Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Храни и пробиотици Храни, богати източници на пробиотици

Храни, богати източници на пробиотици

от 03 сеп 2018г., обновено на 12 дек 2022г.
Автор: д-р Албена Ройдева
Храни, богати източници на пробиотици - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Пробиотиците са полезни форми на чревни бактерии, които спомагат за стимулирането на естествените ензими и процеси, които поддържат функционирането на нашите храносмилателни органи. Добавянето на повече пробиотици, можете да донесе редица ползи за здравето:

  • по-силна имунна система;
  • подобрено храносмилане;
  • повишена енергия от производството на витамин В12;
  • по-здрава кожа;
  • повишена устойчивост към настинка и грип;
  • отслабване и други.

Всички те звучат добре, а консумацията на повече пробиотични храни е най-лесната стъпка към по-добро здраве. Най-добре е да комбинирате различни видове пробиотични храни, тъй като всяка от тях предлага различен вид полезни бактерии, които помагат на тялото по различни начини. Сред най-разпространените "приятелски" бактерии са:

Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus bulgarius
Lactobacillus reuteri
Streptococcus thermophilus
Saccharomyces boulardii
Bifidobacterium bifidum
Bacillus subtilis

Кисело мляко

Кисело млякоКиселото мляко е един от най-популярните и богати източници на пробиотици. Той се получава от прясно мляко, което е ферментирано от полезни бактерии, главно млечнокисели бактерии и бифидобактерии.

Яденето на кисело мляко се свързва с много ползи за здравето, включително подобряване на здравето на костите. Също така е полезно за хора с високо кръвно налягане. При децата, киселото мляко може да помогне за намаляване на диарията, причинена от антибиотици. Може да помогне и за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва (IBS).

Козето мляко е богат източник на протеини, витамини и минерали, като същевременно има по-добра смилаемост и по-ниска алергенност от кравето мляко. Козето кисело мляко е особено богато на пробиотични щамове като Lactobacillus bulgarius, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum.

Не всички видове кисело мляко обаче са еднакви. Внимавайте с тези, съдържащи добавка на захари и сиропи! Избирайте кисело мляко, което има натурални съставки и съдържа "живи и активни култури".

Кефир

КефирПодобно на киселото мляко, кефирът е ферментирала пробиотична млечна напитка, която се приготвя чрез добавяне на кефирни зърна към краве или козе мляко. Кефирните зърна представляват култури от млечнокисели бактерии и дрожди. Той има леко кисел и сладък вкус и съдържа между 10 и 34 вида пробиотици. Подобен е на киселото мляко, но тъй като е ферментирал с дрожди и повече бактерии, крайният продукт е по-богат на пробиотици. 

Кефирът е свързан с различни ползи за здравето - може да подобри здравето на костите, да помогне с някои проблеми с храносмилането и да предпази от инфекции. Още за ползите от кефира може да научите в Кефир - приготвяне у дома, ползи и рецепти.

Кисело зеле

Кисело зелеКиселото зеле представлява зеле, ферментирано от млечнокисели бактерии. Това е една от най-старите традиционни храни, популярна в много страни, особено в Европа.

Приготвено от ферментирало зеле (а понякога в комбинация и с други зеленчуци), киселото зеле е не само изключително богато на живи пробиотични култури, но може да помогне и за намаляване на симптомите на алергия. В допълнение към пробиотичните си свойства, киселото зеле е богато на фибри, както и на витамините С, В и К. Той също е с високо съдържание на натрий, желязо и манган.

Киселото зеле има кисел, солен вкус и може да се съхранява в продължение на месеци в добре затворен съд. Още за ползите от консумацията на кисело зеле може да откриете в: Кисело зеле - кулинарна традиция и народен лек.

Черен шоколад

Черен шоколадСамият шоколад не съдържа пробиотици, но е установено, че е много полезен за пробиотичните микроорганизми, тъй като им помага да оцелеят в крайните стойности на рН на храносмилателния тракт, за да стигнат до дебелото черво. Това е само едно от многото ползи за здравето на шоколада. Още може да откриете в Черен шоколад - изкушение или лекарство.

Кисели краставички

Кисели краставичкиТова се отнася не само за кисели краставици, но за повечето ферментирали зеленчуци, познато у нас като туршия. Тези ферментирали вкусни храни са също така малко познат източник на пробиотици. Всички те се приготвят по сходен начин и имат еднакъв пробиотичен потенциал.

 Комбуча чай

Комбуча чайКомбуча е форма на ферментирал чай, който съдържа голямо количество полезни чревни бактерии. Тази пробиотична напитка е използвана от векове и се смята, че помага да се увеличи енергията, да се подобри благосъстоянието, а дори и да се намали теглото.

Чай комбуча може да се открие в азиатските магазини за хранителни стоки и магазините за здравословни храни. За него е установено, че увеличава енергията и подпомага храносмилането. Може да го пиете горещ или студен.

Незряло сирене

Видове сирена

 

Незрели сирена от козе мляко, овче и краве мляко са особено богати на пробиотици. Винаги купувайте сурови и непастьоризирани сирена, ако искате да се възползвате максимално от пробиотиците в тях.

 

 Ябълков оцет

Ябълки и ябълков оцетЯбълковият оцет е познат като отлично средство за контролиране на кръвното налягане, холестерол, диабет и дори загуба на тегло. Освен това, той осигурява и известно количество пробиотици. Пийте по една супена лъжица разредена в чаша вода, всеки ден или го използвайте като салатен дресинг.

Маслини

Маслините в саламура съдържат големи количества пробиотици, тъй като саламурата позволява на пробиотичните култури да процъфтяват.

Още по темата:
  • Акупресура при синдром на раздразненото черво Акупресура при синдром на раздразненото черво
  • Пробиотици от полза при справяне с депресия и тревожност Пробиотици от полза при справяне с депресия и тревожност
  • Съвети и методи полезни срещу колики при бебето Съвети и методи полезни срещу колики при бебето
  • Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
5.0/5 3 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ПРОЛАКТ ПРЕНАТАЛ 300 г
107.20лв. / 54.81 €

ПРОЛАКТ ПРЕНАТАЛ 300 г

ФОРТИФАЙ ДЕЙЛИ ПРОБИОТИК MOOD & STRESS капсули * 30 NATURE'S WAY
92.02лв. / 47.05 €

ФОРТИФАЙ ДЕЙЛИ ПРОБИОТИК MOOD & STRESS капсули * 30 NATURE'S WAY

ЕНТЕРОСАН СПОРТ таблетки 360 мг * 60
26.60лв. / 13.60 €

ЕНТЕРОСАН СПОРТ таблетки 360 мг * 60

Термолабилни
ГАРДЪН ОФ ЛАЙФ МАГНЕЗИЙ С ПРОБИОТИЦИ желирани таблетки  * 60
80.18лв. / 41.00 €

ГАРДЪН ОФ ЛАЙФ МАГНЕЗИЙ С ПРОБИОТИЦИ желирани таблетки * 60

КРИСПАКТ саше 20 млрд. * 30
66.30лв. / 33.90 €

КРИСПАКТ саше 20 млрд. * 30

Термолабилни
НАУ ФУДС ПРОБИОТИК 10 - 100 МИЛИАРДА капсули * 30
110.00лв. / 56.24 €

НАУ ФУДС ПРОБИОТИК 10 - 100 МИЛИАРДА капсули * 30

Библиография

https://www.healthline.com/nutrition/11-super-healthy-probiotic-foods#section1
https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/probiotic-foods/
https://www.livingplate.org/blog/5-sources-of-natural-probiotics/
https://www.rd.com/health/healthy-eating/13-probiotic-filled-foods/
https://draxe.com/probiotic-foods/

Коментари към Храни, богати източници на пробиотици

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Храни, богати източници на пробиотици
    www.framar.bg 
    на 17 December 2025 в 07:10
    Коментирайте "Храни, богати източници на пробиотици"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Натурални продукти
  • Храни и пробиотици
  • Чаена гъба комбуча - ползи и начин на употреба
  • Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
  • Акупресура при синдром на раздразненото черво
  • Воден кефир (Японски кристали) - с какво може да ни е от полза и как да го приготвим у дома
  • 8 добавки при проблеми с храносмилането
  • Пробиотици от полза при справяне с депресия и тревожност
  • Пробиотични напитки – видове и ползи за здравето
  • Съвети и методи полезни срещу колики при бебето
  • Полезни витамини и минерали при анемия
  • Д-р Петър Петров, акушер-гинеколог: Прилагайте вагинални пробиотици, те подпомагат лечението или изцяло го предотвратяват
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Измамна схема: Деца с рак са излъгани с милиони, събрани за лечението имИзмамна схема: Деца с рак са излъгани с милиони, събрани за лечението им

Измамна схема: Деца с рак са излъгани с милиони, събрани за лечението им

от 16 дек 2025г.Прочети повече
Дъмпинг синдромДъмпинг синдром

Дъмпинг синдром

от 16 дек 2025г.Прочети повече
Чехия облекчава условията за употреба на псилоцибин за медицински целиЧехия облекчава условията за употреба на псилоцибин за медицински цели

Чехия облекчава условията за употреба на псилоцибин за медицински цели

от 16 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 6 дни, 18 часа и 10 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 46 дни, 20 часа и 7 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ХИАЛО ГИН ГЕЛ 30 г

СТИКС CHIN MIN БАЛСАМ СЪС CBD 150 мл

НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН САПУН С ГОДЖИ БЕРИ И СТУДЕНОПРЕСОВАН ЗЕХТИН 100 г

КИНЕТИКС РИЧ КРЕМ 150 мл

ЕКОМЕДИКА СИРОП ОТ ГРАВИОЛА 500 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЕНТЕРОЛ капсули 250 мг * 12

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:41:04

НИЗОРАЛ крем 15 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:39:47

УМКАЛОР капки перорални, разтвор 20 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:38:45

ЗИНАТ таблетки 500 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:37:32

СИНУЛАН ДУО ФОРТЕ таблетки * 30 ВАЛМАРК

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:36:07
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival