Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Ориз

Ориз

от 13 апр 2010г., обновено на 15 дек 2022г.
Редактор: д-р Галина Станева
Ориз - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Ориз (Oryza sativa) е едносемеделно едногодишно растение. Принадлежи към семейство Poaceae (Житни).

Оризът дълго време е бил основна храна на хората. Употребата му датира от 2500 г. пр.Хр. Смята, се че произлиза от Китай. Започвайки от там, култивирането му се разпространява в цяла Шри Ланка и Индия. По-късно започва да се отглежда в Гърция, района на Средиземно море, южна Европа и северна Африка. Оризът е неразделна част от фолклора на много култури. В Китай се смета, че растението е дарът на животните. Легендата разказва, че след катастрофално наводнение всички растения са били унищожени, но един ден едно куче донесло оризови семена, висящи от опашката му. Хората ги посадили и гладът изчезнал.

Устройство на  бял ориз

Oryza sativa обикновено е едногодишна трева, въпреки че някои сортове са целогодишни. Геномът му е съставен от 12 хромозоми. Растенията обикновено растат в купчина вертикални колони (стръкове) до 2 метра височина. Кореновата система е добре развита и се състои от два основни типа корени: основни и възлови. И двата типа корени растат на дълбочина до 80 сантиметра.

Листата да зелени, дълги, плоски и заострени. Цветовете са групирани в широки, разклонени клъстери (съцветия). Всеки цвят съдържа 6 тичинки, двуместен прашник и една яйцеклетка. От един цвят се развива едно зърно. Семената са обвити от обвивка, която след бране се отстранява. Съществуват няколко сорта Oryza sativa, които се различават по цвят, размер и форма на зърното, както и по екологични изисквания и сезонност.

ориз

Изображение: Miya, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Фази на растеж на ориз. Необходими са от 3 до 6 месеца за развитието на едно оризово растение. Времето на растеж зависи от разнообразието и условията на околната среда. Оризът преминава през четири основни фази на растеж - фаза на покълване, вегетативен и репродуктивен растеж и узряване. Фаза 1 се нарича още кълняемост на ориза. Тя започва, когато от семената започват да излизат първите издънки и корени. За да се случи това, оризовите семена трябва да абсорбират определено количество вода и да бъдат изложени на температура от 10 до 40  градуса. Вегетативната фаза (втора) се характеризира с нарастване на растението на височина и развитие на листа. Третата фаза е репродуктивната. По време на този етап се наблюдава задебеляване на стъблото и начало на цъфтежа. Етапът на зреене започва след завършване на цъфтежа и след оплождането. По време на тази фаза оризът узрява и е готов за бране (събиране).

Използваема част на ориз

Употребяват се семената (зърна) на растението.

Разпространение на ориз

От ранна история в азиатските райони, оризът се е разпространил и сега се отглежда на всички континенти, с изключение на Антарктида. Растението е в състoяниe да се развива в широк спектър от климатични условия - може да се отглежда на места с много валежи или в пустинни райони, но култивирането му е доста трудоемко. Днес по-голямата част от целия произведен ориз идва от Китай, Индия, Индонезия, Пакистан, Бангладеш, Виетнам, Тайланд, Мианмар, Филипините и Япония. Азиатските фермери все още заемат 92% от общото производство на ориз в света. В България растението също се отглежда, най-вече в Пловдивска и Старозагорска област. Смята се, че в страната се получава най-вкусният ориз, защото се напоява с екологично чисти води.

Класификация на ориз:

  • Бял ориз. По-голяма част от обвивките са отстранени, останал е само средния по големина слой, който се характеризира с високо съдържание на въглехидрати и протеини. Съдържа 242 калории на 100 грама. Белият ориз е отлична за консумация храна след тежка тренировка, защото спомага за бързото запълване на изгубените запаси от захар и въглехидрати.
  • Кафяв ориз. Получава се след минимална преработка. При този вид е отстранена само обвивката, оризовите трици в сърцевината са запазени. Тази структура го прави по-здравословен от белия ориз. Има орехов вкус. Времето необходимо за приготвяне на кафявия ориз е два пъти повече от това на белия. Кафявият ориз съдържа 216 калории на 100 грама. Той е добър източник на магнезий, фосфор, селен и други. Спомага за понижаване на холестерола и риска от диабет и рак;
  • Червен ориз. Прилича на кафявия, съдържа около 200 калории на 100 грама. Червеният му оттенък идва от антиоксиданти, наречени антоцианини. Те спомагат за намаляване на възпалението, алергичните реакции.;
  • Черен ориз. Известен също като "забранен ориз", тъй като е бил отглеждан и сервиран само за императорите в Китай преди много години.

Съдържа 200 калории на 100 грама и има повече ползи за здравето от кафявия. Богат е на фибри, антиоксиданти, фитонутриенти, фитохимикали, витамин Е, желязо и хранителни вещества. Подпомага за лечение на хипертония, сърдечно-съдови заболявания и диабет.;

  • Жасмин - съдържа около 200 калории на 100 грама и е добър източник на витамини от групата В.;
  • Басмати - дългозърнест ориз, с енергийна стойност около 190 калории на 100 грама;
  • Японски - високоенергиен продукт - около 300 калории на 100 грама.

Какъв ориз да изберем - бял или кафяв?

ориз

Изображение: © 2009 Jee & Rani Nature Photography (License: CC BY-SA 4.0), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Оризът е здравословна храна, от гледна точка на това, че не съдържа глутен. Химичният състав и гликемичният индекс на ориза зависят от начина на преработката му. Гликемичният индекс (0 до 100) отразява действието на въглехидратите върху нивата на глюкоза в кръвта и секрецията на инсулин. Храните с висок GI се усвояват бързо и повишават нивата на глюкоза и секреция на инсулин. Въглехидратите с нисък гликемичен индекс водят до по-малки колебания. Техният прием е една от тайните на дългосрочното здраве. Кафявият ориз е с по-нисък гликемичен индекс (GI=50) от белия (GI=72). Предимствата му пред белия са много, което го прави по-здравословен. Кафявият ориз е много богат на селен и намалява риска от развитието на често срещани заболявания. Също така се характеризира и с високо съдържание на манган, който е от полза за нашите нервни и репродуктивни проблеми. Този вид ориз подпомага отслабването. Това му свойство се обуславя от високо съдържание на фибри и от това, че се счита за пълнозърнест. Кафявият ориз е много богат на антиоксиданти и е перфектна храна за бебета.

Химичен състав на ориз

  • въглехидрати. Нишестето е основният резервен въглехидрат на този вид зърна. Той се състои от 25% амилоза и 75% амилопектин. Освен това оризът съдържа полизахариди, различни от нишестето, като например хемицелулози. Концентрациите на моно-, ди- и тризахариди в ориза са сравнително ниски.;
  • протеини. Съдържанието им е 0.7%. Те са вторият най-важен компонент на ориза след въглехидратите.;
  • витамин А;
  • витамин С;
  • витамини от група В;
  • липиди;
  • неразтворими фибри;
  • неорганични елементи (натрий, калий, цинк, кобалт, селен, манган, желязо).

Лечебни свойства и приложение на ориз

Основното приложение на ориза е консумацията му като хранително вещество. За много народи той е основна и традиционна храна. Употребата му се препоръчва при хора предразположени към стомашно-чревни разстройства. Лабораторните изследвания показват, че оризовите продукти могат да имат противоракови свойства и потенциал за лечение на други състояния като диабет, бъбречни камъни и сърдечни заболявания. Лечебните свойства на ориза варират в зависимост от използваните видове. Много от полезните съединения, присъстващи в кафявия ориз, отсъстват от високо рафинирания бял ориз. Растението намира приложение и в промишлеността.

Свойства на ориз

  • подходящ при хора с наднорменото тегло;
  • повлиява високото кръвно налягане. Този ефект се дължи на ниското съдържание на натрий. Смята се, че кафявият ориз е една от най-добрите храни за хората страдащи от хипертония. Натрият може да причини свиване на съдовете и увеличаване на натоварването на сърдечно-съдовата система.
  • повлиява сърдечно-съдовите заболявания;
  • антипиретик;
  • противовъзпалителен ефект;
  • подпомага лечението на диария;
  • подхранва кожата. Тази активност се дължи на съдържанието на протеини. Основните действия са овлажняващи, подобряващи еластичността и укрепващи. Функциите на протеините са тясно свързани с молекулното им тегло. Нискомолекулните белтъци действат като хидратиращи агенти и се характеризират с голяма проникваща сила. Високомолекулните оказват своят ефект върху роговия слой на кожата, като я правят по-гладка и матова.
  • подхранва косата, като я прави по еластична и здрава;
  • стимулира микроциркулацията;
  • подобрява обмяната на веществата;
  • стимулира активността на невротрансмитерите;
  • източник на много енергия. Оризът е богат на въглехидрати. Той действа като гориво на организма и спомага за нормалното функциониране на мозъка.;
  • подпомага за поддържането на чревния баланс.

оризИзображение: freepik.com

Заболявания, при които се прилага ориз

  • стомашно-чревни разстройства;
  • кожни заболявания;
  • рак на гърдата;
  • затлъстяване - консумира се кафяв ориз;
  • бъбречни заболявания;
  • болест на Алцхаймер;
  • хипертония;
  • хроничен запек;
  • заболявания на сърдечно-съдовата система.

Начин на употреба

  • оризово брашно - не съдържа глутен;
  • масло от оризови трици;
  • отвара от ориз - оризова вода;
  • в хранителната индустрия - основна храна на почти 2 милиарда човека. Най-големи световни производители - Индия и Китай;
  • в козметиката.

Други приложения на ориз. В някои части на света люспите и зърната от ориз се използват като пълнеж на легла, горива и строителни плоскости. Слама от оризови стъбла се използва за храна на животни и за производство на хартия. 

Оризова вода

Оризовата вода е изключително полезна напитка, богата на хранителни вещества. Тя се получава при накисване на оризовите зърна, преди готвене или чрез събиране на нишестената вода след кипене на врящия ориз. Консумацията на оризова вода помага на тялото и ума да се отпуснат от напрежението и стреса. Поради наличието на големи количества витамини, минерали и аминокиселини, тя играе ролята на естествен противовъзпалителен агент. Тя подпомага натрупването на мускулна маса и здравето на кожата и косата.

Масло от оризови трици  

ориз

Изображение: freepik.com

Изборът на мазнина, която да използвате в кухнята е ключов момент в здравословния начин на живот. Според диетолози маслото от оризови трици е най-здравословното сред другите мазнини. Оризовите трици съдържат до около 25% влакна, за които е известно, че спомагат за усвояването на мазнините в червата. То също така намалява нивата на холестерола в кръвта, подпомага храносмилането и може да се използва като леко слабително. Маслото от оризови трици съдържа витамин Е и минерали. Витамин Е е мощен антиоксидант, който подпомага за редуциране на риска от развитие на рак и други заболявания. Маслото от оризови трици има лек аромат и неутрален вкус. Това го прави подходяща добавка за различни видове ястия и към диети.

Оризово брашно

Оризовото брашно е прахообразен продукт, който се произвежда от оризовите зърна. То намира много приложения, защото подхранва кожата, има овлажняващи и противовъзпалителни свойства. Начин на употреба:

  • UV защита. Смесете малко ориз на прах със студено мляко, за да образувате гъста паста и нанесете върху лицето си. Оставете го за 15 минути. Изплакнете със студена вода. Правете това поне веднъж седмично. Ще забележите, че кожата ви озарява след един месец употреба.;
  • за премахване на тъмни кръгове. Пригответе гъста паста, като използвате банан, рициново масло и оризово брашно. Използвайте я като маска за очи или я нанесете върху засегнатата област.;
  • с цел избелване на кожата. Смесете оризовият прах с мед и извара. Нанесете на цялото си лице и шия и изчакайте да изсъхне напълно. Измийте с хладка вода. Тази маска ще направи кожата ви мека и блестяща.;
  • при бръчки, акне и възрастови петна. Смесва се една чаена лъжичка оризово брашно със сок от краставици или с лимонов сок, за да се образува паста. Нанася се върху лицето и се оставя да изсъхне.

Употреба на ориз в домакинството

Оризът намира широко приложение в бита и домакинството. Използва се за почистване на стъклени бутилки и вази, на ръжда и други. Още по-голяма употреба намира в кулинарията. Оризът може да бъде добавен към широка гама ястия. Освен това в сварена форма той е много подходящ за различни декорации.

Внимание!

Употребата на бял ориз не се препоръчва за хора, които страдат от диабет или намален глюкозен толеранс (пред диабетно състояние)! Консумацията му може да доведе до усложнения!

Заглавно изображение: Augustus Binu, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Още по темата:
  • Синя слива Синя слива
  • Ябълка Ябълка
  • Горчив портокал, Севилски портокал, Кисел портокал Горчив портокал, Севилски портокал, Кисел портокал
  • Рапица, Канола Рапица, Канола
3.7/5 12 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

НАУ ФУДС L - ТЕАНИН капсули 100 мг * 90
61.00лв.

НАУ ФУДС L - ТЕАНИН капсули 100 мг * 90

ХЕЪР - ВИТ ЗА КОСА капсули * 30 ХЕЛТ ЕЙД
36.20лв.

ХЕЪР - ВИТ ЗА КОСА капсули * 30 ХЕЛТ ЕЙД

МАТЕРНЕА ОЛИО ЗА ЕЛАСТИЧНОСТ 100 мл
19.60лв.

МАТЕРНЕА ОЛИО ЗА ЕЛАСТИЧНОСТ 100 мл

ХИП ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ОРИЗ И ПИЛЕШКО МЕСО 125 г
3.20лв.

ХИП ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ОРИЗ И ПИЛЕШКО МЕСО 125 г

ЖЪЛТ КАНТАРИОН капсули 300 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
38.20лв.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН капсули 300 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС

СПОНСЕР ВЕГАН ПРОТЕИН 480 г
84.70лв.

СПОНСЕР ВЕГАН ПРОТЕИН 480 г

СУОНСЪН ЗЕЛЕНО КАФЕ КОМПЛЕКС СЪС ЗЕЛЕН ЧАЙ И МАЛИНОВИ КЕТОНИ капсули * 60
65.70лв.

СУОНСЪН ЗЕЛЕНО КАФЕ КОМПЛЕКС СЪС ЗЕЛЕН ЧАЙ И МАЛИНОВИ КЕТОНИ капсули * 60

НЕЙЧЪРС ПЛЮС ВИТАМИН B2 таблетки 100 мг * 90
32.10лв.

НЕЙЧЪРС ПЛЮС ВИТАМИН B2 таблетки 100 мг * 90

ЛАКТАЦИД УСПОКОЯВАЩ ИНТИМЕН ЛОСИОН  200 мл
17.30лв.

ЛАКТАЦИД УСПОКОЯВАЩ ИНТИМЕН ЛОСИОН 200 мл

ХИП НАПИТКА ОРС С МОРКОВИ И ОРИЗ - РЕХИДРИРАЩ РАЗТВОР 200 мл
3.80лв.

ХИП НАПИТКА ОРС С МОРКОВИ И ОРИЗ - РЕХИДРИРАЩ РАЗТВОР 200 мл

КОЕНЗИМ Q10 капсули 200 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
74.90лв.

КОЕНЗИМ Q10 капсули 200 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

БЕТИНА БАРТИ ЧЕРЕШОВ ЦВЯТ МАСЛО ЗА ТЯЛО 400 мл.
25.80лв.

БЕТИНА БАРТИ ЧЕРЕШОВ ЦВЯТ МАСЛО ЗА ТЯЛО 400 мл.

Библиография

https://en.wikipedia.org
http://www-plb.ucdavis.edu
http://ricepedia.org
http://eol.org/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://agricultureandupdates.blogspot.bg
http://www.botanical.com
http://agropedia.iitk.ac.in
http://powo.science.kew.org/
http://www.centerchem.com
http://agrovestnik.com
https://www.organicfacts.net
http://positivemed.com
http://drhealthbenefits.com
http://trade.ec.europa.eu/
http://www.glycemicindex.com
http://www.healthworks.my
http://www.healthline.com
http://www.bollywoodshaadis.com
http://www.webmd.com

Коментари към Ориз

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ориз
    www.framar.bg 
    на 18 June 2025 в 15:02
    Коментирайте "Ориз"

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Клас Liliopsida (Едносемеделни растения)
  • Клон Комелиниди (Commelinids)
  • Разред Poales
  • Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)
  • Калкулатор индекс на телесната маса
  • 7-дневна диета на Дженерал Моторс за бързо сваляне на килограми
  • Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
  • Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
  • 7-дневна нискокалорична диета с прием на 1200 калории
  • Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
  • Едномесечна диета за здравословно отслабване
  • Да отслабнем с ананас
  • Седемдневна оризова диета
  • Ориз с гъби и чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Мед или кафява захар - кое е по-подходящо за хората на диета?

преди 170 дни, 4 часа и 53 мин.

Натурална козметика базирана на природни съставки от 4A Natural

преди 1442 дни, 1 час
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 4 дни, 22 часа и 46 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 5 дни, 5 часа и 47 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 8 дни, 22 часа и 4 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 9 дни, 21 часа и 29 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз

Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз

от 25 юли 2024г. Прочети повече
Pandea Beauty - козметика за хармония между духа, ума и тялото Pandea Beauty - козметика за хармония между духа, ума и тялото

Pandea Beauty - козметика за хармония между духа, ума и тялото

от 14 апр 2024г. Прочети повече
Тайни на корейската козметика за здрава и сияйна кожа Тайни на корейската козметика за здрава и сияйна кожа

Тайни на корейската козметика за здрава и сияйна кожа

от 07 март 2024г. Прочети повече
Калкулатор индекс на телесната маса Калкулатор индекс на телесната маса

Калкулатор индекс на телесната маса

от 15 фев 2024г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДИАБДЕРМИКС КРЕМ СУХА КОЖА 100гр.

ДИАБДЕРМИКС СПРЕЙ ЛОСИОН 75мл.

НЕВАНАК капки за очи, суспензия 1 мг/мл 5 мл

КАЛЦИЙ СУПЕР ОБОГАТЕН ПРАХ 250 гр. TIENS

А - ДЕРМА ЕКЗОМЕГА КОНТРОЛ ДУШ ОЛИО ЗА СУХА И АТОПИЧНА КОЖА 500 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТРАМАДОЛ КОМБО таблетки 37.5 мг / 325 мг * 20 СТАДА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 14:32:12

АГНЕС таблетки * 60 ФОРТЕКС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 14:28:07

ТРАМАДОЛ КОМБО таблетки 37.5 мг / 325 мг * 20 СТАДА

Коментар на: Ния от 18 юни 2025г. в 14:21:04

АГНЕС таблетки * 60 ФОРТЕКС

Коментар на: Яна от 18 юни 2025г. в 12:44:04

КВАМАТЕЛ табетки 40 мг * 14

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 юни 2025г. в 11:27:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival