Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни методи за лечение на депресия при бременност и след раждане

Алтернативни методи за лечение на депресия при бременност и след раждане

Алтернативни методи за лечение на депресия при бременност и след раждане - изображение

Жените изпитват широк спектър от емоции по време на бременността и след раждането. Както хормоналните, така и физическите промени, оказват влияние върху чувствата и вълненията на жената. За някои жени, непланирана бременност може да се окаже силно стресиращо събитие, което да доведе до депресивни състояние и усещания, особено, ако това се случва във време, в което жената не се чувства готова за това.

Няма правилен или грешен начин, по който една жена да се чувства по време на бременността и след раждането. Всяка реакция и емоция зависи от конкретната ситуация и е трудно да се разбере дали тези чувства са в рамките на допустимото или излизат от контрол.

Депресиите свързани с бременността и раждането се срещат доста по-често, отколкото повечето хора смятат. Около 15 % от младите майки страдат от депресия. Депресията по време на бременност се нарича още предродилна депресия, а депресията между първия месец до година след раждането – следродилна депресия.

Симптомите на депресия може да започнат по всяко време по време на бременността или след раждането. Обикновено са различни при всеки, но най-общо могат да включват:

 • Чувство на тъга, гняв или раздразнение
 • Чувство на вина, срам, безнадеждност, преумора
 • Често избухване в плач, тъга
 • Незаинтересованост към бебето
 • Страх от оставане насаме с бебето
 • Загуба на интерес и удоволствие от приятните занимания и изживявания
 • Нарушения в съня
 • Липса на апетит
 • Липса на енергия и мотивация
 • Невъзможност за вземане на решения, липса на концентрация и слаба памет
 • Отбягване на семейството и приятелите
 • Мисли за самонараняване или нараняване на бебето.

Рискови фактори за поява на депресия свързана с бременността или раждането са:

 • Недостатъчна помощ и подкрепа в грижите за бебето
 • Финансов стрес, насилие
 • Семейни проблеми
 • Загуба на близък, загуба на работата или къщата
 • Лична или фамилна анамнеза за депресия
 • Предменструален синдром
 • Усложнения по време на бременността, раждането и кърменето
 • Раждане на близнаци
 • Майки преминали през лечение на безплодие
 • Майки с ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза, захарен диабет или хронични заболявания.

Други фактори, които могат да играят роля за появата на депресия при майката включват прекалена умора след раждането, съмнения относно способността за отглеждане на детето, нереалистичен стремеж към това да бъде перфектна майка, липса на свободно време, лош външен вид. Също така, жените, които са депресирани по време на бременността са изложени на по-голям риск от следродилна депресия.

Какви са рисковете от нелекувана депресия по време на бременност или след раждане?

Нелекуваната депресия може да стане причина за самонараняване или нараняване на бебето. Депресията по време на бременността става причина за недостатъчно хранене, слабо наддаване на тегло на плода, неспазване на медицинските инструкции, употреба на вредни медикаменти и вещества като алкохол, цигари и наркотици, които силно застрашават здравето и живота на плода.
Депресията след раждане може да повлия върху развитието на детето и да причини закъснение в развитието на речта, поведенчески проблеми, повишена раздразнителност и плач у бебето. 

Как да разпознаем депресията?

Много жени изпитват смесени чувства и известно притеснение от това, дали ще се справят със задълженията си на майка. Емоциите и преумората често водят до изблик на плач и безсъние. Тези състояния са нормални за всяка наскоро родила майка, при положение, че не повлияват на ежедневните грижи и безопасност на бебето, взаимоотношенията с околните и адекватността на реакциите. Обикновено са леко изразени и преминават в рамките на няколко дни без нужда от специално лечение. Симптомите на депресия преди и след раждането са по-тежки и продължават повече от две-три седмици.

По-тежко състояние, свързано с бременността е следродилната психоза. Тя се развива рядко и по-често при жени, страдащи от биполярно разстройство. Обикновено настъпва през първите две седмици след раждането и включва симптоми като зрителни и слухови халюцинации, обърканост, резки смени в настроението, причиняване на болка на бебето или на себе си. Това състояние е изключително сериозно и опасно и се нуждае от специализирано лечение.

Предродилната и следродилната депресия са временни и лечими заболявания, особено когато са открити в ранните етапи от развитието им.

Кога е необходимо да се потърси лекарска помощ?

В случаите, когато симптомите на депресия продължават повече от две седмици; пречат на изпълняването на ежедневните задължения, грижите за себе си и бебето или се пораждат мисли за самонараняване или нараняване на бебето е задължително намесата на квалифициран лекар или психолог.

Някои жени не споделят на никого за своите симптоми. Те чувстват неудобство, притеснение или вина от факта, че изпитват тъга, вместо да се радват на детето си. Прикриването на проблема може само да влоши състоянието. Всяка майка може да изпадне в това състояние и тя няма пряка вина за това. Съществуват различни конвенциални и алтернативни методи за лечение, с помощта на които депресията може да бъде преодоляна. Всяка жена трябва да знае, че голяма част от лекарствата предписвани за лечение на депресия, преминават през плацентата и достигат до бебето. Няма достатъчно информация за това, кои лекарства са напълно безопасни и кои не, но когато се лекува тежка депресия по време на бременност или кърмене, рисковете и ползите трябва да бъдат внимателно разгледани. За да бъдат избегнати страничните реакции и рискове при употребата на антидепресантите и другите конвенциални средства за лечение на депресия може да бъдат приложени някои алтернативни терапии. Алтернативни методи за лечение на депресия при бременност и след раждане включват физически упражнения, групи за подкрепа, говорна терапия, акупунктура, светлинна терапия, подходящ хранителен режим, прием на някои добавки и хомеопатия.

Упражнения

Упражненията помагат за облекчаване на депресията чрез освобождаване на невротрансмитери и ендорфини в мозъка, което подобрява настроението и има успокояващ ефект. Ефектът от тях може да достигне този на антидепресантите. За съжаление, липсата на мотивация и ентусиазъм при хората страдащи от депресия пречи за извършването на нещата, които биха имали най-голяма полза. За подобряване на физическото здраве и настроение повечето експерти предлагат между 10 и 30 минути физическа активност на ден. Подходящи упражнения по време на бременност и след раждане може да научите в:

Упражнения за възстановяване след раждане (следродилна гимнастика).
Упражнения по време на бременност (гимнастика за бременни).

Групи за подкрепа

Групите за подкрепа включват хора, страдащи или преминали през това състояние, при които посредством взаимни съвети и споделяния се цели подобряване на самочувствието и намаляване на симптомите на депресия. Подобен тип групи съществуват навсякъде, включително и онлайн.

 

Терапия чрез говорене

Терапията чрез говорене с психотерапевт или друг специалист в областта, може да бъде огромен източник на сила и подкрепа за тези, които страдат от депресия или тревожност, свързани с бременността и раждането. Този вид терапия осигурява безпристрастно мнение и възможност за пълно споделяне на чувствата и емоциите си. Също така, терапевта ще предотврати задълбочаване на проблема и ще предложи допълнителни методи за контрол на негативните настроения.

Светлинна терапия

Ежедневното осигуряване на поне 15 минути престой на слънце, още по-добре, когато това е сред природата, ще бъде от огромна полза за преодоляване на депресивното настроение. При излагане на слънчева светлина в тялото се синтезира витамин Д, освен това слънчевото греене носи усещане за спокойствие и ведро настроение. Дори и седенето пред слънчев прозорец за около 30 минути на ден може да подобри настроението и енергичността. Още по-голям би бил ефекта, ако престоят на открито се съчетае с леки упражнения или разходка.

При липса на подходящи условия и естествена слънчева светлина може да се използват специални лампи. Обичайната доза е 10 000 LX за 30 до 69 минути на ден.

Смях

Една изключително полезна терапия за всички форми на депресия, включително и тези свързани с бременност и раждане, е смехът. Освобождаването от стреса и напрежението, поне веднъж дневно води до отделяне на химикали в мозъка, които намаляват негативните мисли и тревожност. Подходящо може да е гледането на смешен филм или просто няколко шеги сред близки и приятели. 

Диета и хранене

Много храни са свързани с промени в настроението, способността да се справяме със стреса и умствена яснота. Диета с високо съдържание на кофеин, рафинирана захар, изкуствени добавки и ниско съдържание на протеин може да доведе до проблеми с физическото и психическото здраве.

Храни, които ще заредят тялото с енергия и ще подпомогнат справянето със стреса са всички пресни плодове и зеленчуци, кафяв ориз, пълнозърнест овес, нетлъсто месо, риба, орехи, кисело мляко.

Тези терапии, в комбинация с подкрепа от страна на семейството и приятелите може да бъдат достатъчни, за контрол и лечение на депресията при бременност и след раждане. Те трябва да бъдат първия избор при жени диагностицирани с лека до умерена форма на предродилна или следродилна депресия.

Добавки

Недостигът на някои витамини, минерали и хранителни вещества по време на бременност и кърмене може да бъде причина за депресия. Допълнителният прием на тези витамини и минерали може да облекчи симптомите.

Омега-3 мастни киселини

Недостигът на омега-3 мастни киселини може да допринесе за депресия, особено по време на бременността, когато бебето има допълнителни нужди от мастни киселини за осигуряване на правилния му растеж и развитие. Прием на рибено масло или добавки от омега-3 мастни киселини може да помогне за облекчаване на симптомите, както за майката, така и за бебето.

Аминокиселини

Докато промените в диетата и хранителните добавки са ефективни за облекчаване на симптомите на депресия, лечението с аминокиселини може да се прилага като алтернатива на антидепресантите. Ефикасността на различните аминокиселини варира, но според някои проучвания действието на фенилаланин е близко до това на конвенциалните антидепресанти. 

S-аденозил-L-метионин е естествено вещество, участващо в производството на химикалите, отговорни за контрол на настроението в организма (невротрансмитери). Според редица изследвания, употребата му по време на бременност е безопасна. Понякога, в редки случаи, може да се наблюдават някои странични реакции като изпотяване, замайване или стомашно-чревни проблеми. 

Витамин В комплекс

Смята се, че витамините от група В са от съществено значение за психическото и емоционално благосъстояние. Тялото на човек не може да съхранява тези витамини и затова то зависи изцяло от ежедневното им постъпване в организма.

Витамин В6. Витамин В6 е основен фактор за синтеза на серотонин и норепинефрин. Недостатъчните му нива в организма водят до признаци на депресия.

Друга, малко по-различна форма на депресия е свързана с употреба на контрацептиви и включва признаци на неудовлетвореност, плач, песимизъм и напрежение, без нарушения в съня и апетита. При някои от жените с депресия, свързана с употреба на перорални контрацептиви, приемът на витамин В6 е довело до подобрение.

Витамин С

Витамин С е необходим за превръщане на аминокиселината триптофан в серотонин. Някои изследвания показват, че приемът на 1 мг на ден витамин С може да доведе до подобрение на състоянието за около три седмици. 

Фолиева киселина

Недостигът на фолиева киселина може да настъпи по време на бременност, кърмене или някои нарушения като малабсорбция, диария, употреба на алкохол, прием на контрацептиви и антидепресанти. Дефицитът на фолиева киселина може да предизвика симптомите на депресия като безсъние, тревожност, апатия, умора и раздразнителност. Нормалната доза фолиева киселина е от 0.4 мг до 1 мг на ден. 

Магнезий

Недостигът на магнезий в кръвта може да причини различни психологически проблеми, сред които и депресивни състояния. Допълнителният прием на магнезий води до облекчение в голяма част от случаите на депресии през бременността и раждането. Добавката на 200 до 400 мг магнезий на ден може да помогне за подобряване на настроението.

Пробиотици

Според проучвания, приема на някои живи активни бактериални култури, като тези в киселото мляко, могат да допринесат за подобряване на цялостното здраве и настроение. Други храни, съдържащи пробиотични култури са кисело зеле, кимчи (Корея) и мисо (Япония).

 

Хомеопатия

Хомеопатията е сред препоръчваните методи за лечение на депресия през бременността или след раждането, тъй като е напълно безвредна и същевременно води до значително подобрение. Сред препоръчваните хомеопатични лекарства са:

Сепия официналис – използва се при жени, които често избухват в плач, съмняващи се в способността си да родят и отглеждат детето. Обвинява се, че не обича достатъчно детето, страда от безсъние и преумора. Някои физически упражнения носят известно подобрение.

Ликоподиум клаватум – при жени с ниско самочувствие, често плачещи от безнадеждност и отчаяние. Такива жени може да се страхуват от провал, особено по отношение на ролята и отговорностите на майка. Симптомите отслабват през нощта, но не се повлияват от физически упражнения или развлекателни дейности. Допълнително показание за ликоподиум е наличието на анамнеза за стомашно-чревни раздразнения и заболявания в миналото.

Игнатия амара – подходяща е за силно променливи симптоми, от плач до бурен смях, проявяващи се с промени в настроението и импулсивност. Силна тревога и постоянно проверяване дали всичко с бебето е наред. Също така и в случаите, породени от нереалистичните очаквания за раждането и отглеждането на бебе и действителните грижи и възможности, в резултат на които настъпва чувство за вина, водещо до депресия. Тези пациентки често се опитват да прикрият състоянието и да изглеждат, така, като че ли всичко е наред, което допълнително задълбочава проблема.

Пулсатила – подобно на сепия, пациентите, които биха се повлияли от пулсатила често плачат. Въпреки това, плачът и съчувствието ги кара да се чувстват по-добре, за разлика от тези, повлияващи се от сепия. Подходяща е за жени с по-мек характер, променлив характер, но промените не са толкова резки и силно изразени. Като цяло, пулсатила е предназначена за по-нежен и деликатен тип пациенти, за разлика от останалите изброени средства.

Натрум муриатикум – подходящ при често плачене и чувство за неспособност за справяне със задълженията на майка. Допълнителни индикации за този препарат са чувство за студ, физическа слабост и липса на издръжливост. Други симптоми може да включват още главоболие, необичайна жажда, изсъхване и напукване на устните.

Това са само част от подходящите средства за хомеопатично лечение на депресия през бременността или след раждането. За да бъде ефективна терапията трябва да бъде съобразена с конкретното физиологическо и психологическо състояние. Хомеопатичното лечение е строго индивидуално и дори при наличие на еднакви симптоми, при различните хора може да бъдат полезни различни продукти. За да изберете най-точния продукт за вашия случаи се консултирайте с лицензиран хомеопат.

Допълнителни съвети

Успоредно, с приложението на избраната терапия, е необходимо да бъдат направени някои промени в ежедневието, които ще подпомогнат лечението:

 • Не се натоварвайте с абсолютно всички задължения, свързани с домакинството и бебето. Помолете партньора си или ваши близки за помощ.
 • Спете, когато и бебето спи. Отделете време, дори и малко, през което да излезете, да се видите с приятели или просто да се разходите. Нека партньора ви или друг близък помогне грижите за бебето през това време.
 • Обсъждайте чувстват и настроенията с партньора си и семейството. Говорете с други майки, преживяли същия проблем или се присъединете към група за подкрепа.
 • Не правете никакви големи промени по време на бременността и след раждането (смяна на работата, на жилището). Големите и резки промени може да предизвикат ненужен стрес.

Един въпрос, който нерядко вълнува жените, преминали през депресия по време на бременност и след раждане, е дали състоянието може да се повтори при следваща бременност или раждане. Отговорът е да. Възможно е, но рискът е по-малък поради факта, че жената вече има реална представа за това, което предстои. Някои фактори като домашна среда, липса на подкрепа и нарушени семейни взаимоотношения може да доведе до същия или подобен проблем.

Всички деца заслужават шанса да имат здрава майка и всяка майка заслужава шанса да се радва и наслади на живота на децата си. Ако се чувствате депресирани по време на бременността или след раждането, незабавно споделете на вашите близки и потърсете лекарска помощ.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиПроизводителиПсихологияАлт. медицинаИсторияКлинични пътекиСпециалистиВидеоСоциални грижиХранене при...СпортОрганизацииЛеченияЗаведенияБотаникаАнкетиТестовеЗдравни проблемиНаучни публикацииПатологияФизиологияНормативни актовеИнтервюта