Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Шибой, Ароматен шибой

Шибой, Ароматен шибой

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Шибой, Ароматен шибой - изображение

Шибой (Cheiranthus cheiri) е многогодишен полухраст, който е представител на семейство Кръстоцветни (Cruciferae). Среща се още под наименованията – жълт, ароматен шибой или менкеше.

Устройство на шибой

шибойКоренът е силно разклонен и прониква на дълбоко в почвата. Стъблото достига височина до 60 сантиметра и е разклонено, ръбесто, покрито с двуразделни власинки, в долната си част е вдървесинено и гъсто облистено. Листата са ланцетни, на върха заострени, целокрайни или слабоназъбени. Тези, които са разположени в долната част на стъблото са с къси дръжки, а горните са приседнали, клиновидно стеснени към основата си. Цветовете са сравнително едри, събрани в гъсти гроздове на върха на стъблото и разклоненията му. Чашелистчетата са  четири на брой, линейно-ланцетни,  гъсто влакнести.  Венчелистчетата  са 4 златножълти, оранжевожълти до кафяви, с тесен дълъг нокът. Плодът е ръбеста сплесната цилиндрична шушулка с много семена. Цялото растение има неприятна миризма. Цъфтежът е в началото на лятото.

Разпространение на шибой

Произхожда от Средизмноморието. У нас се среща в градини и паркове като декорадивно растение. Размножава се чрез семена.

Използваема част на шибой

Употребяват се стръковете и семената.

Химичен състав шибой

Цветовете съдържат етерично масло, в състава на което влизат анисалдехид и метилантранилат, кверцетин, изорамнетин, мирозин, дъбилни вещества, гликозиди и холин.

Лечебни свойства и приложение на шибой

шибойВ големи количества шибоят е отровен, но в миналото е бил използван от римски войници в битки за лекуване на прободни рани и като болкоуспокояващо средство. Известно е, че билката е силен диуретик и влияе върху функциите на сърцето. Етеричото масло от шибой се употребява при ревматизъм, спазми и невралгии. Притежава неприятна миризма. В съвременната медицина екстракти от растението се прилагат главно при сърдечни и чернодробни заболявания. Шибоят дразни чревната лигавица и предизвиква усилване на перисталтиката, което води до неговият слабителен ефект.

Лечебни свойства на шибой:

 • диуретично;
 • лаксативно;
 • кардиотонично (повлиява работата на сърцето);
 • антибактериално;
 • спазмолитично;
 • седативно;
 • подпомага храносмилането;
 • отхрачващо;
 • повлиява менструалния цикъл;
 • афродизиак.

Заболявания и състояния, при които се прилага шибой:

шибой

 • при по-лека степен на хронична сърдечна слабост;
 • запек;
 • хронично възпаление на черния дроб;
 • възпаление на пикочните пътища;
 • нередовен менструален цикъл.


Начин на употреба:

Около 1 супена лъжица ситно нарязани цветове се запарват с 500 мл. вряща вода. Престоява около 1 час. Пие се по 1 кафена чашка, 3 пъти на ден.

Внимание!

Ароматният шибой е токсичен! Противопоказна е употребата му заедно с лаксативни (разхлабителни), кортикостероидни и влияещи върху сърцето медикаменти. Консумацията на билката от бременни и кърмещи жени не е безопасна, поради липса на достатъчно информация. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди да използвате шибой с лечебна цел!

Още по темата:

4.1, 10 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Wallflower-Cid2683
https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-335-wallflower.aspx?activeingredientid=335&activeingredientname=wallflower
http://herbs-treatandtaste.blogspot.bg/2011/10/wallflowers-native-of-med-history-and.html
www.wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИзследванияХранене при...ЛеченияПатологияИсторияСоциални грижиСпортЛайфстайлКлинични пътекиОрганизацииФизиологияПсихологияОбразованиеДиетиАлт. медицинаЗдравни проблемиСнимкиВидеоНормативни актовеСпециалистиРецептиТестовеСъставкиХрани и ястия