Начало Медицинска енциклопедия Патология Клинична патология Клинична патология на щитовидната жлеза Хипотиреоидизъм Хипотиреоидизъм при бременност

Хипотиреоидизъм при бременност

Хипотиреоидизъм при бременност - изображение

Бременността е период, който поставя голям физиологичен стрес и върху майката, и върху плода. Въпреки това, ако бременността се усложнява от ендокринни нарушения като хипотиреоидизъм, потенциалът за нежелани резултати за майката и плода може да бъде огромен. Тъй като хипотиреоидизмът се лекува лесно, своевременното откриване и лечение на нарушението може да намали тежестта на неблагоприятните резултати на плода и майката, които се срещат много често.

Хипотиреоидизмът усложнява до 3% от бременностите, от които 0,3-0,5% е явно и 2,0-2,5% е субклиничен хипотиреоидизъм. Когато приемът на йод е достатъчен, най-честата причина за хипотиреоидизъм при бременност е хроничният автоимунен тироидит. По-малка част се дължи на ятрогенни причини, включително хирургично лечение на рак на щитовидната жлеза или радиоактивна йодна аблация за лечение на хипертиреоидизъм. Бременните жени или жените, планиращи бременност, се диагностицират с явен хипотиреоидизъм, когато имат повишени нива на тиреостимулиращ хормон с ниски свободни концентрации на тетрайодтиронин, за предпочитане определени с референтни интервали, специфични за бременността.

Явният хипотиреоидизъм при бременност се дефинира като дефицит на тиреоиден хормон с ниски нива на свободен тироксин и повишени нива на тиреостимулиращ хормон, докато субклиничният хипотиреоидизъм се отнася до асимптоматични индивиди с повишени нива на тиреостимулиращ хормон и нормални нива на свободен тироксин.

Жените с хипотиреоидизъм имат намалена фертилност. Дори ако заченат, рискът от аборт се увеличава, а рискът от гестационна хипертония, анемия, abruptio placenta и следродилен кръвоизлив се увеличават. Рискът от тези усложненият е по-висок при жените с явен, а не субклиничен хипотиреоидизъм.

Автоимунният тироидит е най-честата причина за хипотиреоидизъм при бременност. Другите причини включват радиационна аблация на щитовидната жлеза, докато се лекува хипертиреоидизъм или рак на щитовидната жлеза, хирургична операция на тироидните тумори и рядко централен хипотиреоидизъм, и лекарства като рифампицин и фенитоин, които ускоряват метаболизма на щитовидната жлеза. Въпреки това, в световен мащаб, йодният дефицит все още остава една от водещите причини за хипотиреоидизъм.

Хипотиреоидизмът по време на бременност обикновено е асимптоматичен, особено когато е субклиничен. Признаците и симптомите, които предполагат хипотиреоидизъм, включват неподходящо наддаване на тегло, студова непоносимост, суха кожа и забавено отпускане на дълбоките сухожилни рефлекси. Други признаци като запек, умора и сънливост обикновено се дължат на бременността.

3.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.medscape.com/viewarticle/814179_2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354841/
https://academic.oup.com/jcem/article/86/6/2349/2848391
https://www.aafp.org/afp/2014/0215/p273.html


ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗаболявания (МКБ)Здравни съветиПатологияХранене при...ИнтервютаНовиниЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиСпортФизиологияИзследванияЛайфстайлИсторияПсихологияКлинични пътекиНаучни публикацииВидеоСоциални грижиЗдравни проблемиСпециалистиНормативни актовеПроизводителиБотаника