Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Правила при сушене на билки

Правила при сушене на билки

от 22 фев 2019г., обновено на 17 ное 2022г.
Автор: д-р Станислава Симеонова-Димитрова
Правила при сушене на билки - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Преди да се премине към сушене на билките, те трябва да се пречистят, за да се отстранят всички механични примеси и растителни частици (от същото или други растения), попаднали по време на беритбата.

На сушене се подлагат всички лечебни растения, с изключение на тези, които се употребяват само в прясно състояние (момина сълза, змийска хурка, мъжка папрат, бял крем).

Сушенето е важен етап, който определя качеството на билките. При него се отстранява водата от растителните части, която в корените е до 45%, а в листата и цветовете до 85%. Ако сушенето бъде правилно проведено в лечебното растение се запазват действащите вещества и то не почернява, и не ферментира.

Сушилня

Изображение: plantwild.wordpress.com

Билките се подлагат на сушене до 5-6 часа след бране и в края му пресните растения се превръщат в трайна лечебна суровина. Сушенето трябва да се извърши бързо и при добра вентилация, в противен случай растенията може да загният (при бавно сушене) или да се разпаднат, съдържащите се в тях активни вещества (при бързо сушене без вентилация).

Процесът на сушене трябва да бъде съобразен с действащите съставки в лечебните растения. То може да се извършва при естествени условия и вентилация или в специални сушилни (сушилни камери, тунелни сушилни, канални сушилни, елеваторни сушилни, вакуумсушилни), които притежават приспособление за регулиране на температурата.

Температурата трябва да се съобрази с вида на растението и активните му съставки. Обикновено тя трябва да е около 50-60 градуса. В този температурен диапазон действието на ензимите отслабва или се прекратява. Бързо трябва да бъдат изсушени и билките, които съдържат гликозиди (напръстник) и алкалоиди, тъй като при тази температура и подходяща вентилация те се сушат, без да се променя лечебният им състав.

При сушене на сочни плодове температурата може да се повиши до 70-90 градуса, което все още позволява запазване на значителна част от витамините.

Растителните видове, съдържащи етерични масла се сушат при 25-30 градуса, бавно и разстлани на дебел пласт. При тези условия, съдържанието на етеричното масло в билката се увеличава, а качеството на маслото се подобрява.

При сушене в сушилня температурата трябва да се покачва постепенно, докато се достигне желания максимум. Същевременно се осигурява и нужната вентилация. По този начин се избягва сбръчкването на повърхността на билките, а това пречи и на по-бързото изсушаване на вътрешната им част.

Сушене на билки във фурна

Изображение: hometalk.com

Процесът на естествено сушене е бавен и се извършва на открито или в специално пригодени помещения с добра вентилация. Билките се разстилат на тънки пластове върху хартия, брезент или мрежести рафтове. На пряка слънчева светлина е подходящо да се сушат растителни части, които не съдържат багрилни вещества – кори, корени, семена, коренища. При надземните части (стръкове, листа, цветове) е добре да се извършва на сянка, тъй като слънцето ги обезцветява и стават негодни за употреба.

Често се случва корени и коренища да се събират през есента, когато слънчевите лъчи са вече слаби, а времето е влажно и това затруднява естествения процес на сушене. При такива случаи се използват сушилните. Ако пък събраната растителна суровина е в малки количества сушенето може да се извърши във фурната на печката у дома, при температура 60 градуса.

Сушенето продължава, докато билките загубят своята еластичност и станат трошливи.

Също както преди преминаване към процеса на сушене, така и след него лечебните растения се почистват от попаднали изгнили, наядени, пожълтели части или други предмети.

След този процес следва сортиране на суровината и се преминава към пакетиране.

Какво се променя в билките при изсушаването им

При откъсването на определени части от растенията в тях се съдържа голямо количество вода и всички техни клетки са още живи. Ако не се премине към процес на изсушаване, ферментите, които се съдържат в тях ще продължат действието си и това ще доведе до разлагане на лечебните вещества. Освен това, наличието на вода в растенията улеснява развитието на бактерии и гъбички, които ще развалят билката.

За добре изсушени се смятат растения, в които съдържанието на вода е до 15%. Това количество не може да окаже влияние върху качеството на лечебните суровини.

Ферментационните процеси се преустановяват при температура от 50 градуса, а при 70 градуса ферментите се разрушават. Не всички растения обаче трябва да се сушат при такива температури. В случаите, когато е необходимо определено растение да се суши при по-ниска температура е добре това да става бързо и с добра вентилация – в противен случай се губят активните вещества на билката (примери са растенията, съдържащи гликозиди; витамин С; етеричномаслените).

Дъбовите кори, например, под действието на ферменти се окисляват и потъмняват. Ферментно разлагане може да се наблюдава и при корените на жълтата тинтява.

Невинаги обаче промяната в багрите се дължи на ферментно разлагане. Значение има и реакцията на клетъчния сок.

Пример: водната детелина е с неутрална реакция на клетъчния сок и при сушене не променя цвета си; червената боровинка е с кисел сок и при сушене потъмнява. Свободните киселини в клетъчния сок разрушават хлорофила при бавно сушене и настъпва пожълтяване на растенията.

Пожълтяването на зелени растителни части може да се причини и от слънчевите лъчи (те също разрушават хлорофила). По тази причина лекарствените растения се сушат на сянка.

Има и други вид растения, които трябва да престоят известно време изсушени, за да се сдобият с лечебните си качества. Пример за това е кората от зърнастец – тя се използва за разхлабване, но за да се сдобие с това си действие е необходимо да престои една година (за да се окисли гликозида франгуларозид до гликофрангулин), в противен случай предизвиква повръщане.

И въпреки промените, които може да настъпят в растенията по време на сушене, ако то бъде извършено правилно те ще запазят активните си вещества и лечебни качества.

Заглавно изображение: framar.bg ©

Още по темата:
  • Лечебните билки в България по азбучен ред Лечебните билки в България по азбучен ред
  • Отглеждане на авокадо Отглеждане на авокадо
  • Отглеждане на розмарин Отглеждане на розмарин
  • Отглеждане на лимон Отглеждане на лимон
3.7/5 3 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

БИЛКОВ ЧАЙ СТОМАШЕН филтър * 20 БИЛКОВА АПТЕКА
2.50лв. / 1.28 €

БИЛКОВ ЧАЙ СТОМАШЕН филтър * 20 БИЛКОВА АПТЕКА

ХЕРБАЛ БИЛКОВ КРЕМ ЗА РЪЦЕ С ЕКСТРАКТ ЛАЙКА 50 мл
1.70лв. / 0.87 €

ХЕРБАЛ БИЛКОВ КРЕМ ЗА РЪЦЕ С ЕКСТРАКТ ЛАЙКА 50 мл

АЛИН ГРАДИНСКИ ЧАЙ ЛИСТА 50 г
2.80лв. / 1.43 €

АЛИН ГРАДИНСКИ ЧАЙ ЛИСТА 50 г

АЛКА БИЛКОВ ЧАЙ филтър * 50
37.70лв. / 19.28 €

АЛКА БИЛКОВ ЧАЙ филтър * 50

БИЛКОВИТА ГЛУХАРЧЕ КОРЕН 100 г
6.50лв. / 3.32 €

БИЛКОВИТА ГЛУХАРЧЕ КОРЕН 100 г

БЛАТЕН АИР КОРЕНИ 100 г БИЛКИ КАРМЕН
6.20лв. / 3.17 €

БЛАТЕН АИР КОРЕНИ 100 г БИЛКИ КАРМЕН

Библиография

Книга „Билките в България и използването им“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1973, автори проф. Иван Исаев Иванов, маг.фарм. Илия Иванов Ланджев, д-р мед. Гео Кирилон Нешев – кандидат на медицинските науки
Книга „Природна аптека“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1989, автори Димитър Памуков и Христо Ахтарджиев
Книга „Билките във всеки дом“ – медицина и физкултура, София 1982; автори Проф. Душка Станева, к.м.н., доц.Диана Панова, к.ф.н., н.с.I ст. д-р Лиляна Райнова, Иван Асенов, к.ф.н.

Коментари към Правила при сушене на билки

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Правила при сушене на билки
    www.framar.bg 
    на 18 August 2025 в 07:19
    Коментирайте "Правила при сушене на билки"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Лечебните билки в България по азбучен ред
  • Билки при високи тромбоцити
  • Древни билкови средства за предизвикване на аборт
  • Отглеждане на авокадо
  • Билки по време на бременност
  • Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
  • Отглеждане на розмарин
  • Отравяния с лечебни растения - отровни билки
  • Отглеждане на лимон
  • Каталог на билки и лечебни растения
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ДефибрилацияДефибрилация

Дефибрилация

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Инфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечениеИнфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечение

Инфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечение

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни ИталияНазначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

от 15 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 32 дни, 18 часа и 1 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 37 дни, 21 часа и 23 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОСТ - НЕПРОЛ М гел 50 г

ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН ФУКОИДАН капсули * 60

МЕТАЛЕН КАПАН ЗА ПЛЪХОВЕ K - 3003

ОЛАНЗАКОН таблетки 10 мг * 28 ФАРМАКОНС

АБОФАРМА МАГНЕФОРС ЛИКУИД + В6 СТИК с вкус на кола * 20

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 22:57:26

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: Петко Стоянов от 16 авг 2025г. в 21:18:41

ПРИМЛАЙФ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 500 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:21:00

Възпаление на кръвоносните съдове

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:19:52

СИОФОР таблетки 1000 мг * 30 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:16:30
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival