Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания ЯМР на гърло Инструментални изследвания Образна диагностика Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

ЯМР на гърло

ЯМР на гърло - изображение

Гърлото е областта в предната част на шията, обхващаща зоната от подезичната кост до ключицата. В тази област се намират следните органи: сливици, епиглотис, увилата, ларинкс, фаринкс, гласни струни. През гърлото преминават различни кръвоносни съдове, трахеята и хранопроводът. 

При ЯМР на гърлото чрез безвредни радиовълни и силно магнитно поле се създават триизмерни изображения на органите и тъканите в тази област. Освен високата информативност на изследването, ядрено-магнитния резонанс на гърлото е и безопасен метод на изследване.

Изследването на гърло с магнитно-резонансна томография е част от ЯМР на шия.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

MRI на гърлото се прави при следните състояния:

 • Най-често изследването се прави при съмнение за рак на гърлото
 • Инфекция на гърлото
 • Възпаление на гърлото
 • Търсене на причина за кървене в гърлото
 • Уголемени лимфни възли
 • Стеснение или запушване на кръвоносен съд
 • Наличие на чуждо тяло
 • Предоперативна оценка и проследяване на ефекта от лечението

Необходима ли е предварителна подготовка?

Когато изследването се провежда без въвеждане на контраст, не се изисква специална предварителна подготовка. Ако предстои ЯМР на гърло с контрастно усилване, пациента трябва да не яде нищо в продължение най-малко на 5 часа преди процедурата. Преди процедурата трябва да бъдат отстранени всички метални предмети и електронни устройства. При наличието на протези или импланти провеждането на изследването трябва да се обсъди с рентгенолог.

Метод на провеждане на изследването:

Непосредствено преди изследването трябва да отстраните всички магнитни карти и метални предмети, включително часовници, щипки за коса, колани, кредитни карти, слухови апарати, метални ципове, зъбни апарати, химикалки, джобни ножчета, очила, пиърсинг, перука и бижута.

По време на изследването ще бъдете помолени да легнете на масата на апарата, най-често по гръб и около гърлото ще бъде поставено устройство, наречено бубина или койл. Масата плавно се плъзга в отвора на машината, които наподобява тунел.

Когато изследването започне, се чуват различни по характер, честота и интензитет тропащи шумове и бръмчене. Това е нормално и е свързано с работата на машината. Повечето кабинети за магнитен резонанс предлагат слушалки или тапи за уши, за да се избегне шума.

Много е важно по време на записване на изображенията да останете напълно неподвижен. Излишните движения могат да повлияят на качеството на изображенията.

Какво ще усещате по време на изследването?

MRI на гърлото е безболезнено изследване. Въпреки това, някои пациенти изпитват затруднение да останат неподвижни до края на изследването. При хора, страдащи от клаустрофобия се налага прилагането на седиращи медикаменти. В резултат на успокоителните медикаменти се появяват успокоение, отпускане, сънливост, чувство на отпадналост и намалена концентрация.
Възможно е да почувствате леко загряване в областта, която се сканира.
При някои пациенти могат да се появят странични ефекти, като гадене и локална болка от приложеното контрастно вещество, но това се наблюдава изключително рядко.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Изследването е беазопасно за повечето пациенти.

ЯМР на гърло не се препоръчва при бременни жени, понеже влиянието на магнитното поле върху плода не е напълно изяснено.

С повишено внимание трябва да се определят и пациентите с бъбречни заболявания. При наличие на бъбречна недостатъчност не се прилага контрастно вещество, за да се избегне риска от усложнения, като например нефрогенна системна фиброза.

Резултати от проведеното изследване:

   Нормални стойности:

При ЯМР на гърлото се визуализират анатомичните особености в  тази област - лимфната система, кръвоносните съдове, трахеята и ларинкса, меките тъкани на шията. Заснемането се извършва в три равнини – аксиална, фронтална и сагитална.

   Отклонения от нормата:

MRI на гърлото е универсален метод за диагностика, който позволява да се идентифицират дори най-незначителни патологични промени в тази област. Проучването е ценен метод в ранната диагностика на рак на гърлото.

Чрез МРТ на гърлото се получава подробна информация за:

 • размера на тумора
 • характера му
 • състоянието на тъканите около тумора;
 • наличието на метастази

Кога не трябва да провеждате изследването?

ЯМР на гърло е противопоказан при пациенти с  имплантирани електронни устройства или импланти и протези, съдържащи метал.

Магнитно-резонансните скенери от затворен тип са предназначени за пациенти, чието тегло не превишава 120 кг.
Апарат от отворен тип се препоръчва при хора с клаустрофобия.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияЗдравни съветиНовиниСнимкиИсторияЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеОрганизацииЛеченияАлт. медицинаПсихологияСоциални грижиСпортБотаника