Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации Други вродени аномалии на храносмилателната система Вродена липса, атрезия и стеноза на тънкото черво

Вродена липса, атрезия и стеноза на тънкото черво МКБ Q41

Вродена липса, атрезия и стеноза  на тънкото черво МКБ Q41 - изображение

Вродените аномалии на тънкото черво засягат различни части на червото, главно дуоденума и илеума, много по-рядко йеюнума. Тези нарушения се откриват при новородени, ако са директна причина за обструкция. Вродената липса, атрезия и стеноза на тънкото черво трябва да бъде коригирана своевременно, за да оцелее детето.

Клиничните симптоми и признаци най-често включват:

  • подуване на корема;
  • болка;
  • повръщане;
  • запек и други.

Тези симптоми подсказват нуждата от образни изследвания, за да се определи присъствието, локализацията и причината за обструкция.

При здраво новородено обикновено въздухът в стомаха може да се открие в рамките на минути след раждането, а около 3 часа след раждането целите тънки черва трябва да съдържат газ.

Повече информация за различните състояния, които принадлежат към рубриката вродена липса, атрезия и стеноза на тънкото черво, можете да прочетете при:

Тези вродени аномалии обикновено се проявяват скоро след раждането, но тези, които не предизвикват пълна обструкция (например лекостепенна стеноза, ципести прегради, малротации, дупликации и др.) може да не се проявят до по-късен етап от живота. За диагнозата им се използват рентгенови изследвания с бариев контраст, ултрасонография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и други.

Лечението се състои в оперативна корекция на вродения дефект.

4.0, 4 гласа

ВИДОВЕ Вродена липса, атрезия и стеноза на тънкото черво МКБ Q41

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Вродена липса, атрезия и стеноза на тънкото черво МКБ Q41

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия