Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални зоонози Еризипелоид Септицемия, предизвикана от Erysipelothrix

Септицемия, предизвикана от Erysipelothrix МКБ A26.7

Септицемия, предизвикана от Erysipelothrix МКБ A26.7 - изображение

Еризипелоидът е остро инфекциозно заболяване, което засяга главно кожата и се характеризира с наличие на червени лезии по ръцете.

Причинителят на заболяването Erysipelothrix rhusiopathiae е Грам-положителна, неспорообразуваща, неподвижна бактерия. Патогенът се изолира от почвата, остатъците от храна и вода, замърсени от болни животни.

Заразяването на човек обикновено става при контакт с болни животни - прасета, риба, омари, миди, птици и др.

Еризипелоидът се смята за професионално заболяване - боледуват главно животновъди, ветеринари, месари, рибари и др. Входна врата е обикновено кожата.

Заболяването е най-разпространено в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия.

Еризипелоидът най-често протича с кожна форма. Много по-рядко може да се наблюдава септицемия, предизвикана от Erysipelothrix с развитие на артрити, менингити, ендокардит, хепатални, бъбречни увреждания и други. Това е рядко, но животозастрашаващо усложнение на заболяването. Септичните форми протичат тежко и могат да имат фатален изход.

Септицемия, предизвикана от Erysipelothrix се проявява след инкубационен период 2 - 15 дни, средно 3-4 дни. Може да протече като тежък сепсис с чревни симптоми, протеинурия, многобройни хеморагични или гонгренозни кожни плаки, артрити, ендокардити.

Диагнозата на септицемия, предизвикана от Erysipelothrix се поставя въз основа на клиничните признаци и микробиологичното изследване.

Лечението е етиологично с антибиотици - пеницилин, цефалоспорини, тетрациклини, хинолони, клиндамицин, еритромицин и др. Продължителността на лечението е 2-3 седмици.

3.5, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО