Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални зоонози Еризипелоид Еризипелоид, неуточнен

Еризипелоид, неуточнен МКБ A26.9

Еризипелоид, неуточнен МКБ A26.9 - изображение

Еризипелоид, неуточнен е зооноза, причинена от Erysipelothrix rhusiopathiae, която протича с възпалителни изменения по кожата.

Резервоар на инфекцията са болните от червенка свине. Източник могат да бъдат и диви животни, риби, птици.

Заразяването с еризипелоид се осъществява през външните покривки, чрез директен контакт с болните животни и обработка на животински материали (кожа, четина, кости). Рядко заразяването може да настъпи и при консумация на контаминирани с причинителя животински хранителни продукти.

Възприемчивостта е всеобща, но контагиозният индекс е нисък. Заболяването има професионален характер и протича спорадично. Хората с висок риск включват земеделски производители, месари, ветеринари, готвачи, работници в кланици и др. Заболяването има лятно-есенна сезонност. Децата заболяват извънредно рядко.

Входна врата на инфекцията е наранената кожа. Там се развива възпалителен процес с оток, дилатация на капилярите, струпване на моноядрени клетъчни елементи. Възможно е по лимфен път и по съседство да се засегнат малките стави на пръстите. Бактериемията е рядкост, но са описани системни заболявания, с развитие на валвулит, хепатит, нефрит, ендокардит и др.

Инкубационният период на еризипелоида е 1 до 4 дни.

Появява се тъмночервени до ливидни лезии, които са топли и нежни и могат да причинят болка, парене или сърбеж. Кожните изменения могат да се разпространят периферно. Освен характерните симптоми на заболяването, в редки случаи могат да се наблюдават интестинални прояви - повръщане, диария, симптоми на дехидратация и отпадналост. При някои от пациентите възникват тежки системни форми с развитие на артрити, менингити, ендокардит, хепатални, бъбречни увреждания и др. Пациентите със системно заболяване обикновено имат висока температура с втрисане, главоболие, болки в ставите, загуба на тегло. Септичните форми протичат тежко и могат да имат летален изход.

Диагнозата еризипелоид, неуточнен се поставя въз основа на анамнезата, клиничните признаци и микробиологичното доказване на причинителя в телесни течности или секрет от кожните лезии.

Диференциална диагноза обикновено се прави с целулит и еризипел.

Лечението се провежда с антибиотици от групата на пеницилините. Алтернативни средства са ципрофлоксацин, цефалоспорини, еритромицин, рифампицин и др.

4.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО