Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Защо са полезни млякото и млечните продукти?

Защо са полезни млякото и млечните продукти?

Защо са полезни млякото и млечните продукти? - изображение

Много от хората, които принадлежат към по-старото поколение, вероятно си спомнят, че в периода на детството млякото е било редовна част от ежедневното меню. По това време безалкохолните напитки и готови сокове са присъствали на масата предимно при специални поводи - празненства, семейно хранене или пикник.

Днес, може би, пиенето на чаша мляко не е ежедневна рутинна процедура за много от нас. Но все пак нашите родители са били прави по отношение на честото им поднасяне, тъй като млечните продукти имат значителен положителен ефект върху здравето (особено нискокалоричните млечни продукти).

Защо са полезни млякото и млечните продукти?

Известно е, че голям процент от хората харесват млечните продукти. Статистиката показва спад в потреблението на пълномаслено мляко и масло, но консумацията на сирене и сладолед се увеличава.

Защо нискокалорично мляко?

Едно от последните проучвания разкрива, че ако възрастните консумират по-големи количества млечни продукти през деня, общото количество натрупани калории (извлечени от наситени мазнини) ще бъде по-високо (което, разбира се, не е добре). От друга страна, нарастващото количество консумирани млечни продукти води до повишаване на нивата на многобройни основни вещества - протеини, калций, магнезий, витамини В1, В2, В6, В12 и витамини А, D и Е.

А, дали е възможно да получите всички тези хранителни вещества, съдържащи се в млечните продукти, без да натрупвате килограми? Тайната е в нискокалоричните млечни продукти. Ако намалите количеството мазнини в млечните продукти, които обикновено консумирате, ще намалите и количеството калории, наситени мазнини и холестерол, но количеството протеини, калций и много други витамини и минерали остава високо.

Отличен източник на калций и протеин

Повечето млечни продукти съдържат значителни количества калций и протеини - хранителни вещества с важно значение за организма. И, въпреки че сладоледът не съдържа голямо количество от тези вещества (за съжаление), нискомасленито млечни продукти притежават голямо количество протеини и калций. Например, чаша нискокалорично кисело мляко осигурява една трета от необходимото дневно количество калций и 17% от необходимия дневен прием на протеини. Недостатъчният прием на калций с храната в по-млада възраст може да бъде причина за здравословни проблеми с напредване на възрастта.

Отличен източник на витамин Д

Много марки млека предлагани в търговската мрежа са допълнително обогатени с витамин Д. Въпреки че този витамин е изключително важен за организма, при голям процент от възрастните той не присъства в достатъчни количества в диета. Интересен е фактът, че нашето тяло е способно да произвежда витамин Д, ако му осигурим достатъчно слънчева светлина. Това обаче може да бъде проблем за хората, които прекарват по-голямата част от времето си в затворени и тъмни помещения или хора, които живеят в райони, където няма много слънчеви дни. Много добро решение на този проблем е консумацията на нискокалорично мляко, богато на витамин Д, което много бързо ще повиши нивото на този витамин в организма.

Витамин Д отдавна е известен със способността си да насърчава здравината на костите чрез подпомагане на абсорбцията на калций. А последните проучвания показват, че носи и други ползи - от намаляване на риска от някои видове рак до понижаване на кръвното налягане.

По-здрави кости

Количеството калций, което организмът получава от храната, има потенциала да повлияе положително на силата и здравината на костите. Проучване, проведено във Финландия, разглежда измененията в дебелината и плътността на костите при момичета на възраст от 10 до 12 години, чиято ежедневна диета е обогатена със сирене, калций или комбинация от калций и витамин Д. При момичетата, чиято диета е обогатена със сирене, е установено драстично увеличаване на костната маса в сравнение с другите момичета, които изобщо не консумират никакви млечни продукти.

Стабилно кръвно налягане

Млечните продукти оказват положителен ефект върху кръвното налягане (нискомаслено мляко и особено млечни продукти, които са богати на калций).

Изследователи в Испания, изследвали повече от 5 000 възрастни и установили, че тези, които съобщават, че консумират предимно мляко с ниско съдържание на мазнини са с 54% по-малък риск от развитие на високо кръвно налягане за период от две години.

В миналото се е подозирало, че това се дължи на калция, но испански изследователи установили, че само калция от нискомаслени млечни продукти е свързана с по-нисък риск от кръвно налягане. Предполага се, че това може да има връзка с протеините, открити в нискомаслените млечни продукти (казеин и суроватъчни протеини), които вероятно имат действия, подобни на тези на лекарствата за понижаване на кръвното налягане.

Намален риск от метаболитен синдром

След проучване на данни от 827 мъже и жени, ирански изследователи заключили, че хората, които консумират най-много млечни продукти (прясно мляко, кисело мляко и сирене), са с понижен риск от развитие на разширена талия и метаболитен синдром - група симптоми, характерни за диабет и сърдечни заболявания.

Спомагат за редуциране на теглото

В неотдавнашна статия, изследовател от университета в Алабама, Бирмингам (The University of Alabama at Birmingham) отбеляза, че въпреки че според анализа общото потребление на калций не е свързано с по-голяма загуба на тегло, има все повече доказателства, че калцият от млечни продукти може да играе роля в регулацията на телесното тегло.

Поради част или всички от горепосочените причини е добре да се консумират нискомаслени продукти всеки ден, независимо дали е напълно обезмаслено или нискомаслено кисело мляко, извара, сирене с намалено съдържание на мазнини или комбинация от тях.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ


http://www.healthyfoodhouse.com/health-benefits-of-dairy-products/
https://www.webmd.com/diet/features/6-reasons-to-get-your-diary#1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703621/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияВидеоРецептиХрани и ястияИсторияЗдравни съветиЛюбопитноДиетиСнимкиХранене при...ЛайфстайлНовиниТестовеАлт. медицинаЛеченияСъставки