Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Agaricaceae Копринус

Копринус

Сем. Agaricaceae

Копринус - изображение

ОПИСАНИЕ: Род Копринус наброява около двеста вида гъби. Съобразно вида гъбата може да бъде много гладка, почти полирана, мъхеста или ръбеста, оцветена в бяло, жълто, белезникаво, сиво. Пластинките й са сраснати и на върха образуват кръгче или пръстен. Отначало те се появяват бели, след това започват да сивеят, после придобиват виолетови багри и накрая почерняват. Белият копринус е един от най-разпространените видове. Докато не почернеят тъканите й, тя е и много вкусна. Около пасищата расте и гълъбовосивата гъба. И тя се появява на групи, които могат да се видят от пролетта до края на лятото. Копринусите са прекрасен деликатес. Те са меки, нежни, пухкави, без сок и с много приятен вкус. Недостатъкът им е, че когато потъмнеят, стават непригодни за ядене. Това е и основна пречка в тяхното транспортиране, тъй като много бързо потъмняват.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ: цялата гъба

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:
* тетраетилтиурамидумсолфил - това вещество окислява въведения в човешкия организъм алкохол. То се получава и по синтетичен път и се нарича антабус
* много богати на минерали, витамини (всички от група В), С и др.

ДЕЙСТВИЕ:
* като общоукрепващо средство, повишава дееспособността
* незаменим помощник в борбата с алкохолната зависимост
* при лечение на диабет (предимно диабет тип II) - в китайската народна медицина, прах от изсушената гъба
* регулира кръвната захар
* има противовъзпалително действие
* влияе много добре върху кръвообращението и сърцето
* прилага се и при:
   - атеросклероза, хемороиди, смущения в храносмилането, чревни паразити, проблеми на съединителната тъкан, възпаления, инфаркт, сърцебиене
   - гъбните полизахариди имат подчертано антитуморно действие и нямат аналог сред представителите на растителния свят
* възпрепятства образуването на ракови клетки в гърдите (независимо от типа естрогенни рецептори)

ПРИЛОЖЕНИЕ:
- в медицината
- хранителнa добавкa
- в кулинарията - варени или печени, и особено вкусни стават, когато са приготвени със сметана

Още по темата:

4.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияАлтернативна медицинаСпортЗаведенияНовиниЛайфстайлДиетиХранене при...Медицински изследванияИнтервютаИсторияКлинични пътекиЗдравни проблемиХрани и ястияАнкетиСнимкиРецептиОрганизацииСоциални грижиЕ-тата в хранитеСпециалистиСъставкиПроизводителиНормативни актовеТестовеОткритияАптеки