Начало Медицинска енциклопедия Патология Обща патология Нарушение в кръвообращението Инфаркт на белия дроб

Инфаркт на белия дроб

Инфаркт на белия дроб - изображение

Инфаркт на белия дроб представлява смърт на една или повече части от белодробната тъкан поради лишаване от адекватно кръвоснабдяване. Частта от мъртва тъкан се нарича инфаркт. Белодробният инфаркт най-често се причинява от белодробна емболия в комбинация с хронична левостранна сърдечна недостатъчност. Рискови фактори за инфаркт на белия дроб са съпътстващи сърдечно-съдови заболявания и хроничен венозен застой.

Белите дробове обикновено рядко инфарцират поради анастомозите от две съдови системи - белодробна съдовата система и бронхиална съдовата система. Белодробният инфаркт се среща по-често, когато съдове с диаметър ≤ 3 милиметра са запушени, отколкото в случая на оклузия на централната белодробната артерия.

Спирането или намаляване на кръвния поток обикновено е резултат от запушване на кръвоносен съд, който кръвоснабдява белия дроб. Запушването може да е от кръвен съсирек, който се е формирал в сърцето се е придвижил с кръвообращението в белите дробове, или блокирането може да бъде от съсирек, който се е образувал в самия кръвоносен съд. Обикновено, когато белите дробове са здрави, тези блокажи не успяват да причинят смърт на тъканите, защото кръвта намира пътя си чрез алтернативни пътища. Ако белия дроб е претоварен, инфектиран или неправилно снабден с въздух, обаче, инфаркт на белия дроб може да следва запушване на кръвоносен съд.инфаркт на белия дроб

Поради особеностите в морфогенезата и значителната резистентност на белите дробове на исхемия, развитието на пълен белодробен инфаркт е по-бавно. В първите 24 часа след тромботичното запушване няма некроза. Поради нахлуване на кръв от белодробните вени и от бронхиалните артерии постепенно исхемичният участък се пропива с кръв от разкъсаните капиляри. За пълно развитие на инфаркт на белия дроб с некроза на алвеоларните стени са необходими около 5 дни. Затова много често се наблюдават непълни белодробни инфаркти. Прорастването на гранулационна тъкан започва към 7-ми ден и за 2-3 седмици завършва с пълна организация. Получаващият се пигментен цикатрикс, поради натрупване на хемосидерин, постепенно се свива и при малки инфаркти е трудно забележим.

Около белодробния инфаркт може да се развие периинфарктна пневмония. По-рядко се наблюдава абсцедиране на инфаркта или образуване на инфарктна каверна поради коликвация и изхрачване на некротичната тъкан. По време на първите няколко седмици, когато се осъществява гранулиране на тъканта, често има гнезда на метапластичен плосък епител, свързан с гранулационната тъкан, които не трябва да се бъркат с плоскоклетъчен карцином.

В инфарцираната област алвеоларните стени, стените на кръвоносните съдове и бронхиолите са некротични. Те са еозинофилни (розови), хомогенни, липсват ядра, но запазват формата си - структурирана некроза.

3.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Color atlas of pathology, Section Localized circulatory disorders
https://radiopaedia.org/articles/pulmonary-infarction-1
https://www.britannica.com/science/lung-infarction
http://www.pathologyatlas.ro/hemorrhagic-infarct-lung-pulmonary-pathology.php


ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиПатологияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноВидеоАлт. медицинаИсторияЛайфстайлИзследванияАнкетиЛеченияБотаникаЗдравни проблемиСпортХранене при...ФизиологияСпециалистиОрганизацииЗаведения