Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Магданоз

Магданоз

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Магданоз - изображение

Магданоз (Petroselinum crispum) представлява тревисто растение от семейство Сенникоцветни (Umbelliferae).  Други имена на магданоза са меродия, петрожил.

История за магданоза: В Древна Елада са считали магданоза за свещен. С него са украсявали гробниците на починалите и са го подарявали на победителите в атлетичните състезания.

Устройство на магданоз:

магданоз

 

 

Магданозът е многогодишно растение имащо разклонено, голо, набраздено и високо до 80 см стъбло.

 

 

 

корен на магданоз

 

Коренът е вретеновиден, месест и белезникав. Приосновните и долните стълбови листа са с дълги дръжки и са двойно до тройно перести, а горните — триделни, с линейно ланцетни дялове.

 

 

 

цвят на магданоз

 

 

Цветовете са жълто-зелени, събрани в сложни сенници с 8—20 главни лъча. Плодовете са синьо-зелени, яйцевидни, 2—3 мм дълги, при узряване се разпадат на две половинки. Цъфти юли—август.



РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Родината на магданоза е централният средиземноморски регион (южната част на Италия, Алжир и Тунис). Широко разпространено в Близкия Изток, Европа, Америка. Култивиран е още преди 2000 г. Използван е повече като лекарство, отколкото като подправка. Има две основни групи магданоз - с къдрави листа (Petroselinum crispum Var srispum) и италиански или с плоски листа магданоз (Petroselinum crispum Var neapolitanum). Друг вид магданоз е корен магданоз (Petroselinum crispum Var tuberosum).

ИЗПОЛЗВАЕМИ ЧАСТИ:

За лечебни цели се използват плодчетата, листата и корените на растението.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Магданозът съдържа витамин С, витамин А, фолиева киселина, витамин К, етерично масло, апигенин, флавоноиди, антиоксиданти (особено лутеолин).

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Магданозът е ароматна подправка, притежаваща редица лечебни свойства:

  • апетитовъзбуждащо
  • газогонно
  • пикочогонно
  • тонизиращо гладката мускулатура
  • регулиращо кръвното налягане
  • противотуморно
  • стимулиращо храносмилането

Някои състояния и заболявания, при които се използва магданоз:

  • камъни в бъбреците
  • инфекции на пикочните пътища
  • напукана кожа
  • синини
  • тумори
  • ухапвания от насекоми
  • метеоризъм
  • запек
  • жълтеница
  • задържане на течности
  • хипертрофия на простатата
  • нарушения на менструацията
  • полово безсилие
  • очни заболявания (катаракта)

Магданозът има множество ползи за човешкия организъм, благодарение на съдържащите се в него вещества:

  • Миристицин - органично съединение, присъстващо в етеричното масло извлечено от магданоза, помага за забавяне образуването на тумори (предимно в белия дроб) и намалява риска от появата на рак на дебелото черво и простатата.
  • Лутеолин (флавоноид) - елиминира вредните радикали, които увреждат клетките; подпомага въглехидратния метаболизъм и действа като противовъзпалителен агент.
  • Витамин С - има противовъзпалителен ефект и отслабва симптомите на заболявания като ревматоиден артрит и остеоартрит; укрепва имунната система и спомага за по-бързото зарастване на рани.
  • Бета-каротин - намалява риска за развитие и задълбочаване на атеросклероза, диабет и рак на дебелото черво.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

запарка от магданоз

  • запарка - 1 супена лъжица от корените или листата се кисне 2 часа в 400 мл вряла вода. Прецежда се и се пие по 1 кафена чашка три пъти дневно преди хранене.
  • извлек - 1 чаена лъжичка счукано семе от билката се залива с една чаена чаша вода. Кисне 8 часа и се изпива на части за 1 ден.
  • сок - получава се с помощта на сокоизстисквачка. Приема се по една супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.
  • външно приложение - нанася се директно върху напукана кожа, натъртвания, тумори, ухапвания от насекоми, въшки и други паразити.

Магданозът в кулинарията:

табуле

Тази подправка е много популярна и се използва в Близкия Изток, Европа, Бразилия и Северна Европа. Къдравият магданоз се използва за декорация, а плосколистния за приготвяне на ястия от картофи, ориз, месо, риба. Магданозът е основната съставка на италианската салса верде, която съдържа магданоз, каперси, аншоа, чесън, хляб, напоен с оцет. В Бразилия, прясно нарязан магданоз и прясно нарязан лук са основните съставки на подправка наречена "cheiro-verde", означаваща "зелен аромат", която е ключова за бразилските ястия. Билката е основен продукт на ливанската салата табуле, която се счита, че дава "мъжка сила".

Магданозът в козметиката:
капка етерично масло от магданоз

 

 

Етеричното масло се използва в козметичната индустрия за ароматизиране на сапуни, парфюми и кремове.




Начин на приложения в домашната козметика:

За избелване на кожата - 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз се смесва с 1 супена лъжица кисело мляко. Разбърква се добре и сместа се нанася на лицето. Престоява 20 минути и се изплаква.

Взаимодействия с лекарства:

Магданозът не трябва да се консумира когато приемате Варфарин (антикоагулант), защото билката намалява ефекта му! Подправката взаимодейства и с диуретици, като усилва действието им и може да се стигне до загуба на прекалено много течности от тялото. Дехидратацията може да доведе до замяност и понижение на кръвното налягане.

Важно!

Приемане на големи количества магданоз може да доведе до анемия, чернодробни и бъбречни усложнения, алергични кожни реакции!

Бременни жени не трябва да консумират големи количества магданоз. Има проучвания, че при използване на билков комбиниран продукт съдържащ магданоз и китайска ангелика, той може да увеличи риска от развитие на аномалии у плода.

Още по темата:

3.8, 16 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиДиетиХранене при...ИсторияАлтернативна медицинаСпециалистиЛеченияМедицински изследванияЛайфстайлНовиниТестовеКлинични пътекиХрани и ястияСнимкиРецептиСпорт