Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Светли изпражнения

Светли изпражнения

Светли изпражнения - изображение

Светли изпражнения: състояние, характеризиращо се с необичайно изсветляване на фекалиите. Светлите изпражнения могат да имат разнообразие от нюанси като бяло, сребристо, сиво или светло жълто. Промените в цвета им невинаги са причина за безпокойство, но ако това се случва често може да имате здравословен проблем. Медицинският термин, с който се означават е ахолични изпражнения.

Нормалното цвета на изпражненията варира в нюанси на кафявото. Това е резултат от метаболизма на билирубина (жълто съединение), който се образува при разграждането на остарелите еритроцити.

Билирубинът се преработва от черния дроб и се смесва с жлъчния сок (който се произвежда от жлъчния мехур). По жлъчните пътища достигат до тънките черва, където се смесват с частично смляната храна. В дебелото черво билирубинът се превръща в стеркобилин (кафяво съединение), на което се дължи и кафявият цвят на изпражненията.

Появата на светли изпражнения може да бъде придружена и от признаци като: жълто оцветяване на кожата, склерите на очите и потъмняване на урината. При наличието на подобни симптоми потърсете лекарска помощ.

Светлите изпражнения могат да се дължат на:

  • Болести на храносмилателната система - камъни в жлъчката, камъни в жлъчните пътища, разстройства на жлъчния мехур, билиарна атрезия, склерозиращ холангит, остър и хроничен панкреатит, алкохолна болест на черния дроб, хроничен панкреатит, холецистит, цьолиакия, билиарна цироза, нарушена резорбция, причинена от непоносимост към въглехидрати, масти, белтък и нишесте.
  • Болести на пикочо-половата система - бъбречно заболяване.
  • Инфекциозни и паразитни болести - вирусен хепатит.
  • Новообразувания - рак на жлъчните пътища, рак на черния дроб, рак на панкреаса.
  • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - хемохроматоза.
  • Външни причини за заболеваемост и смъртност - странични ефекти от лекарствени медикаменти (антиациди, антибиотици, противогъбични лекарства).
  • Други - прием на големи количества светли храни (ориз), рентгенография с бариева каша.

По-чести причини за появата на светли изпражнения

Вирусен хепатитВирусен хепатит

Инфекциозно заболяване на черния дроб, което се характеризира с уголемяване на черния дроб, намален или липсващ апетит, гадене, повръщане, болка в корема, треска, поява на обриви, потъмняване на урината и побеляване на изпражненията. Най-често се установяват хепатит А, В и С.

Повече информация ще откриете в раздел заболявания "Остър хепатит А МКБ B15" и "Хроничен вирусен хепатит МКБ B18", както и в раздел здравни проблеми "Хепатит".

Камъни в жлъчкатаКамъни в жлъчката

Състояние, при което се установяват калциеви отлагания в жлъчния мехур. С течение на времето те  могат да блокират жлъчните пътища.

Повече за състоянието в раздел заболявания "Жлъчнокаменна болест [холелитиаза] МКБ K80".

Алкохолен хепатитАлкохолен хепатит

Възпаление на черния дроб, което се проявява след прекомерна употреба на алкохол. То може да доведе до чернодробна недостатъчност. За да се лекува тази форма на възпаление е необходимо да се прекрати употребата на алкохолни напитки.

Допълнителна информация за състоянието в раздел заболявания "Алкохолен хепатит МКБ K70.1".

Прием на медикаменти

Прекомерната употреба на някои лекарства (антибиотици, нестероидни противовъзпалителни, хормонални средства) може да доведе до лекарствено индуциран хепатит (възпаление на черния дроб причинено от медикаменти). Възпалението преминава в рамките на няколко седмици след спиране на лечението със съответните лекарствените средства.

Билиарна цироза

Заболяване причинено от увреждането на жлъчните пътища. С помощта на тези малки каналчета се доставя жлъчен секрет към тънките черва. Там жлъчката спомага за разграждането на мазнините и усвояването на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К. Увреждането на жлъчните пътища води до натрупване на жлъчка в черния дроб, което с течение на времето води до цироза.

Повече информация за състоянието в раздел заболявания "Първична билиарна цироза МКБСклерозиращ холангит K74.3" и "Вторична билиарна цироза МКБ K74.4".

Склерозиращ холангит

Заболяване, при което се установява задебеляване стените на жлъчните пътища и намаляване на лумена им. Характерни признаци са болка в горната част на корема, гадене, повръщане, усещане за сърбеж. В резултат на състоянието може да се появят необичайно светли изпражнения.

Още по темата в раздел заболявания "Холангит МКБ K83.0".

Диагноза и лечение

За да постави точна диагноза лекуващият лекар ще назначи изследвания като: кръвна картина, компютърна томография, ултразвук на коремна кухина, магнитно-резонансна холангиопанкреатография.

След като се установи основната причина ще бъде назначена и подходяща терапия.

3.0, 21 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (3)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Светли изпражнения

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА