Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални зоонози Еризипелоид

Еризипелоид МКБ A26

Еризипелоид МКБ A26 - изображение

Еризепелоид е зооноза, причинена от Erysipelothrix rhusiopathiae, която протича с възпалителни изменения по кожата.

Причинителят E. rhusiopathiae е Грам-положителен бактерий.

Резервоар на инфекцията са главно болните свине. Източник могат да бъдат и диви животни, риби, птици. Заразяването се осъществява чрез директен контакт с болни животни и обработка на животински материали (кожа, четина, кости). Рядко заболяването може да настъпи и при консумация на контаминирани с причинителя животински хранителни продукти.

Еризипелоидът има професионален характер и протича спорадично. Има лятно-есенна сезонност.

Входна врата е наранената кожа. Там се развива възпалителен процес с оток, дилатация на капилярите, струпване на клетки на възпалението. Възможно е по лимфен път и по съседство да се засегнат малките стави на пръстите. Бактериемията е рядкост, но са описани системни заболявания, с развитие на ендокардити, хепатити, нефрити и други.

Инкубационният период е от 1 до 4 дни.

На входната врата на инфекцията, обикновено на пръстите на ръцете, се появява слаб оток и зачервяване с рязко очертани граници и леко надигнат ръб. Цветът на лезията е винено-червен, с виолетов оттенък. Понякога се оформят мехури със серозно съдържимо. Възпалителните изменения могат да обхванат съседни пръсти или други участъци от ръцете. Болните се оплакват от локална болка и сърбеж. По интерфалангеалните стави се появява оток. Регионалните лимфни възли се увеличават. Много рядко по тялото може да се появи бързопреходен полиморфен обрив. Общото състояние е леко увредено. Температурата е нормална или субфебрилна.

В разгара на еризипелоида има левкоцитоза с олевяване и ускорено СУЕ. Локалните промени се задържат 2-3 седмици, след което постепенно избледняват. Появява се десквамация и пълно оздравяване.

В редки случаи се развиват септични форми с развитие на артрити, менингит, ендокардит, хепатални, бъбречни увреждания и други. Септичните форми протичат тежко и могат да завършат летално.

Диагнозата еризипелоид се основава на клиничните прояви и епидемиологични данни. Чрез посявка на хранителна среда или инокулация на мишка от ексцизионен материал може да се изолира причинителя.

Диференциалната диагноза се прави с еризипел, лимфангит, целулит и др.

Лечението се провежда с Penicillin в терапевтични дози и локални компреси.

В рубриката еризипелоид са разгледани:

Кожен еризипелоид

Септицемия, предизвикана от Erysipelothrix

Други форми на еризипелоид

Еризипелоид, неуточнен

4.0, 2 гласа

ВИДОВЕ Еризипелоид МКБ A26

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Еризипелоид МКБ A26

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки