Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Черен шоколад - изкушение или лекарство

Черен шоколад - изкушение или лекарство

от 09 сеп 2015г., обновено на 12 дек 2022г.
Автор: д-р Албена Ройдева
Черен шоколад - изкушение или лекарство - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Шоколадът е изключително популярен хранителен продукт и сладко изкушение за малки и големи. Терминът шоколад се отнася до готовия за консумация продукт под формата на шоколадово блокче, бонбони или десерт, приготвени от обработени какаови семена (обикновено печени). Ако семената не са предварително изпечени, се получава суров шоколад, който също е допълнително подсладен. Първоизточникът на какаото е малко, вечнозелено дърво, отглеждано заради семената си, известни като какаови зърна. Латинското му наименование е Teobroma Cacao и се превежда като „храна на боговете”, което не е случайно.

Черният шоколад се получава от какао на прах, приготвен от печени, обелени и смлени какаови зърна, от които голяма част от мазнините са извлечени. Нужно е да се уточни, че в настоящата статия, под понятието шоколад става въпрос за истинския, натурален (черен, тъмен) шоколад, а не богатите на захар и мазнини шоколади и шоколадови изделия, масово разпространени в търговската мрежа.

Черният шоколад се използва като лечебно средство, подобрител на настроението, а дори и афродизиак от далечното минало. Вероятно всеки е чувал, че шоколадът подобрява настроението благодарение на увеличаване на специфични невротрансмитери в мозъка – серотонин, допамин и ендорфини. Подобно на кафето, натуралният шоколад също е богат източник на полифенолни антиоксиданти. Сред най-често съобщаваните ползи са:

Намалява риска от болести на сърцето

Според изследване, публикувано в British Medical Journal, консумацията на черен шоколад може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания с 1/3. Сравнително ново проучване, проследява дългосрочното влияние на диетата върху здравето на 25 000 мъже и жени, които всеки ден консумирали по 100 грама тъмен шоколад и е установено значително понижение на риска от сърдечни заболявания и инсулт. По-голямо проучване в Германия е установило, че само едно квадратче черен шоколад на ден, е достатъчно да понижи кръвното налягане и да понижи риска от инфаркт с 39%.

Друго изследване е установило, че съдържащият се в какаото фавоноид – епикатехин е отговорен за повишението на азотния оксид в организма. Азотният оксид има отношение към здравината на съдовете, тъй като регулира разширяването им, подпомага клетъчния растеж и пречи на съсирването на кръвта.

Понижава нивата на холестерол в кръвта

До този извод е достигнато след изследване на шоколадови блокчета съдържащи стероли и какаови флавоноиди (вещества с мощно антиоксидантно, антитромботично и съдозаздравяващо действие). Резултатите показали, че редовната консумация на такъв шоколад, в комбинация с диета бедна на мазнини, значително подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система, намалявайки нивата на "лошия" холестерол и подобряване на кръвното налягане.

Поддържа паметта и мозъчната дейност

Следващият път, когато сте под напрежение в работата, без угризения може да се възползвате от няколко парчета шоколад. Той не само ще ви предпази от последиците от стреса, но и ще повиши силата на мозъка, когато наистина се нуждаете от това. Изследовател от университета на Нотингам е установил, че приемането на богато на флавоноиди какао под формата на топла напитка или парче шоколад, подобрява кръвния поток към силно активните части на мозъка в продължение на няколко часа (2-3), които могат да подобрят ефективността и бдителността в краткосрочен план. Други изследователи от университета в Оксфорд и Норвегия разглеждали дългосрочните ефекти от шоколада върху мозъка чрез изучаване на хранителния режим на повече от 2000 души, на възраст над 70 години. Те открили, че тези, които консумират тъмен шоколад, червено вино или чай имат значително по-добри когнитивни способности, отколкото онези, които не го правят.

Учени от медицинското училище на Харвард (Harvard Medical School) твърдят, че изпиването на 2 чаши горещ шоколад на ден е чудесен начин за поддържане на мозъка здрав и предотвратява отслабването на паметта при хора в напреднала възраст. Според изследователите, горещият шоколад запазва притока на кръв към функционалните области на мозъка. Един от водещите автори (Farzaneh A. Sorond), твърди, че някои области на мозъка имат нужда от повече енергия (следователно приток на кръв), за да функционират правилно.

Според друго проучване, екстракт от какао (lavado cocoa) може да намали или да блокира увреждането на нервните пътища, установен при болест на Алцхаймер и е обещаващо средство за превенция, а й терапия на заболяването. Смята се, че хранителни добавки, произведени на базата на екстракт от какао може да осигуря безопасен, евтин и лесен за приложение метод за превенция на болест на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания.

