Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Гломерулни болести Гломерулни увреждания при болести, класифицирани другаде Гломерулни увреждания при захарен диабет (E10-E14ї с общ четвърти знак .2)

Гломерулни увреждания при захарен диабет (E10-E14ї с общ четвърти знак .2) МКБ N08.3

Гломерулни увреждания при захарен диабет (E10-E14ї с общ четвърти знак .2) МКБ N08.3 - изображение

Гломерулни увреждания при захарен диабет се наблюдават предимно при пациенти, при които диабетът е с давност от много години.

Гломерулните увреждания при захарен диабет се наричат още интеркапилярен гломерулонефрит, нодуларна диабетна гломерулосклероза или диабетна нефросклероза.

Това е прогресивно увреждане на бъбречните гломерули, в резултат на засягане на гломерулните капиляри от захарния диабет тип I или II.

Увреждането на бъбреците обикновенно настъпва при диабет с голяма давност (10 години).

При недобро контролиране на нивото на кръвната захар започва задебеляване на гломерулната капсула, което уврежда пропускливостта и.

Това довежда до микроалбуминурия (попадането на малки белтъци в урината). С напредване на заболяването все повече гломерули се увреждат и загиват, което нарушава нормалната продукция на урина и накрая се достига до бъбречна недостатъчност.

В началото гломерулните увреждания при захарен диабет не дават никаква симптоматика.

В последствие се установяват:

  • артериална хипертония;
  • отоци по бъбречен тип (по-изразени сутрин и по рехавата съединителна тъкан около очите);
  • наддаване на тегло (задръжка на течности);
  • помътняване на урината (повишено белтъчно съдържание);
  • отпадналост;
  • гадене и повръщане и други.

Диагнозата на диабетната нефросклероза се поставя след проследяване на актуалното ниво на кръвната захар и гликирания хемоглобин (HbA1c), откриване на микроалбуминурия и пункционна бъбречна биопсия за хистологично доказване на промените.

Едно от най-тежките усложнения на заболяването е хроничната бъбречна недостатъчност, която налага пречистването на кръвта чрез хемодиализа.

Лечението на гломерулните увреждания при захарен диабет цели забавяне или спирането на бъбречното увреждане.

Трябва да се направи консултация с ендокринолог за подобряване на контрола на кръвната захар с медикаменти или инжекционен инсулин. За понижаване на артериалната хипертония се използват предимно АСЕ-инхибитори (те имат и нефропротективен ефект и намалят протеинурията).

Препоръчва се хигиенно-диетичен режим с ограничен прием на белтъци с храната и умерена физическа активност. При подходящ донор може да се направи бъбречна трансплантация.

2.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО