Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации Други вродени аномалии на храносмилателната система Вродени аномалии на жлъчния мехур, жлъчните пътища и черния дроб

Вродени аномалии на жлъчния мехур, жлъчните пътища и черния дроб МКБ Q44

Вродени аномалии на жлъчния мехур, жлъчните пътища и черния дроб МКБ Q44 - изображение

Освен устната кухина, хранопровода, стомаха и червата, вродени аномалии могат да засегнат и другите органи от храносмилателната система. Това са вродените аномалии на жлъчния мехур, жлъчните пътища и черния дроб.

Вродените аномалии на жлъчния мехур са редки и могат да бъдат придружени от други аномалии на жлъчното съдово дърво. Поради факта, че са трудни за диагностициране по време на рутинните предоперативни изследвания, тези малформации могат да създадат трудности при извършване на лапароскопски операции.

Екстрахепаталните жлъчни пътища също рядко биват засегнати от вродени аномалии, но понякога те са клинично значими. Могат да бъдат причина за усложнения при ендоскопски операции.

Вродените дефекти на черния дроб се срещат рядко и почти винаги засягат интрахепаталните жлъчни пътища. Аномалиите, които засягат жлъчния поток споделят едни и същи симптоми:

  • жълтеница;
  • тъмна урина;
  • бледи, бели или сиви на цвят изпражнения.

Всеки индивид, обаче, може да прояви симптомите различно. Често вродените чернодробни аномалии наподобяват други заболявания. Доказват се с образни изследвания и лабораторни тестове, включително чернодробни функционални тестове.

Вродените аномалии на жлъчния мехур, жлъчните пътища и черния дроб са голяма група заболявания, които включват агенезия, аплазия, хипоплазия и други аномалии на жлъчния мехур, атрезия и стриктури на жлъчните пътища, кисти на жлъчните пътища и черния дроб и други. Повече информация за тези състояние можете да прочетете при:

3.3, 6 гласа

ВИДОВЕ Вродени аномалии на жлъчния мехур, жлъчните пътища и черния дроб МКБ Q44

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Вродени аномалии на жлъчния мехур, жлъчните пътища и черния дроб МКБ Q44

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки