Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на устната кухина, слюнчените жлези и челюстите Стоматит и сродни увреждания

Стоматит и сродни увреждания МКБ K12

Стоматит и сродни увреждания МКБ K12 - изображение

Стоматит е възпаление на устата и устните. Това се отнася до възпалителен процес засягаш лигавицата на устата, с или без язви на устната кухина.
В своя най-широк смисъл, стоматит може да има множество различни причини и изяви.

Чести причини за стоматит и сродни увреждания включва: инфекции, хранителен дефицит, алергични реакции, лъчетерапия, както и много други.

I. Афти в устната кухина, рецидивиращи - афтозен стоматит голям и малък, рецидивираща афтозна язва, рецидивираш мукозен некротичен периаденит, херпетиформен стоматит, афти на Беднар.
Това са язви повтарящи се периодично, в иначе здрави индивиди. Причината не е на пълно изяснена, но се смята, че състоянието представлява Т - клетъчен имунен отговор, който се задейства от различни фактори. Отделните язви се появяват периодично и се излекуват напълно, макар и в по-тежки форми, нови язви мога да се появят в други части от устата преди старите да се излекуват. Афтозния стоматит, е едно от най-често срещаните за заболявания на устната лигавица и се смята, че засяга 20% от общото население. Симптомите варират от незначително неудобство до силна болка и затруднено хранене, преглъщане и говорене, което води до загуба на тегло. Лечението е насочено към облекчаване на болката, лечение на възпалението и зарастване на язвите.
Повече за рецидивиращи афти можете да прочетете при:

II. Стоматит, други форми като част от стоматит и сродни увреждания включват - стоматит, без допълнителни особености, язвен стоматит, стоматит причинен от зъбна протеза, везикуларен стоматит.
Язвен стоматит, Stomatitis ulcerosa - Среща се при различни болести и като непосредствен резултат от многобройни причини: разпадащ се грануломатозен процес при специфични възпаления - туберкулоза, сифилис, дълбоки микози, проказа, лимфогрануломатоза, химични, физични и биологични дразнители. Язвените лезии (увреждания) засягат различни части на устната кухина - венци, бузи, език, гърло. Те са единични или множествени. Съпровождат се от обилно слюноотделяне, лош дъх от устата, увеличение на регионалните лимфни възли, в някои случаи са силно болезнени и придружени от явления на общо неразположение, отпадналост и затруднено гълтане. Еволюцията на язвените лезии е свързана и с общото състояние на организма - при изтощение, намален прием на витамини, недохранване, намален имунитет.
Протеза свързан стоматит е често срещано състояние. В 90% от случаите са свързани с различни видове кандида, и най-честата форма е оралната кандидоза. Изявява се с безболезнено зачервяване на лигавицата под протезата. Лечението е с противогъбични средства и подобряване на зъбната хигиена, премахване на протезата по време на сън и добре почистване.
Везикуларен стоматит е инфекциозно заболяване причинено от вирус, засяга едър рогат добитък, хората се заразяват при контакт с болни животни. Заболяването при хората протича с грипоподобна симптоматика.
Повече за стоматит, други форми можете да прочетете при:

III. Други форми на стоматит и сродни увреждания са субмандибуларен абсцес и флегмон на пода на устната кухина.
Флегмона е дифузно възпаление на съединителната тъкан на пода на устната кухина. Абсцесът е ограничена кухина изпълнена с гной в субмандибуларното пространство.
Те се дължат най-често на зъбни инфекции причинени от анаеробни и аеробни бактерии - алфа хемолитичен стрептокок, стафилококи и бактероидес.
Повече за абсцес и флегмон на устната кухина можете да прочетете при:

Лечението на стоматит и сродни увреждания се състои в отстраняване на причините ако са известни. Храната, която се приема трябва да е кашава и недразнеща. При повърхностни, леко протичащи форми е достатъчно изплакване на устата с антисептични разтвори или отвара от лайка. При тежки случаи може да се наложи парентералнно хранене и корекция на водно - солевото равновесие. Използват се още локални кортикостероиди, болкоуспокояващи, противовъзпалителни средства и витамини.

2.7, 7 гласа

ВИДОВЕ Стоматит и сродни увреждания МКБ K12

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Стоматит и сродни увреждания МКБ K12

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Стоматит и сродни увреждания МКБ K12

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО