Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания ЯМР на бъбреци Инструментални изследвания Образна диагностика Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

ЯМР на бъбреци

ЯМР на бъбреци - изображение

ЯМР на бъбреци дава възможност да се направи подробна оценка на пикочоотделителната система, бъбречния паренхим и съседните структури. Ядрено-магнитният резонанс е неинвазивно изследване, при което не се използва йонизираща радиация, метода предоставя не само отлични образи на уринарния тракт, но и функционална оценка на бъбреците.

Този метод на изследване е с висока диагностична стойност, особено подходящ за пациенти, при които е необходимо да се избегне рентгеновото лъчение. МРТ на бъбреци представлява полезна алтернатива на СТ сканирането при лица, на които е противопоказано въвеждането на йодно контрастно вещество.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Магнитнорезонансната образна диагностика намира широко приложение в диагностиката на вродени бъбречните аномалии.

Най-честото показание за МР урография е оценка на хидронефроза. 

ЯМР на бъбрека се използва също за доказване на бъбречни тумори.

МРТ на бъбреци се прави и при следните случаи:

 • ксантогрануломатозен пиелонефрит
 • кисти на бъбреците 
 • травми на бъбреците
 • камъни на бъбреците
 • остра бъбречна недостатъчност
 • при хематурия, цистинурия

Чрез ЯМР ангиография може да се открие бъбречна венозна тромбоза или стеноза на бъбречна артерия.

Необходима ли е предварителна подготовка?

ЯМР на бъбреци е метод, който не изисква специфична подготовка.

Непосредствено преди изследването пациентът трябва да премахне от себе си всички метални предмети – накити, очила, часовници, фиби и други. Преди ЯМР на бъбреци медицинските специалисти трябва да бъдат предупредени в случай, че изследвания има имплантирани метални шини, пластини, пейсмейкъри, изкуствени сърдечни клапи, останали метални частици в организма вследствие на травми (стружки, куршуми).

Метод на провеждане на изследването:

При МРТ на бъбреци пациентът ляга на специална маса, която се плъзга в подобен на тунел скенер. По време на изследването, пациентът е в съзнание, но трябва да е максимално неподвижен, всяко движение може да се отрази на качеството на образа. Изследването може да отнеме между 30 и 60 мин.

Какво ще усещате по време на изследването?

ЯМР на бъбреци се понася лесно, тъй като магнитното поле и радиовълните не причиняват неприятни усещания.

По време на изследването се чуват силни тропащи шумове, които не трябва да предизвикват притеснение. Някои центрове разполагат с тапи или слушалки за ограничаване на шума.

Може да се наблюдава и леко зачервяване и затопляне по кожата в изследваната област.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

ЯМР на бъбреците е сравнително безопасно изследване. Приема се, че ЯМР не създава рискове за здравето на пациента и не дава странични ефекти.

Трябва да се отбележи, че мощния радиопредавател, който се използва в системата на магнитния резонанс може да предизвика нагряване на тялото до висока степен (особено при пациенти със затлъстяване или нарушение в терморегулацията. Описаното явление се среща рядко.

При ЯМР на бъбреци, макар и рядко, е възможно да настъпят усложнения при въвеждането на парамагнитната контрастна материя. Случаите на непоносимост и алергични реакции са рядкост.

Контрастното вещество gadolinium води до дозо-зависимо повишаване на риска за развитието на нефрогенна системна фиброза (nephrogenic systemic fibrosis – NSF) при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, като относителния риск нараства според експозицията – по-често прилагане на gadolinium увеличава риска за развитие NSF.

Нефрогенната фиброза е придобито системно нарушение с изразени кожни промени, които включват зачервени или тъмни петна по кожата, придружени със сърбеж и парене, с остри болки в местата на лезиите (предимно в областите на бедрата и глезените). NFS засяга кожата, скелетната мускулатура и вътрешните органи (миокард, бели дробове, перикард и плевра). С цел да се избегне това усложнение всички пациенти, чрез лабораторни тестове се проверяват за наличие на увредена бъбречна функция. Употребата на контрастни средства, съдържащи гадолиний е противопоказана при пациенти с тежко бъбречно увреждане (скорост на гломерулната филтрация, GFR<30 ml/min/1.73m2), в периоперативния период на пациенти, подлежащи на чернодробна трансплантация и при новородени.

Резултати от проведеното изследване:

Чрез МРТ на бъбреци се получава подробна оценка на анатомията на бъбреците, неинвазивна оценка на бъбречната функция и оценка на гломерулната филтрация. 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Някои от противопоказанията за извършване на МРT на бъбреци са относителни, трябва да се обсъдят според конкретната ситуация и отношението полза/риск:

 • Наличие на метален фрагмент или чуждо тяло в организма на изследвания
 • Съдови клипсове
 • Сърдечен стент
 • Изкуствена клапа на сърцето
 • Вена кава филтър
 • Swan-Ganz катетър
 • Сърдечен пейсмейкър
 • Имплантиран сърдечен дефибрилатор, (ICD)
 • Имплантирано електроно устройство, например, инсулинова помпа или друга инфузионна помпа
 • Вътрематочни средства за контрацепция - диафрагма или песар
 • Кохлеарни импланти
 • Някои изкуствени стави,  протези
 • Kлаустрофобия
 • Бъбречна недостатъчност - базираните на гадолиний контрастни вещества не трябва да се прилагат при пациенти с остра или хронична бъбречна недостатъчност (скорост на гломерулна филтрация <30 ml/min/1.73 m2), ренална дисфункция поради хепато-ренален синдром или периоперативно при случаи с хепатална трансплантация
 • Използването на контрастно вещество при бременни не е желателно, за да не премине през плацентата и да навлезе в кръвоносната система на плода
 • При жени-кърмачки, кърменето трябва да се преустанови за 24 часа.
направи подробна оценка на 
пикочоотделителната система, бъбречния 
паренхим и съседните структури.
Ядрено-магнитният резонанс е 
неинвазивно изследване, при което не се 
използва йонизираща радиация, метода 
предоставя не само отлични образи на 
уринарния тракт, но и функционална 
оценка на бъбреците.
Този метод на изследване е с висока 
диагностична стойност, особено подходящ 
за пациенти, при които е необходимо да 
се избегне рентгеновото лъчение.
МРТ на бъбреци представлява полезна 
алтернатива на СТ сканирането при лица, 
на които е противопоказано въвеждането 
на йодно контрастно вещество.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияНовиниОрганизацииАлт. медицинаСпециалистиНормативни актовеИсторияЗаведенияЗдравни съветиХранене при...ВидеоЛюбопитноДиетиПатологияФизиологияСнимкиНаучни публикацииКлинични пътекиПсихологияЛайфстайлЛеченияБотаникаСоциални грижиСпорт