Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Ливадна виолетка

Ливадна виолетка

Сем. Tricholomataceae

Ливадна виолетка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е широко дъговидна до конусовидна, а развита е разперена до плоска, с диаметър около 5 - 15 см., бледосива, жълто охрена до светлокафява, със слаб лилав оттенък. Кожицата е гола, гладка, влажна, след изсъхване - лъскава. Ръбът първоначално е подвит навътре, а по-късно изправен, вълнообразен, целокраен и дебел.

Месото е дебело, твърдо и крехко, белезникаво на цвят, с приятен вкус и без миризма.

Гъбата има ламели/пластини, които са свободни от пънчето, нагъсто разположени, тънки, лесно се отделят от месото, бели до бледокафяви. Спорите са елипсоидни, с брадавичеста повърхност, безцветни. Споровият прах е кремав.

Пънчето е цилиндрично, в основата задебелено, надлъжно набраздено (влакнесто), в началото плътно и твърдо, а по-късно кухо, бледолилаво до виолетово с бял памуковиден мицел в основата.

Разпространение:
Расте върху почва по влажни ливади, пасища, по горски поляни, покрай горите, на самодивски кръгове, от началото на лятото до началото на зимата (от юни до ноември).

Предназначение:
Добра ядлива гъба. Употребява се в свежо състояние или консервирана.

Още по темата:

2.9, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина