Начало Медицинска енциклопедия Лечения Полезни свойства на L-тирозин Лечение с храни и хранителни добавки

Полезни свойства на L-тирозин

Полезни свойства на L-тирозин - изображение

Познаването на физиологичните особености на организма и изучаването в дълбочина на промените, настъпващи при определени заболявания, правят възможно изолирането на причините за съответното заболяване.

В колаборация с фармацевтичната индустрия медицината прави възможно създаването на ефективни средства за ранно овладяване и превенция на много от заболяванията благодарение на натрупаните познания за тях.

Познаването на полезните свойства на L-тирозин и ролята му в организма направиха възможно създаването на субстанцията под формата на хранителна добавка.

По този начин лесно, ефективно и безопасно определени групи лица, при които се наблюдава дефицит на субстанцията или е необходим повишен прием, да получат своите дози, предотвратявайки развитието на определено заболяване или повлиявайки благоприятно тяхното общо състояние.

Добавките, съдържащи L-тирозин (Л-тирозин) са със свободен достъп до пациента (не е необходима рецепта), въпреки което се препоръчва предварителна консултация с лекуващия лекар, тъй като той най-добре може да прецени необходимостта от прием на добавката (или да ви препоръча други препарати и мерки за справяне със състоянието), подходящата за вас доза и продължителност на терапевтичния курс.

Самоцелният прием на добавки само защото някой ви ги е препоръчал не е желателен, тъй като създава предпоставки за изява на странични ефекти (всеки организъм се отличава с индивидуални нужди и потребности и съответно при всеки човек благоприятен ефект ще се получи от различни препарати, прилагани самостоятелно или в комбинация).

Какво представлява L-тирозин?

Какво представлява L-тирозин?

По същество L-тирозин представлява аминокиселина, която се явява прекурсор (предшественик) на редица важни субстанции за организма. Аминокиселините от своя страна са градивни единици на протеините, което ги прави изключително важна част за нормалното функциониране на редица процеси.

Тирозин е въвлечен в продукцията на катехоламини в организма, преминавайки през следните етапи:

 • процесът стартира от аминокиселината L-фенилаланин
 • L-фенилаланин се превръща в L-тирозин под въздействие на ензима фенилаланин хидроксилаза
 • L-тирозин се превръща в L-DOPA посредством ензима тирозин хидроксилаза
 • L-DOPA се превръща в допамин чрез декарбоксилция
 • допамин се превръща в норадреналин посредством ензима допамин-бета-хидроксилаза и в адреналин посредством специфична трансфераза

Допамин, норадреналин и адреналин са основните катехоламини в организма, участващи в многобройни функции и изпълнението на редица процеси.

Скорост-определящият процес (реакцията, считана за най-важна, без която няма да се получат крайните продукти) е превръщането на L-тирозин в L-DOPA от ензима тирозин хидроксилаза.

Тирозин е включен в процесите на синтез и производство на множество важни субстанции в организма, освен катехоламините:

 • допамин: допамин е изключително необходим за процесите на обучение и памет, като има ключова роля за центъра на удоволствие в мозъка
 • адреналин и норадреналин: хормоните са изключително застъпени и производството им нараства при наличие на стресова ситуация, подготвяйки тялото за бягство или атака
 • щитовидни хормони: тирозин участва в синтезата на щитовидните хормони (тироксин и трийодтиронин), които от своя страна са необходими за редица процеси, като например терморегулацията, настроението, цикъла сън-бодърстване, сърдечната дейност, репродукцията и други
 • меланин: тирозин има относителна роля и при синтезата на меланин, който е основният пигмент, придаващ цвета на кожата

Под формата на хранителна добавка L-тирозин се прилага предимно перорално (в някои страни са достъпни и форми за локално приложение върху кожата) под формата на таблетки или капсули, също и прах за разтваряне. Много специалисти са скептични в ефективността му, но проучванията с тирозин продължават, предоставяйки широки полета за изява.

Препоръчителните дози L-тирозин са от порядъка на 100 до 300 милиграма на килограм тегло, като се препоръчва терапевтичен курс, продължаващ не повече от три месеца. Най-често добавката се прилага в дози около 150 милиграма на килограм тегло, като дозировката се уточнява с лекуващия лекар и се определя главно от състоянието на пациента и неговите потребности.

Полезни свойства и приложение на L-тирозин

Полезни свойства и приложение на L-тирозин

Биологичните ефекти на L-тирозин се реализират на множество нива във връзка с участието на субстанцията в многобройни процеси, засягащи централната и периферната нервна система, ендокринната функция, метаболизма, настроението, психически и поведенчески реакции и други.

Във връзка с многобройните му полезни ефекти, L-тирозин намира приложение за подобряване на състоянието както на нервната система, така и на физическото състояние и тонус на организма.

Най-общо полезните ефекти, съответно приложението на субстанцията, включват:

 • подобряване на психическото състояние: поради участието на аминокиселината в продукцията на допамин, L-тирозин се оказва полезен съюзник за подобряване на настроението, облекчаване на леки депресивни епизоди, тревожност, свързани главно със стресираща ситуация. По преценка на лекуващия лекар аминокиселината може да се използва в комбинация с някои антидепресанти (главно от групата на инхибиторите на обратното захващане на серотонин) за постигане на оптимален ефект (лекарствата водят до повишение нивата на серотонин, докато L-тирозин повишава нивата на допамин)
 • при сезонни промени в настроението: аминокиселината често намира приложение за повлияване на сезонните психически разстройства, наблюдавани предимно в студените месеци
 • подобряване на паметта, фокуса и концентрацията: в състояние на стрес L-тирозин е чудесен помощник за извършване на поетите задачи и ангажименти, като избистря ума и подпомага извършването на различни процеси, ангажиращи обучението и паметта в стресова ситуация. Различни проучвания в областта потвърждават полезните биологични ефекти от приема на L-тирозин в състояние на стрес, във връзка със снабдяването на допълнителни количества от аминокиселината за организма и съответно възможност за повишена продукция на допамин и другите катехоламини в отговор на повишените нужди
 • подобряване на бдителността при липса на сън: интересен ефект на L-тирозин е подобряването на бдителността и възможността за реакция в състояние на липса на сън (например при работа на смени)
 • балансиране нивата на щитовидните хормони: при лица без подлежащи заболявания и/или например с лек субклиничен дефицит на щитовидните хормони по медицински показания може да се назначи курс с L-тирозин, тъй като аминокиселината участва в продукцията на тироксин (основният хормон на щитовидната жлеза). Интересни експериментални проучвания с плъхове показват повишена устойчивост при прием на L-тирозин и намаление нивата на щитовидните хормони и депресивна симптоматика без предварителна суплементация и в състояние на стрес. В подкрепа на това много изследвания показват наличие на хипотиреоидизъм при относително голям процент от пациентите с хронична депресия
 • в спорта: много спортуващи използват аминокиселината за подобряване на издръжливостта, ускоряване на процесите на възстановяване на организма, намаляване на умората, ускоряване на изгарянето на мазнини. Във връзка с тези свои ефекти и особено по отношение на засилената термогенеза и ускоряване изгарянето на мазнини (ефект, който се дължи на стимулиране синтезата на тироксин, който от своя страна притежава тези ефекти) аминокиселината често се включва в комбинираните продукти за отслабване и поддържане на теглото

В допълнение прием на добавки с L-тирозин се препоръчва при пациенти с фенилкетонурия.

Фенилкетонурията представлява генетично заболяване, при което е налице липса на ензима фенилаланин хидроксилаза, поради което е нарушено образуването на тирозин и произлизащите от него субстанции и катехоламини, включително е налице риск и от заболявания на щитовидната жлеза.

Като цяло употребата на L-тирозин се препоръчва в състояние на стрес за осигуряване на добро представяне както на психическо и когнитивно ниво, така и на физическо ниво.

Рискове, нежелани ефекти и взаимодействия при прием на добавки с L-тирозин

Рискове, нежелани ефекти и противопоказания при прием на L-тирозин

Приеман под формата на хранителна добавка L-тирозин се счита за относително безопасен и крие минимални рискове от появата на странични ефекти.

При спазване на препоръчителните дози (до 150 милиграма на килограм тегло) за период до три месеца хранителната добавка не крие риск от съществени нежелани ефекти.

При чувствителни пациенти са възможни поява на стомашно-чревен дискомфорт, киселини, гадене, главоболие, лека промяна в настроението, слабо покачване на теглото и други.

При прием на по-високи от препоръчителните дози за продължителен период от време (над три месеца) са възможни различни по тежест нежелани ефекти, които трудно могат да бъдат предвидени.

Употребата на L-тирозин не се препоръчва и дори е противопоказана при някои пациенти във връзка с висок риск от нежелани ефекти и токсични прояви или поради малкото клинични данни по отношение на ефективността на медикамента при тези групи пациенти.

Такива са например малките деца и подрастващите, бременните жени и кърмачките. При тези групи липсват данни за ефективността и безопасността от приложението на L-тирозин, поради което се препоръчва избягване на приложението му.

Основните рискове, свързани с употребата на добавката, се коренят във възможността от нежелани лекарствени взаимодействия при едновременна употреба с някои други медикаменти. В тези случаи се препоръчва или преустановяване на приема на L-тирозин или осигуряване на достатъчно голям интервал (минимум два часа) между отделните приеми на лекарствата и L-тирозин.

Добавката се прилага с повишено внимание при едновременен прием на следните лекарства:

 • леводопа: леводопа е един от основните медикаментозни препарати, използвани за лечение при болест на Паркинсон (болест на Parkinson). При едновременна употреба с добавки като тирозин е възможно намаляване на усвояването на леводопа в стомашно-чревния тракт, което води до понижаване на ефективността на препарата и съответно клинични признаци за обостряне на заболяването. Употребата на добавки с тирозин без знанието на лекуващия лекар може да доведе до излишно повишаване на дозите на леводопа, което от своя страна крие съществени рискове от нежелани ефекти
 • лекарства за щитовидната жлеза: L-тирозин участва в процесите на синтеза на щитовидните хормони, като приемът на добавки с тирозин може да доведе до увеличение нивата на щитовидните хормони в организма. При едновременна употреба със синтетични хормони, имитиращи естествените на организма (например левотироскин, използван при хипофункция на щитовидната жлеза) е възможно допълнително увеличение нивата на хормоните, което резултира в негативни ефекти. При наличие на подлежащо увреждане на тиреоидеята и/или прием на лекарства за щитовидната жлеза се препоръчва задължителна предварителна консултация с лекуващия лекар за безопасността на добавките с L-тирозин в конкретния случай. Приемът на добавката без знанието на лекуващия лекар може да доведе до съществени грешки в лечението и обостряне на заболяването
 • антидепресанти: някои антидепресанти, главно от групата на така наречените МАО инхибитори (с основни представители фенелзин, изокарбоксазид, моклобемид и други), също са противопоказани за едновременна употреба с L-тирозин, главно поради риск от нежелани ефекти и токсични реакции, засягане на сърдечно-съдовата система и драстично повишение на кръвното налягане
 • храни, богати на тирамин: при лечение с добавки, съдържащи L-тирозин, се препоръчва намаляване на консумацията на богатите на тирамин храни (определени сирена, соеви продукти, опушени меса и други), поради риск от нежелани ефекти

За извличане на оптималните полезни свойства на L-тирозин се препоръчва предварителна консултация с лекуващия лекар и стриктно спазване на неговите препоръки, съвети и наставления.

В зависимост от вашите оплаквания, индивидуални особености и нужди лекуващия лекар ще ви посъветва за подходяща форма на тирозин, като за овладяване на определени състояния се препоръчва комбинирано приложение с някои други добавки, например 5-хидрокситриптофан, витамини, минерали, билки и лечебни растения.

 Прием на добавки с L-тирозин за справяне със стресови ситуации

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 5 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1037/tyrosine
https://examine.com/supplements/l-tyrosine/
https://www.selfhacked.com/blog/tyrosine-8-proven-health-benefits-tyrosine/
https://www.healthline.com/nutrition/tyrosine
https://legionathletics.com/l-tyrosine/
https://en.wikipedia.org/wiki/Tyrosine
https://us.myprotein.com/thezone/supplements/what-is-l-tyrosine/
https://nootriment.com/tyrosine/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноПсихологияИсторияСнимкиЗаведенияСоциални грижиНормативни актовеИнтервютаЛайфстайлОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиДиетиГеографияАнкетиЛичностиБотаникаНаправления в медицинатаПроизводителиАлт. медицинаОткрития