Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Нормална микрофлора при човека Нормална микрофлора на устна кухина Особености на инфекциозните процеси в устна кухина

Особености на инфекциозните процеси в устна кухина

от 01 ное 2017г., обновено на 24 юни 2022г.
Особености на инфекциозните процеси в устна кухина - изображение
  • Инфо
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Библиография
Коментари
Свързаност

Болестните процеси в устната кухина и зъбите, причинени от микроорганизми, могат да засегна различни нейни структури, а етиологични фактори са бактерии от нормалната микрофлора или патогенни агенти.

Бактериите от нормалната микрофлора на устна кухина представляват коменсални микроорганизми, които живеят в тази област и при здрави индивиди не причинява възникване на инфекции в устата. При осъществяване на нормалните си физиологични процеси те отделят ензими, с които разграждат хранителните остатъци и често секретират токсични вещества, които създават условия за поява на патологичен процес. Важен момент е разграждането на въглехидратите от бактериалните ензими, при което се образуват киселини, увреждащи емайла и повишаващи риска от развитие на кариес. Представители на стафилококите и стрептококите произвеждат ензима хиалуронидаза, което улеснява проникването на инфекциозните причинители в тъканите. Счита се, че образуването на зъбната плака, зъбния камък, кариеса и възпаленията на гингивалните гънки са дължат на бактериални видове от родовете Streptococcus, Neisseria, Veillonella, дифтероидите и други анаероби. Някои бактерии от микрофлората на устната кухина могат да причинят местни или генерализирани инфекциозни процеси при определени условия като: нараняване на лигавицата и зъбите, недоимъчно хранене, тежки хронични заболявания, увредена имунна система и пр. Такива микроорганизми се определят като опортюнисти (условнопатогенни), тъй като проявяват болестотворния си характер при определени условия. Условно патогенните микроорганизми са: S. pneumonie, S. epidermidis, Bacteroides, E. coli, Proteus, Pseudomonas, актиномицети, орални спирохети и др.

Бактерии от оралната флораКъм патогенните микроорганизми, причиняващи възпаление в устна кухина, се отнасят видове, които при попадане в тази област, предизвикват у възприемчиви лица специфични заразни болести. Примери за такива патогени са бактериите S. aureus, S. pyogenes, C. diphtheriae, N. gonorrhoeae, T. pallidum, M. tuberculosis, и вируси причинители на морбили, епидемичен паротит, полиомиелит, коксаки вируси, гъбички от рода Candida (Candida albicans) и пр.

Характерна особеност на инфекциозните процеси в устната кухина и особено разрушаването на зъбите е, че са резултат от смесени бактериални инфекции, при които определени причинители влизат в симбиотично отношение, насочено срещу тъкани на макроорганизма.

Патогенетичните механизми, чрез които се осъществява въздействието на микроорганизмите в устната кухина могат да се обединят по следния начин:

  • секреция на бактериални ензими;
  • директен токсичен ефект;
  • действие на токсични метаболитни;
  • формиране на зъбен камък;
  • имунопатологични реакции.

1. Към бактериалните екзоензимни, които се секретира от нормалната флора и от патогенни бактерии, се включват колагеназата, хиалуронидазата, протеазите, стрептокиназа и стафилокиназа, хемолизините, неураминидазата и др. Тези ензими разграждат хранителни остатъци, като и тъканни компоненти изграждащи лигавицата, зъбите и подлежащите структури.

2. Прекият токсичен ефект се дължи на образуваните и отделяните екзо- и ендотоксини. Тези токсини увреждат макрофагите и при тяхното разрушаване се отделят редица цитотоксични ензими, които също увреждат тъканите в устната кухина.

3. Ензимната активност на микроорганизмите от нормалната флора води до отделяне на редица метаболитни продукти като сероводород, амоняк, млечна киселина, скатол, индол и др. Те имат токсичен ефект върху тъканите, водят до декалцификация на емайла, спомагат за отлагане на минерални соли в зъбните плаки, допринасят за разпадните процеси в пародонталните джобове и др.

Зъбен камък и зъбна плака4. Отлагането на зъбен камък започва с формиране на зъбна плака, в която се натрупват калциеви и фосфатни йони, произхождащи от слюнката. Зъбната калкулоза играе съществена роля в инициирането и поддържането на инфекциозния процес, главно посредством механично въздействие - отдръпване на венеца от зъба и оголване на зъбната шийка, с което се улеснява достъпа на бактериите до пародонталния апарат, затруднение на циркулацията на хуморалните и клетъчни фактори на защита, задържане на микроорганизми във формираните пародонтални джобове.

5. Важна особеност на инфекциозните процеси в устната кухина е развитието на имунопатологични реакции. Те играят съществена роля за поява на патологични изменения в областта на пародонта, при които организма отговаря с развитие на имунен отговор спрямо антигените на микробните причинители в зъбната плака и пародонталните джобове.

По лигавицата на устната кухина, в слюнката, гингивалния секрет и в пулпата се отделят големи количества имуноглобулини IgA, IgM и IgG. Последните образуват имунни комплекси с бактериалните антигени, при което се активират компоненти от системата на комплемента и се привличат фагоцитиращи клетки. От тях по време на фагоцитозата и след загиването им от бактериални токсини се отделят лизозоми ензими и свободни радикали, които водят до разрушаване на околните тъкани - клетки на венеца и костно вещество на алвеолите на челюстите. В хода на възпалителния процес имунният отговор може да премине в развитие на реакция на забавена свръхчувствителност, която се осъществява от Т-лимфоцити и в основата на клечъно-медиирания имунитет. Т-цитотоксичните лимфоцити могат да увредят директно клетките на пародонталния апарат или увредата да се дължи на активираните макрофаги, за което основна роля играят Т-хелперните лимфоцити. Продуктите на активираните макрофаги (свободни радикали, лизозомални ензими, туморнекротизиращ фактор - TNFa) увреждат здравите тъкани и клетки на пародонта, което резултира в поддържане на хроничен възпалителен процес.

5.0/5 3 оценки

Библиография

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7617/
https://www.scribd.com/document/340682690/jawetz-2013-medical-miceobiology-pdf
http://197.14.51.10:81/pmb/BIOLOGIE/02_Microbiology.pdf
JAWETZ, MELNICK & ADELBERG`S MEDICAL MICROBIOLOGY, 27th Edition. th Edition
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2768665/
Микробиология - Медицинско издателство "АРСО" София 2000

Коментари към Особености на инфекциозните процеси в устна кухина

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Особености на инфекциозните процеси в устна кухина
    www.framar.bg 
    на 01 July 2025 в 02:30
    Коментирайте "Особености на инфекциозните процеси в устна кухина"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нормална микрофлора при човека
  • Нормална микрофлора на устна кухина
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Микробиология - мнения и въпроси

преди 2350 дни, 9 часа и 18 мин.

Сухи хранителни среди и реагенти за микробиология.

преди 3002 дни, 8 часа и 52 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 10 часа и 41 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 5 дни, 3 часа и 23 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 10 часа и 14 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 17 часа и 15 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АСАМ КРОЙТЕРХОФ КРЕМ ЗА КРАКА И СТЪПАЛА 100 мл

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО РИЦИНОВО КОСА/КОЖА/НОКТИ 50мл 336935

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО БРАДА ПОДХРАНВАЩО 50мл 080289

ЛЮКСЕОЛ Б-М КОСОПАД 200мл 337215

ЛЮКСЕОЛ Б-М РАСТЕЖ/ПОДСИЛВАНЕ 200мл 337352

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival