Начало Медицинска енциклопедия Лечения Презервативи Профилактика и хигиена

Презервативи

Презервативи - изображение

Какво е презерватив?

Ниво на ефективност

Предимства и недостатъци на презервативите

Видове презервативи

Правилно поставяне и премахване на презерватив

Какво става, ако презервативът се скъса?

Правила за съхранение

Къде мога да намеря презервативи?

Защо някои мъже отказват да използват презервативи?

Избор на подходящ размер презерватив

Презервативи за анален секс

Съвети за предпазване от полово-предавани инфекции

 

Един от най-разпространените методи на контрацепция включва използването на презервативи. Причислявайки се към бариерните методи, те са единствените, които едновременно предпазват както от възникване на нежелана бременност, така и от болести предавани по полов път (включително СПИН).

Прочетете още:

Какво е презерватив?

Презерватив е механично средство за временна контрацепция, което при правилна употреба предпазва от настъпване на нежелана бременност и от заразяване с полово-предавани инфекции. Изработва се най-често от латекс, но също и от други материали.

Презервативът служи за преграда между мъжкия полов орган и влагалището на жената. Неговата цел е да предотврати "размяната" течности между двамата партньори, включително семенна течност (сперма) и вагинални секрети.

Презервативите са основно два вида:

 • дамски презерватив (фемидом) - поставят се във вътрешността на влагалището (чак до шийката на матката), като единият им край (вътрешният) е затворен и предотвратява проникване на еякулата в матката, а другият (външният) е отворен и остава извън тялото на жената; и
 • мъжки презерватив (кондом) - покрива плътно пениса на мъжа и задържа еякулата вътре. Презервативът се поставя преди началото на половия акт върху пенис в ерекция, но не много плътно, за да остане свободен резервоарът за спермата. Този метод е особено подходящ при мъже с преждевременна еякулация, тъй като намалява дразненето на пениса и удължава половия акт.

В настоящата статия предстои да разгледаме по-подробно мъжките презервативи, а повече информация за презервативите предназначени за жени може да намерите тук:

Ниво на ефективност

При осъществяване на полов контакт нищо не предпазва така добре, както един правилно използван презерватив. Те са единственият метод, който предпазва от полово предавани болести и бременност едновременно!

Предпазване от нежелана бременност

Презервативите са 98% ефективни при предотвратяване на нежелана бременност, когато се използва правилно. При неправилно използване процентите спадат на около 82%.

Предпазване от сексуално преносими инфекции

Презервативите са най-ефективни при предпазване от сексуално преносими инфекция, като ХИВ / СПИН, гонорея, хламидия и други.
Те също така помагат за предпазване генитални брадавици (HPV) и херпес, но в по-малка степен, тъй като огнищата може да бъдат разположени в области, които не са обхванати от презерватива.

Важно!

С полово преносими инфекции може да се заразите и при орален или анален контакт. Затова не забравяйте да използвате презервативи и в тези случаи!!!

И запомнете:

Нивото на ефективност на презервативите зависи изключително от правилната им употреба!

Предимства и недостатъци на презервативите

Предимства

Използването на презервативи по време на полов акт има следните предимства:

 • осигуряват защита от полово-предавани инфекции, за разлика от другите методи за контрацепция;
 • осигуряват висок процент на предпазване от нежелана бременност;
 • широко разпространени са - продават се буквално навсякъде;
 • не е необходима рецепта за закупуването им;
 • съхраняват се лесно и дискретно;
 • може да се използват от всеки;
 • съвместими са с другите методи на контрацепция;
 • използването на презервативи не нарушава месечния цикъл на жената;
 • не е необходима предварителна подготовка - поставят се непосредствено преди половия акт, което ги прави подходящи при непланирано сношение;
 • общуването може да бъде по-приятно, защото мъжът не трябва да извади пениса си преди еякулацията;
 • продават се в различни размери, цветове, аромати и форми.

Недостатъци

Ето и някои от недостатъците, както и съвети за преодоляването им:

 • някои мъже изпитват неприятно стягане от презерватива (вижте "Защо някои мъже отказват да използват презервативи?") - този проблем има много лесно решение (вижте "Избор на подходящ размер");
 • някои двойки смятат, че поставянето на презерватива прекъсва удоволствието - за да преодолеете това неудобство, превърнете го в част от предварителната игра;
 • презервативите са много ефективни, но могат да се скъсат или изплъзнат, ако не се използват правилно - за да избегнете това, бъдете по-внимателни при употребата им;
 • някои потребители може да получат алергия от латексовите презервативи - в случай, че мъжът или жената проявяват алергия към латекс, използването на презервативи от друг материал е лесно решение на проблема;
 • триенето от презерватива може да намали удоволствието - това много лесно се овладява с използването на овлажняващ гел (лубрикант).

Видове презервативи

На пазара има разнообразие от презервативи, различни по цвят и форма, обикновено със слой лубрикант. Предлагат се също в различни размери - ширини и дължини. Има също така презервативи с оребрение, топченца и дори светещи в тъмното.

Най-важното при избора на презерватив е размерът (за който ще прочетете по-надолу) и материалът, от който е изработен.

Най-често срещаните презервативи са от латекс (естествен материал) и полиуретан (синтетичен). От скоро се произвеждат и от друг синтетичен материал - полиизопрен. Предлагат се и презервативи от агнешки черва.

Латексовите презервативи са най-евтини и най-разпространени. Те са доста еластични, но при някои хора предизвикват алергия. Латексовите презервативи не са съвместими с маслени лубриканти, поради опасност от изплъзване и/или скъсване. Вместо това трябва да се използва лубрикант на водна основа (те обаче се абсорбират по-бързо от кожата и лигавицата).

Полиуретановите презервативи са по-скъпи и са по-малко разпространени. Те провеждат топлината по-добре от латексовите и нямат миризма, поради което са носители на по-естествено изживяване. Също така могат да се използват с лубрикант на маслена основа и по-рядко предизвикват алергия. Не са чувствителни към температура и ултравиолетова светлина, поради което изискванията за съхранение не са толкова строги. Полиуретановите презервативи обаче са по-малко еластични, което в някои случаи ги прави неподходящи.

Полиизопреновите презервативи са значително по-скъпи, но съчетават някои от предимствата на горните два вида (полиизопрен е синтетичен вариант на естествения латекс). Полиизопреновите презервативи са по-меки и еластични от полиуретановите, но не предизвикват алергия като латексовите; също като полиуретановите провеждат топлината на тялото, но за разлика от тях не могат да се използват с лубрикант на маслена основа.

Презервативите от агнешки черва се срещат по-рядко, а цената им е висока. Предпочитат се от някои потребители, поради осигуряването на по-естествено усещане и липсата на алергенни съставки. Особеното при този вид е, че не осигуряват достатъчно добра защита от полово преносими инфекции, поради порестата структура на червата. Защитата от бременност е ефективна, тъй като размерът на сперматозоидите е по-голям, но преминаването на вирусите, като HIV (човешки имуннодефицитен вирус), HPV (човешки папиломен вирус), херпес-вирус не може да бъде преодоляно.

Важно!

За предпочитане е използването на презервативи от латекс или полиуретан. Употребата на такива от естествени материали, като животинска кожа, не е препоръчителна, тъй като те не осигуряват ефективна защита от полово-предавани инфекции, включително ХИВ!

Правилно поставяне и премахване на презерватив

Поставяне на презерватив

Правилното поставяне на презерватива е от голямо значени за ефективната му употреба.

Поставяйте презерватив само на пенис в ерекция (дори и да е частична)!

 1. Внимателно отворете пакетчето на презерватива, като го предпазвате от зъби, нокти и остри предмети. Предварително се уверете, че целостта на пакета не е нарушена и срокът на годност не е изтекъл!
 2. Поставете презерватива (както е навит) върху главичката на пениса, като задължително стиснете и изгоните въздуха от разширението на върха (това е каналчето, в което ще се събере еякулата). Никога не развивайте презерватива преди да го поставите върху пениса!
 3. Развийте презерватива по цялата дължина на пениса, като не допускате образуването на въздушни мехурчета (те може да станат причина за скъсване на кондома). Ако са се образували въздушни мехурчета ги премахнете, като обхванете плътно пениса (образувайки обръч с палеца и показалеца си) и пригладите презерватива от главичката към ствола.

Премахване на презерватив

След като настъпи еякулация, пенисът трябва да се извади от влагалището, като се придържа здраво презервативът в основата на члена. Това трябва да стане още в еректирало състояние, защото в противен случай презервативът може да се изхлузи и семенната течност да попадне във влагалището.

Как правилно да изхвърлите употребяван презерватив?

Всички използвани презервативи трябва да бъдат опаковани в хартия или найлон и изхвърлени в кофата за боклук. Презервативите не трябва да се изхвърлят в тоалетната чиния, тъй като могат да предизвикат запушване на канализационната система.

Също така не бива да се изхвърлят в природата! Латексовите презервативи са изработени предимно от латекс, но имат добавени стабилизатори, консерванти и вулканизиращи (втвърдяващи) агенти.

Наистина латексът е естествено вещество, произведено от каучукови дървета, но поради добавените съставки повечето латексови презервативи не са биоразградими. Полиуретановите презервативи са направени от пластмаса, поради което също не са биоразградими.

Биоразградими презервативи от латекс се произвеждат едва от броени марки в света, но въпреки това е желателно да се изхвърлят на означените за целта места.

Какво става, ако презервативът се скъса?

Ако усетите, че презерватива се е скъсал по време на полова активност, вие трябва да:

 • спрете незабавно;
 • извадите пениса си;
 • отстраните всички парченца от скъсания презерватив;
 • поставите нов презерватив.

Ако сте установили това след еякулация, е наложително да бъдат взети мерки за спешна контрацепция, за предотвратяване на бременност.

Важно е да се знае, че скъсаният презерватив Ви излага на опасност от заразяване с полово преносими инфекции. Затова посетете нужния специалист и проведете нужните изследвания.

Правила за съхранение

Презервативите не бива да се съхраняват в близост до източници на топлина. Излагането им на прекомерно охлаждане също е неуместно.

Внимание!

 • Ако съхранявате Вашите презервативи в жабката на колата, в портфейл, чанта, в джоб, не забравяйте да ги подменяте редовно с нови!
 • Презервативите имат срок на годност, затова не забравяйте да следите отбелязаната дата на опаковката. Употребата на презервативи с изтекъл срок на годност застрашава тяхната ефективна защита, а възможността от поява на раздразнение на половите органи не е изключена.
 • Ако след изваждане от опаковката презервативът изглежда сух, неестествено твърд, твърде лепкав или лубрикантът е поставен неравномерно, следва да бъде изхвърлен и заменен с нов.

Къде мога да намеря презервативи?

Можете да закупите презервативи на много места: аптеки, дрогерии, магазини, бензиностанции и така нататък.

Разпространени са дори автомати за презервативи, от които може да си закупите предпазните средства дискретно, без посредник и по всяко едно време на денонощието.

Има и онлайн магазини, които осигуряват доставка до дома. Специализираните сайтове за презервативи за изключително подходящи за по-надарените господа, тъй като предлагат изобилие от размери, както и калкулатори за автоматично изчисляване на подходящия.

В някои здравни центрове презервативите се раздават безплатно.

Не е нужно да бъдете на 18, за да си купите презервативи.

Защо някои мъже отказват да използват презервативи?

Причината, поради която някои мъже отказват да използват презервативи е, че те причиняват дискомфортно стягане на половия член, което затруднява и дори прави половия акт неприятен. Отстранявайки презерватива обаче те застрашават своето здраве и това на партньорката си, както и създават предпоставка за възникване на нежелана бременност.

За щастие в днешно време този проблем има много лесно решение - избор на подходящ размер презерватив. За по-надарените господа са изработени презервативи с различни размери, както по-дълги, така и с по-големи обиколки. Когато се използва подходящият размер, неприятното стягане вече не е проблем.

Ето и най-честите "опавдания", както подходящи отговори към тях:

 • Не ми ли вярваш? - Тук не става въпрос за доверие, някои хора може да имат инфекция, без да го знаят.
 • Спада ми, когато поставя презерватив. - Аз ще се постарая да преодолеем този проблем.
 • Не нося презерватив у себе си. - Аз нося.
 • Не чувствам нищо, когато използвам презерватив! - Е, това може да помогне да продължим по-дълго.
 • Поставянето ще прекъсне всичко. - Не и ако аз ти помогна.
 • Нали пиеш противозачатъчни?! - Противозачатъчните не предпазват от полово предавани инфекции.
 • Това е мое решение! - При положение, че и двамата участваме, решението трябва да е общо.
 • Значи не ме обичаш! - Обичам те и точно затова искам да се предпазим. / Няма да рискувам бъдещето ни, за да ти го докажа.
 • Ще го извадя навреме. - Жените могат да забременяват и да се заразят от предварителната смазка.
 • Само този път! - Всеки път е важен.

Избор на подходящ размер презерватив

И ако се чудим дали "размерът има значение", в този случай отговорът е категорично положителен. Изборът на подходящ размер презерватив е от голямо значение, защото (както беше споменато) твърде тесният причинява болезнено стягане.

Освен причиняването на дискомфорт, това става предпоставка и за разкъсване на презерватива, което застрашава партньорите от възникване на бременност и полово-предавани инфекции. Същото се отнася и за случаите, когато презервативът не е достатъчно дълъг.

Твърде широкият презерватив от своя страна също е неподходящ, защото може лесно да се изплъзне и дори да остане във влагалището на жената.

Затова на пазара, освен стандартните размери презервативи, се предлагат такива с:

 • по-малка обиколка,
 • по-голяма обиколка и
 • по-голяма дължина.

За изборът на точния размер презерватив, трябва да се измери дължината и обиколката на пениса в еректирало състояние. Желателно е също така това да се направи няколко пъти в различни дни и по различно време на деня, тъй като степента на ерекцията не винаги е еднаква.

За да измерите най-точно използвайте парче плътен конец и линия. Измерете по следния начин:

 • за дължината - поставете единия край на конеца в ствола на пениса, а другия насочете към върха на главичката; отбележете в най-дългата част, след което измерете сантиметрите с помощта на линията;
 • за обиколката - обхванете с конеца пениса (където той е най-широк), отбележете, след което нанесете на линията по същия начин.

Засечете измерените параметри в таблицата, приложена към марката презервативи и намерете най-подходящият размер за Вас.

Имайте предвид, че размерите на различните марки често не съвпадат. Също така в различните страни размерите не са аналогични.

Презервативи за анален секс

За съжаление за момента няма одобрени презервативи за анален секс, поради риска, който носи това начинание. Това обаче не означава, че практикуващите го не трябва да вземат нужните мерки!

Когато става въпрос за анално сношение, има някои важни неща, които трябва да знаете:

 • Аналният канал е изключително богато кръвоснабден и рискът от предаване на инфекции и много висок. Затова предпазването е от съществено значение.
 • Анусът не произвежда естествена смазка, както влагалището, затова използването на лубрикант е много важно - в противен случай презервативът може много лесно да се скъса.
 • Изборът на подходящ лубрикант е отговорна задача: използването на такива на маслена основа може да повредят презервативите от латекс; лубрикантите на водна основа се абсорбират много бързо от аналния канал; най-подходящи, особено при употреба на латексови презервативи са лубрикантите на силиконова основа.
 • Някои презервативи са овлажнени с лубрикант, който съдържа ноноксинол-9. Важно е да знаете, че този вид презервативи НЕ трябва да се използват за анално сношение, понеже ноноксинол-9 уврежда лигавицата на ректума и така увеличава риска от заразяване с болести предавани по полов път.

Съвети за предпазване от полово-предавани инфекции

Важно е да знаете, че в много от случаите симптомите на инфекциите предавани по полов път остават скрити. Това означава, че Вашият партньор може да е носител на някакво заболяване, но Вие да не можете да забележите това навреме. Затова използвайте презервативи всеки път, при всеки един полов акт, за да се предпазите ефективно!

Обсъдете с партньора си използването на презервативи предварително. Така ще премахнете безпокойството и смущението.

Дръжте презерватив под ръка по всяко време - така ще бъдете подготвени във всяка ситуация. Вероятността да тръгнете да купувате предпазни средства в разгара на решаващия момент е малко възможна.

Изпитването на неудобство, когато си купувате презервативи е неуместно. Напротив - Вие трябва да се гордеете! Така показвате, че сте достатъчно отговорен (отговорна) към Вашето здраве. Ако все пак не се чувствате комфортно, може дискретно да поръчате по интернет.

Редовно си правете превантивни изследвания. За целта може да използвате и периодичните кампании за безплатно и анонимно изследване.

Проследявайте всеки един възникнал проблем в областта на половите органи, като парене, сърбеж, болка и прочее, като направите консултация с лекар. Неизлекуването на всяка инфекция може да доведе до стерилизация, както и други нежелани последствия.

Ако сте поставили презерватива наобратно (ще разберете това поради трудното му развиване надолу), изхвърлете го и вземете нов. Не бива да го обръщате и поставяте отново, защото влагалището ще има контакт със страната, която се е опирала до половия член, а това може да е предпоставка за предаване на инфекция.

Може да Ви е интересно още:

Още по темата:

3.9, 13 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Презервативи

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиНовиниАлт. медицинаИзследванияЛеченияЛайфстайлХранене при...ИсторияПсихологияПроизводителиЗдравни съветиСоциални грижиВидеоНаучни публикацииПатологияКлинични пътекиСпортФизиологияЗдравни проблемиНормативни актовеСпециалистиИнтервютаБотаника