Начало Медицинска енциклопедия Лечения Дамски презерватив (фемидом) Профилактика и хигиена

Дамски презерватив (фемидом)

Дамски презерватив (фемидом) - изображение

Какво е дамски презерватив?

Как действа?

Кой може да използва дамски презерватив (фемидом)?

Предимства и недостатъци при използване на дамски презерватив

Колко ефективен е дамският презерватив за предотвратяване на бременност?

Поставяне на дамски презерватив

Съвети за безопасна употреба

 

Презервативите са сред най-масово използваните методи за предпазване от нежелана бременност. Това което ги прави предпочитани е ниската им цена, лесната употреба и предимството, че предпазват от полово-предавани болести. Добра алтернатива на познатите кондоми е т.нар. дамски презерватив (фемидом).

Прочетете още:

Една от най-съществените ползи от използването на фемидом е, че жените могат сами да вземат мерки за предпазването си от нежелана бременност и сексуално предавани инфекции (включително от ХИВ-вируса), още повече, че дамските презервативи могат да бъдат поставяне часове преди половия акт.

Какво е дамски презерватив?

Дамският презерватив е надежден бариерен метод, осигуряващ безопасен секс и контрацепция.

Подробна информация за различните методи на контрацепция може да намерите в следния здравен проблем:

Презервативите за жени са направен от полиуретан, силикон или латекс и се вмъкват във влагалището преди полов акт. Те задържат спермата след еякулация, предотвратявайки навлизането й в шийката на матката.

Дамските презервативи са дълги около 15-17 см и имат два гъвкави пръстена - по един от всеки край, чието предназначение е да задържат презерватива във влагалището. Единият пръстен е затворен и се поставя вътре, до шийката на матката, а отвореният остава извън тялото на жената.

Важно!

Дамските презервативи могат да бъдат комбинирани с други методи на контрацепция, включително: контрацептиви, вагинални пръстени, контрацептивни инжекции, импланти и вътрематочна спирала. Още повече, че изброените методи предпазват единствено от нежелана бременност, за разлика от дамския презерватив, който осигурява защита и от полово-предавани болести!

Как действа?

Дамският презерватив покрива шийката на матката, отделя влагалището и предпазва вулвата (входа на влагалището), осигурявайки физическа бариера между пениса и стените на вагината. Той също така предотвратява обмена на телесни течности (сперма и вагинални течности).

Пръстенът извън влагалището действа като "котва" за предотвратяване навлизането на целия презерватив във вътрешността на вагината по време на полов акт. Той също така се използва отстраняване на презерватива накрая.

Женските презервативи се предлагат предварително смазани, но винаги може да се използват с допълнително количество лубрикант.

Кой може да използва дамски презерватив (фемидом)?

 • Фемидом може да се използва от всички жени, които желаят да предпазят себе си и своя партньор от болести предавани по полов път.
 • Особено е препоръчителен в случаи, когато другите методи за защита са неприложими.
 • Подходящ е за жени, чийто партньор отказва да използва презерватив или по някаква причина това е противопоказно за него.
 • Полиуретановия фемидом може да се използва от хора, които са алергични към латекс.

Предимства и недостатъци при използване на дамски презерватив

Какви са предимствата на дамския презерватив?

 • това е безопасен, ефективен и реверсивен (обратим) метод за контрацепция;
 • осигурява защита срещу полово-предавани инфекции (за разлика от другите методи за контрацепция), както за жената, така и за мъжа;
 • може да се закупи без рецепта и не налага посещение при лекар;
 • жената сама може да го постави и отстрани (за разлика от спиралата, например);
 • дамският презерватив може да се използва с почти всички видове лубриканти;
 • полиуретановата му текстура позволява преноса на топлината от вагината, което може да направи половия контакт по-приятен;
 • външният пръстен може да стимулира клитора, което да засили удоволствието;
 • съчетава се с другите методи за контрацепция;
 • може да се използва от хора, които имат алергия към латекс;
 • презервативът за жени остава на мястото си, дори ако мъжът изгуби ерекцията си и може да се използва, след като тя се възстанови;
 • може да бъде поставен до няколко часа (до осем) преди полов акт;
 • дамските презервативи за съвместими и за анален секс;
 • може да се използва по време на менструация или скоро след раждане.

Какви са недостатъците на дамския презерватив?

 • някои жени смятат, че е твърде трудно да постави и извади от влагалището;
 • методът не е толкова широко разпространен, както мъжкия презерватив;
 • дамският презерватив е по-скъп, отколкото мъжкия;
 • може да издава шумолене по време на полов акт, въпреки че това може да се овладее с използването на малко повече лубрикант;
 • ако не бъде поставен правилно, може да се вмъкне във влагалището;
 • не е предназначен за многократна употреба, както някои други методи на контрацепция (спирала, орални контрацептиви);
 • използването на фемидом е по-малко дискретно, в сравнение с други методи.

Колко ефективен е дамският презерватив за предотвратяване на бременност?

Когато се използва правилно, той е до 95% ефективен. Това означава, че съществуват около 5% вероятност за възникване на бременност.

При неправилна употреба на женските презервативи ефективността спада на 80%.

Ако мислите, че женският презерватив не е осигурил надеждна защита (например, ако се е отделил по време на половия акт) или сте пропуснали да го поставите, е желателно да прибегнете към средство за спешна контрацепция и/или да се свържете незабавно с Вашия гинеколог.

Поставяне на дамски презерватив

Използването на презерватив за жени изглежда сложно, но реално бързо се свиква с поставянето му. Може да опитате първия път да го поставите опитно, дори и да не Ви предстои полов акт.

Техника за поставяне:

 1. Отстранете внимателно презерватива от опаковката (не разкъсвайте опаковката със зъби).
 2. Разгледайте презерватива и установете кой е вътрешният и кой външният пръстен.
 3. Поставете лубрикант от външната страна на затворения пръстен - въпреки, че презервативите се продават овлажнени, допълнителната смазка ще улесни поставянето му (може да използвате за целта спермициден гел, който допълнително ще Ви предпази от нежелана бременност).
 4. Намерете удобна позиция. В известна степен поставянето на презерватив за жени наподобява поставянето на тампон - както и при него, трябва да се намери удобна позиция, която да осигури достъп до вагината. За някои жени такава позиция е при поставяне на единия крак върху стол, клякане или в легнало положение.
 5. Стиснете горния (вътрешния) пръстен така, че да се опрат стените му една в друга и го хванете както държите молив. Имайте предвид, че презерватива може да е много хлъзгав, но Вие трябва да го държите здраво.
 6. Поставете вътрешния пръстен и презерватива във вагината си, така както вкарвате тампон - с пръст.
 7. Избутайте го колкото можете по-навътре, за да сте сигурни, че е достигнал шийката на матката.
 8. Презервативът е поставен достатъчно навътре тогава, когато вече не го усещате (отново както с тампоните). Ако все още го усещате, то тогава не сте достигнали шийката на матката и трябва да го избутате по-навътре.
 9. Извадете пръста си и се уверете, че външният пръстен виси на едва 2-3 см от срамните устни (в противен случай може да не сте го поставили достатъчно навътре).
 10. Пенисът на партньора трябва да влезе задължително между стените на външния пръстен, за да навлезе в презерватива. Уверете се, че половият орган на Вашия партньор е в презерватива, а не между него и вагината Ви!
 11. След еякулацията на мъжа дамският презерватив се изважда внимателно от влагалището, като преди това външният пръстен се завърта няколко пъти (презервативът се усуква), захваща се здраво с показалеца и се измъква.
 12. Изхвърлете използвания презерватив.

Съвети за безопасна употреба

Не се препоръчва използването на лубрикант на маслена основа (включително вазелин) заедно с презервативи от латекс.

Не забравяйте да погледнете датата за годност - ако тя е изтекла, презервативът за жени няма да Ви донесе нужната защита, а и може да стане причина за поява на парене или друга нежелана реакция.

Съхранявайте своите презервативи за жени далече от източници на топлина или уреди за охлаждане. Не бива да се носят заедно с остри предмети (включително бижута) или да се поставят до неравни повърхности, които може да нарушат целостта на опаковката.

Не използвайте фемидом, ако опаковката му не е цяла!!!

Подобно на презервативите за мъже, дамските също са предназначени за еднократна употреба! Никога не използвайте повторно един и същи фемидом.

Внимание!

Не забравяйте, че ако носите дамски презерватив (фемидом), мъжът не бива да използва кондом. Това ще създаде триене, което може да предизвика скъсване на единия или и на двата презерватива.

Добре е да знаете още:

При употребата на презервативи за жени се чува шумолене. То обаче може да се контролира чрез поставянето на повече лубрикант.

Ако презервативът се измъкне от влагалището, а Вашият партньор все още не е еякулирал, може да го поставите отново и да продължите половия акт.

Ако си поръчвате дамски презерватив (фемидом) онлайн, уверете се, че търговецът е легитимен.

Може да Ви е интересно още:

4.8, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория