Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации Други вродени аномалии на храносмилателната система Вродена липса, атрезия и стеноза на тънкото черво Вродена липса, атрезия и стеноза на илеума

Вродена липса, атрезия и стеноза на илеума МКБ Q41.2

Вродена липса, атрезия и стеноза на илеума МКБ Q41.2 - изображение

Вродена липса, атрезия и стеноза на илеума са вродени състояния, при които има лекостепенна или значителна стеноза, или пълна липса на дадена част от илеума (дисталната част на тънкото черво). Честотата е повишена при деца с хромозомни аномалии.

Има две теории за появата на вродена липса, атрезия и стеноза на илеума. Според едната, причината е неправилна вакуолизация и неосъществена реканализация на червото по време на ембрионалното развитие. Според другата, вродена липса, атрезия и стеноза на илеума се дължи на съдов инцидент по време на вътреутробното развитие, който води до понижение на чревната перфузия и последваща исхемия на даден сегмент от червото. Това води до стесняване или в по-тежките случаи пълна облитерация на лумена на червото.

Вродена атрезия и стеноза на илеума се асоциират с кистична фиброза в 25% от случаите.

Вродена липса, атрезия и стеноза на илеума често се открива пренатално посредством рутинно ултразвуково изследване или проследявайки развитието на полихидрамнион. На ултразвук често се вижда дилатиран проксимален сегмент на тънкото черво.

Постнатално, вродена липса, атрезия и стеноза на илеума се открива чрез нативна рентгенография и контрастни изследвания.

Хирургическото лечение на вродената липса, атрезията и стенозата на илеума зависи от тежестта на обструкция и дължината на увредения участък от червото, но обикновено е успешно.

4.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия