Начало Медицинска енциклопедия Лечения Временна колостомия Хирургично лечение

Временна колостомия

Временна колостомия - изображение

Временната колостомия е хирургическа процедура, при която част от делебото черво (колона) се свързва към изкуствено направен отвор (стома) на предната коремна стена, за да се осигури отделянето на фекалиите извън тялото на пациента. Фекалиите се отделят в плоска, водонепропусклива торбичка, която се прикрепва към кожата около стомата и често се сменя. Хирургът може да отстрани част от колона. В този случай единия край на червото се прикрепва към направената стома, а другият остава в коремната кухина, прикрепен към ректума. Процедурата се извършва с цел колона да се възстанови или зарастне след травма или операция, за да функционира нормално.

Временната колостомия е индицирана при заболявания като:

  • рак на колона;
  • болест на Crohn;
  • обструкция на червата;
  • дивертикулит.

След възстановяването на колона се извършва нова оперативна интервенция, при която двата края на дебелото черво се свързват, за да се поднови пасажа на съдържимото, а направеният отвор в коремната стена се затваря.

Понякога се извършва постоянна (перманентна) колостомия - налага се най - често когато ректумът трябва да бъде отстранен, поради новообразувание или заболяване.

Различават се няколко вида колостомия:

  • Възходяща колостомия- възходящото ободно черво се прикрепва към отвор, направен в дясната половина на коремната стена. Отделените през него фекални маси са течни и съдържат храносмилателни ензими, които дразнят околната кожа.
  • Напречна колостомия - напречното ободно черво е прикрепено към отвор в горната част на коремната стена. Фекалиите, които се отделят са полутвърди, не добре оформени.
  • Низходяща (сигмовидна) колостомия - низходящото или сигмовидното черво се прикрепват към отвор, направен в долната лява част на коремната стена. Отделените фекалии са добре оформени и твърди.

Възстановяването след направената временна колостомия изисква период от няколко седмици. През този период се препоръчва ограничена физическа активност и диета, бедна на фибри. Направената интервенция налага промени в начина на живот на пациентите.

Те могат да се хранят нормално, като започнат с малки порции и постепенно увеличават техния обем.

Препоръчва се избягването на храни, които са газообразуващи - зеле, карфиол, боб, риба и др. Пият се повече течности - вода, мляко, плодови сокове. Избягват се кофеин съдържащи напитки.

Ако работата на пациента е свързана с много движения, торбичката се прикрепва с помощта на колан, за да не се размества. Вземането на душ не изисква пациентите да носят торбичката, но при плуване в басейни те трябва задължително да са с нея. При пътуване се вземат допълнителен брой торбички и консумативи в личния багаж.

Стомата и заобикалящата я кожа изискват ежедневни хигиенни мероприятия.

Още по темата:

4.0, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Временна колостомия

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияНовиниЛюбопитноИсторияИзследванияБотаникаЗдравни съветиХранене при...СнимкиФизиологияАлт. медицинаКлинични пътекиЛайфстайлПатологияАнкетиНормативни актовеСпециалистиИнтервютаОрганизацииЗаведенияНаправления в медицината