Понижава риска от инсулт

Според изследване на канадски учени, хората, които редовно консумират тъмен шоколад са по-малко предразположени към инсулт, отколкото тези, които не ядат шоколад. Освен това, хората претърпели инсулт се възстановяват значително по-добре, ако консумират малки количества шоколад.

Намалява апетита

Според научно изследване, приемът на 100 грама тъмен шоколад, два часа преди хранене, се свързва със 17 % по-нисък калориен прием по време на обяда, отколкото при консумация на същото количество фин млечен шоколад (с ниско съдържание на како, богат на захари и мазнини).

Изследователи от университета в Копенхаген установили, че тъмният шоколад предлага далеч повече усещане за ситост, отколкото обикновения шоколад. Черният шоколад намалява апетита за сладки, солени и мазни храни. Това го прави идеален помощник за сваляне на ненужните килограми.

 

Предпазва от затлъстяване и диабет

Изследователи са открили, че определен антиоксидант съдържащ се в какаото понижава нивото на кръвната захар. В едно малко италианско проучване, участниците приемали веднъж на ден блокче тъмен шоколад, в продължение на 15 дни и е отчетен значителен спад в инсулиновата резистентност (почти наполовина). Според водещия изследването, Claudio Ferri, MD (професор в университета в Акуила в Италия), флавоноидите увеличават производството на азотен оксид и това помага за контрол на инсулиновата чувствителност.

 

Пребиотично и противовъзпалително действие

Изследвания показват, че какаовите флавоноиди с ниско молекулно тегло, като епикатехин и катехин, се абсорбират директно от червата в кръвообращението (освен, ако не са смесени с мляко), но това не е така за полифенолите с по-високо молекулно тегло. В този случай, микрофлората в дебелото черво се активира, за да ги разгради, така че по-малките вторични метаболити да се разпространят из целия организъм. От това следва, че ако чревните бактерии се хранят с по-големи количества какаови полифеноли, то чревната флора ще се промени в полза на именно тези полезни бактерии (бифидобактерии, лактобацили).

Друго изследване е установило, че чревните бактерии разграждат компонентите на тъмния шоколад, превръщайки ги в противовъзпалителни съединения, които подобряват здравето.

Потиска кашлицата

 

Установено е, че теоброминът в по-висока концентрация действа като средство потискащо кашлицата, подобно на кодеина, без обаче да притежава неговите странични ефекти - сънливост. Оказва се, че теоброминът деактивира сетивните нерви, отговорни за хроничната кашлица.

 

Спира диарията

Лечението на диария с какао датира още от 16-ти век сред европейските и южноамериканските култури. Според някои учени, какаовите флавоноиди се свързват с протеин, който регулира секрецията на течности в тънките черва и по този начин противодейства на диарията.

 

 

Тонизира организма

Теоброминът е вълшебната молекула в шоколада, която много наподобява кофеина в кафето. И двете са богати източници на полифенолни антиоксиданти и насърчават енергията в тялото, но теоброминът се нуждае от повече време, за да се очисти от тялото, което означава по-дълготраен ефект.

 

По-щастливи деца

Жените, които ядат тъмен шоколад ежедневно по време на бременността си се справят далеч по-добре със стреса от предстоящото раждане и майчинство. Също така, финландско проучване е установило, че техните бебета са по-щастливи и се усмихват повече.

Придава блясък на кожата и може да намали слънчевото изгаряне

Шоколадът може да помогне да поддържате кожата си здрава, като подобрява кръвоснабдяването, плътността и хидратацията. Според изследователи в Лондон, след 3 месеца редовна консумация на черен шоколад, кожата става два пъти по-устойчива на слънчево изгаряне. Редовната консумация на обикновения (богат на захар и беден на флавоноиди шоколад) няма същия ефект.

Шоколадът в козметиката

Шоколадова маска за лице

Витамините и антиоксидантите в тъмния шоколад ги прави отлично средство за разкрасяваща маска за лице:

Смесете мед, кисело мляко и какао на прах в равни пропорции. Разбъркайте добре и нанесете върху лицето и шията. Отпуснете се и изчакайте 20 минути, след което изплакнете.

 

 

Срещу напукани устни

 

Смесете по една супена лъжица какао на прах, мед, кафява захар, зехтин или кокосово масло и една чаена лъжичка канела на прах. От получената смес нанесете върху устните и леко втрийте!

 

 

 

Естествен руж

Може да си приготвите само напълно естествен бронзант за лице или руж като смесите канела, како на прах и пудра захар в пропорции, според желания цвят. С помощта на подходяща четка нанасяйте върху зоните, на които желаете да акцентирате.

 

 

Ексфолиант за крака

Смесете една четвърт чаша кокосово масло (може предварително да го размекнете малко в микровълнова печка) или зехтин с чаша захар, една чаена лъжичка ванилия и няколко капки етерични масла като портокал, лимон, лайм или грейпфрут. Съхранявайте сместа в буркан и масажирайте ходилата всеки път, когато имате нужда.

И все пак, нужно е да знаете: Шоколадът е високо калоричен продукт, с богато съдържание на захар затова, въпреки ползите за здравето, които носи, не бива да се прекалява с консумацията му. Прекомерната употреба на шоколад (особено този, широко разпространен из търговската мрежа) може да доведе до кариеси на зъбите, лоша структура на костите, остеопороза и други.

За да извлечете максимално ползите от тъмния шоколад, избирайте такъв, който съдържа поне 70 % какао. Поради допълнителното съдържание на захар в него, добре е да се консумира в количество около 100 грама на седмица.

5.0/5 6 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЛУСИ МЕМОРИ ПАУЪР капсули * 30
39.90лв.

ЛУСИ МЕМОРИ ПАУЪР капсули * 30

СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС КРЕЙЗИ 8 ПРЕДТРЕНИРОВЪЧНА ФОРМУЛА С 8 СТИМУЛАНТА 325 г
72.95лв.

СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС КРЕЙЗИ 8 ПРЕДТРЕНИРОВЪЧНА ФОРМУЛА С 8 СТИМУЛАНТА 325 г

БАТЕРИ НУТРИШЪН БЪРНЪР ХАРДКОР капсули * 120
71.50лв.

БАТЕРИ НУТРИШЪН БЪРНЪР ХАРДКОР капсули * 120

ЛИНДА РЕН ДИЕТ 30 ДНЕВНА ПРОГРАМА ЗА ОТСЛАБВАНЕ
108.60лв.

ЛИНДА РЕН ДИЕТ 30 ДНЕВНА ПРОГРАМА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

МАКЕДА БОТАНИКС ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БЕРГАМОТ 10 мл
23.60лв.

МАКЕДА БОТАНИКС ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БЕРГАМОТ 10 мл

ЖАВАЛАТ ЙЕРБА МАТЕ капсули * 60
20.20лв.

ЖАВАЛАТ ЙЕРБА МАТЕ капсули * 60

Библиография

http://www.medicalnewstoday.com/articles/270272.php
https://www.bulletproofexec.com/is-chocolate-good-for-you-health-benefits/
http://www.womenshealthmag.com/health/benefits-of-chocolate
http://www.today.com/style/chocolate-face-mask-more-luxe-diy-beauty-treatments-1D79558946
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/03/31/dark-chocolate-health-benefits.aspx

Коментари към Черен шоколад - изкушение или лекарство

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Черен шоколад - изкушение или лекарство
    www.framar.bg 
    на 12 July 2025 в 09:53
    Коментирайте "Черен шоколад - изкушение или лекарство"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Натурални продукти
  • храни и пробиотици
  • Какао на прах – ползи за здравето и противопоказания
  • Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
  • Шоколадов сладкиш с вишни и крем от извара
  • Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
  • Шоколадови блокчета с извара и ягодово сладко
  • Лесен шоколадов кекс с масло
  • Студено мляко с шоколад
  • Мляко с какао
  • Как да хакнем хормоните на щастието: допамин, серотонин, ендорфини и окситоцин
  • Шоколадов сладкиш с ванилов пудинг и крем
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Дубайски шоколад - Луксозният десерт, който превзе интернет! - рецепта

преди 277 дни, 23 часа и 40 мин.

Препоръчително ли е да даваме Черен дроб от треска на бебе

преди 653 дни, 35 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 23 часа и 57 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 2 дни, 23 часа и 34 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 7 дни, 21 часа и 54 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 14 дни, 18 часа и 4 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ КОКОС 55 мл

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ ШЕА 55 мл

СИЙСТАРС СОЛИЛУГ ЧЕРНОМОРСКА ЛУГА разтвор 950 мл

АЦЕТА БИО ОРГАНИЧЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН БЕБЕШКИ ЛОСИОН 50 мл

МАНХАЕ ИНТИМА капс.*30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Завръщането на ирисовата диагностика

Коментар на: Стоян от 11 юли 2025г. в 16:54:11

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 15:24:45

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: Tania Nikolova от 11 юли 2025г. в 15:03:39

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ - ХЕФЕ 50 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:39:29

ДОПЕЛХЕРЦ ВИТАЛ ТОНИК 750 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:33:03
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival