяка вечер, преди лягане.

Градинският чай не бива да се използва при наличие, на какъвто и да е вид припадъци!

Коприва

Ако хъркането е сезонен проблем, причинен от алергия, опитайте да приемате три пъти на ден отвара от коприва. Билкарите препоръчват копривата за успокояване на възпалението, причинено от поленовите алергии. За да си приготвите отвара или чай, добавете 1 сушена лъжица изсушени листа към чаша вряла вода. Покрийте съда и оставете да престои 5 минути, след което прецедете и пийте. Задължителни пийте една чаша вечер, точно преди лягане.

Хидрастис

Хидрастис е билка, която има свойството да успокоява възпалена и раздразнена лигавица. Може да се приема в комбинация с други билки като ехинацея и женско биле за терапия при грип и простуда.

? Като средство срещу хъркане може да се използва под формата на чай: вземете 2 чаени лъжици изсушена билка, добавете 1 чаша топла вода, покрийте и оставете да се накисне 15 минути. Прецедете и изпийте. Може да добавите 1-2 чаени лъжици мед по желание.

? Хидрастис срещу хъркане може да използвате и под формата на гаргара. Смесете 1 чаена лъжичка тинктура от хидрастис с чаша хладка вода и използвайте за гаргара преди лягане.

Ако използвате хидрастис повече от 3 седмици, преустановете приема за 2 седмици преди да го вземете отново! Хора с диабет, високо кръвно налягане или глаукома не бива да използват хидрастис!

Джинджифил

Джинджифилът е известен с различни свойства, включително противовъзпалителни и антибактериални. Също така, увеличава количеството на слюнката, която, попадайки върху гърлото, овлажнява лигавицата и я успокоява. Когато джинджифилът се комбинира с мед, допълнително смазва тъканите и намалява отока. Всичко това помага за намаляване на хъркането. Най-добрият начин за приложение на джинджифил срещу хъркане е под формата на чай. Нужни са 2-3 см парче джинджифил, чаша вода и 1-2 чаени лъжици мед. Измийте, обелете и нарежете на ситно джинджифила в подходящ за загряване съд. Сложете го на котлона да се загрее и добавете водата. Оставете да ври 3-4 минути, след което изключете котлона, покрийте с капак и оставете още 5 минути да се накисне. Прецедете и добавете меда. Може да приемате по 3-4 чаши всеки ден.
Чесън
Храни като чесън, лук и хрян се препоръчват като средство против хъркане. Вероятната причина е, че тези храни подпомагат прочистването на лигавицата на носните проходи, гърлото и синусите, което от своя страна намалява хъркането (ако то е свързано с хрема или синузит). Някои билкари твърдят, че чесънът може да помогне и срещу хъркане, свързано със сънна апнея, тъй като спомага за успокояване и намаляване на уголемени сливици. Като средство срещу хъркане, чесънът може да се дъвче пресен, за предпочитане преди лягане. Друга алтернатива е да се добави към към салати, сосове или ястия по време на вечеря.

Билкови таблетки

В търговската мрежа са на разположение разнообразни продукти на билкова основа срещу хъркане. Те са съставени изцяло от естествени продукти и ензими, въздействащи върху лигавицата на носа и структурите, свързани с хъркането.

Етерични масла срещу хъркане

Понякога хъркането е свързано с нарушение в съня. Когато човек изпадне в дълбок сън, склонността към хъркане е по-голяма. За предотвратяване на това и подобрение на съня може да се използват успешно някои етерични масла и комбинации от тях като:

Мащерка

Етерично масло от мащерка може да е от полза срещу хъркането, ако то е свързано с преумора и нарушение в съня. Освен противовирусно, антимикробно и противогъбично действие, мащерката притежава и успокояващ ефект, което може да помогне за подобряване на съня и намаляване на хъркането. Нужни са 2 капки чисто етерично масло от мащерка (или 4-5, ако използвате разредено). Втрийте внимателно в стъпалата преди лягане. Ако желаете да добавите етеричното масло към маслена основа (кокосово масло, зехтин), спазвайте съотношението 50:50, т.е 4-6 капки масло от мащерка към 4-6 капки растително масло. Може да добавите масло от мащерка и към лосиона си за тяло. Това допринася за успокояване на нервите и по-спокоен сън.

Масло от мащерка не се препоръчва при бременни, кърмачки, деца под 6 годишна възраст и хора страдащи от високо кръвно налягане!

Евкалипт

Евкалиптовото масло е известен противовъзпалителен агент, а също така спомага за прочистване и отбъбване на дихателната лигавица. Може да нанесете разредено масло от евкалипт директно върху носната лигавица, но най-добрият начин е да вдишвате парите му.

Етерична смес

Подходяща комбинация от етерични масла може да осигури по-добър и спокоен сън. Нужни са:

 • Шише за приготвяне на сместа (30 мл)
 • Лавандулово масло – 5 капки
 • Масло от роза – 5 капки
 • Евкалиптово масло - 5 капки
 • Масло от канелено дърво – 5 капки
 • Карамфилово масло – 5 капки
 • Масло от босилек – 5 капки
 • Масло от салвия скларея – 2 капки
 • Масло от мирта – 2 капки
 • Масло от авокадо (или масло от сладък бадем) – маслен носител, за допълване.
 • Арганово масло – маслен носител, при чувствителна или увредена от слънцето кожа (за допълване).

Смесете етеричните масла в шишето, долейте с някое от маслата за допълване и разклатете добре! Вземете малко количество от маслото и масажирайте гърдите с него! Може да използвате и сместа като добавите няколко капки към изпарител за етерични масла (при този метод не добавяйте маслен носител) около 20-30 минути преди сън.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиВидеоЛайфстайлФизиологияСпортЛеченияИсторияБотаникаСнимкиСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияХранене при...ПсихологияНовиниДиетиИзследвания