Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Други болести на пикочната система Други увреждания на отделителната система Инфекция на пикочните пътища без уточнена локализация

Инфекция на пикочните пътища без уточнена локализация МКБ N39.0

Инфекция на пикочните пътища без уточнена локализация МКБ N39.0 - изображение

Наличието на възпалителен процес в уринарния тракт, причинен от различни патогенни или условно-патогенни микроорганизми, се означава като инфекция на пикочните пътища без уточнена локализация.

В зависимост от местоположението на възпалителното огнище се различават: нефрит (в бъбрека), пиелонефрит (пиелокаликсната система на бъбрека), цистит (пикочния мехур) или уретрит (пикочния канал).

Пикочните пътища могат да се възпалят от редица микроорганизми, но най-честите причинители са грам - отрицателните бактерии от рода на E. coli, които проникват по възходящ път в уринарния тракт. Други възможни инфекциозни агенти са стафилококи, стрептококи, протеуси, гъбички и някои вируси.

Някои хора са предразположени към инфекция на пикочните пътища. Такива са жените (поради по-късата уретра), бременните, болните от захарен диабет, пациенти с имунодефицитни състояния, мъже с доброкачествена хиперплазия или тумор на простатата, пациенти с постоянен уретрален катетър или с често поставяни временни такива, деца или възрастни с вродени малформации на пикочната система или нефролитиаза и други.

Инфекцията на пикочните пътища без уточнена локализация може да протече с някои от следните клинични признаци: висока телесна температура, парене при уриниране, често уриниране, промяна в цвета на урината, поява на кръв в урината, спонтанна или палпаторна болка в кръста, по хода на уретерите или ниско долу в корема и други.

За да се постави диагнозата е необходимо да се вземе сутрешна порция стерилна урина, за да се докаже наличието на конкретен инфекциозен агент, както и да се установи неговата чувствителност към антибиотици.

Прави се и ехография на урогениталната система. За да се установят различните вродени малформации може да се наложи да се направи рентгеново контрастно изследване.

Лечението при инфекция на пикочните пътища без уточнена локализация има два аспекта: саниране на острия период с антибиотици, уроантисептици, и аналгетици, и премахване на рисковите фактори за развитие на повторна инфекция. 

2.5, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Инфекция на пикочните пътища без уточнена локализация МКБ N39.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Инфекция на пикочните пътища без уточнена локализация МКБ N39.0

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Инфекция на пикочните пътища без уточнена локализация МКБ N39.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия