Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ухото и мастоидния израстък Болести на средното ухо и мастоидния израстък Гнойно и неуточнено възпаление на средното ухо

Гнойно и неуточнено възпаление на средното ухо МКБ H66

Гнойно и неуточнено възпаление на средното ухо МКБ H66 - изображение

Възпалението на средното ухо, което е причинено от инфекциозен агент се включва в рубриката гнойно и неуточнено възпаление на средното ухо.

Острият гноен отит се проявява обикновено след неколкодневен период на остра респираторна инфекция.

Болният се събужда нощем от силна болка в ухото, често придружена от шум и намаление на слуха. При отоскопия в този начален стадий се вижда зачервяване в средата на тъпанчето, която много бързо обхваща цялата мембрана.

Лечението в този стадий на възпалението е с капки за нос, аналгетици и поставяне на топлина на ухото. Прилагането на антибиотици е противопоказано, поради голямата склонност на отита към спонтанно оздравяване.

С прогресиране на възпалението симптомите на отита се засилват. Болката е силна, пулсираща, чукаща, режеща и често обхваща половината глава. Болният съобщава за пълнота и натиск в ухото, шумът се засилва, а слухът намалява значително.

Тъпанчето е дифузно зачервено и надебелено. С натрупване на ексудат в тъпанчевата кухина мембраната се издува към канала, като цветът в най-изпъкналото място става жълтеникав от прозиращата гной. Намалението на слуха е от проводен тип, но може да бъде и комбинирано при токсично увреждане на вътрешното ухо.

Диференциална диагноза се прави се с възпалителни процеси на външното ухо или обострен хроничен мезотимпанит.

Лечението на острия гноен отит включва няколко групи лекарства: капки за нос, аналгетици, антибиотици от групата на пеницилините или макролидите. Правят се топлинни процедури и парацентеза.

Хроничен гноен отит - мезотимпанит се характеризира с централна перфорация на тъпанчето, постоянно или рецидивиращо изтичане на слузно-гнойна ексудация от ухото и различно по степен намаление на слуха.

Оплакванията на болните са от постоянно или периодично изтичане на слузно-гнойна секреция от ухото. Секрецията няма неприятна миризма. Заболяването протича без фебрилитет. Намалението на слуха е постоянно, понякога придружено със субективен ушен шум.

Целта на лечението е посредством консервативни средства да се ликвидира гнойния процес в средното ухо, а по оперативен път да се затвори дефекта на тъпанчевата мембрана и да се отстранят наличните сраствания около слуховите костици.

Консервативното лечение включва ежедневен тоалет на ухото, а след почистването- аплициране на саниращи капки за уши. При екзацербация на процеса антибиотичното лечение се извършава след направена антибиограма.

Ототоксичните антибиотици са противопоказани. Оперативното лечение представлява затваряне на дефекта на тъпанчевата мембрана посредством мирингопластика или тимпанопластика.

Хроничен отит - епитимпанит е хронично гнойно възпаление на средното ухо, при което наред с измененията по лигавицата има и деструкция на подлежащата кост с възможни увреждания на слуховите костици, костния канал на лицевия нерв, лабиринта и вътречерепни усложнения.

Общото състояние на болните е добро. Оплакванията са от постоянно гноетечение от ухото с неприятна миризма. При задръжка на секрета са възможни болки в ухото, главоболие и повишаване на температурата. Слухът е трайно намален. Външният слухов проход е изпълнен с гъста гнойна секреция. Усложненията от хроничното възпаление на средното ухо могат да бъдат най-различни: парализа на лицевия нерв, перисинуозен абсцес и тромбоза на синус сигмоидеус, вътречерепни усложнения.

Лечението на гнойно и неуточнено възпаление на средното ухо е оперативно. Правят се отворени или затворени оперативни техники или тимпанопластика.

3.6, 5 гласа

ВИДОВЕ Гнойно и неуточнено възпаление на средното ухо МКБ H66

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Гнойно и неуточнено възпаление на средното ухо МКБ H66

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Гнойно и неуточнено възпаление на средното ухо МКБ H66

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Гнойно и неуточнено възпаление на средното ухо МКБ H66

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки