Черно кучешко грозде

Черно кучешко грозде (Solanum nigrum) е дребноплодно тревисто растение от семейство Solanaceae. Зрели плодове и варени листа от ядливи щамове се използват като храна на някои места, а растителните части се прилагат като традиционно лекарство. Черното кучешко грозде е известно още и с имената разваленка, зрънчец. Понякога S. nigrum се бърка с по-токсичния смъртоносен Atropa belladonna, който е в различен род в рамките на Solanaceae.
Устройство на черно кучешко грозде
Изображение: Harald Hubich, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Това е краткотраен многогодишен храст, среща се в много залесени райони, както и в нарушени местообитания. Достига височина от 30 до 120 см. Листата на черното кучешко грозде са от 4 до 7,5 см дълги и от 2 до 5 см широки, яйцевидни до сърцевидни по форма, с вълнообразни или едрозъбни ръбове. И двете им повърхности могат да бъдат или не покрити с власинки. Имат дръжка с дължина от 1 до 3 см с крилата горна част. Цветовете имат венчелистчета зеленикави до белезникави на цвят, които обграждат видни ярко жълти прашници. Плодът е предимно 6 до 8 мм голям в диаметър, черен или лилаво-черен на цвят. В Индия е открит друг щам с горски плодове, които стават червени, когато узреят.
Разпространение на черно кучешко грозде
Билката е родена в Евразия и въведена в Америка, Австралия и Южна Африка. Черното кучешко грозде е доста разпространено растение в Северна и Южна Америка, Австралия, Южна Африка, Европа.
Използваема част на черно кучешко грозде
Надземните части на растението по време на цъфтеж за медицински цели.
Химичен състав на черно кучешко грозде
В билката са установени соланин, соламаргин, соласонин, соланеин, танин, витамин С. Известно е, че Solanum nigrum съдържа солазодин - стероиден гликоалкалоид.
Лечебни свойства и приложение на черно кучешко грозде
Изображение: Hladac, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Части на растението могат да бъдат силно токсични за животните и хората. Зелените плодове и листа на черното кучешко грозде са отровни. Въпреки това зрели плодове и варени листа на хранителни видове се използват като храна в някои части на света, както и в традиционната медицина. Черното кучешко грозде е важна съставка в традиционните индийски лекарства. S. Nigrum е широко използвано растение и в източната медицина, където се смята, че е антитуморогенно, антиоксидантно, противовъзпалително, хепатопротективно, диуретично и антипиретично вещество.
Черното кучешко грозде се отличава с успокоително, дезинфекциращо и противоспазматично действие. Намира приложение при заболявания като епилепсия, гърчове, психични патологии, главоболие, гастрит и ентерит. За външно приложение се използва при ревматизъм, псориазис, невралгии.
Токсичност на черното кучешко грозде
Части от него могат да бъдат силно токсични за добитъка и хората. Всички части на растението, с изключение на узрелите плодове, съдържат токсичния гликоалкалоид соланин и консумацията на неузрели плодове може да доведе до токсичност със соланиноподобни понижаващи симптоми. Беше предвидено, че сварените узрели плодове от черен Solanum nigrum са безопасни за ядене; въпреки това беше установено, че детоксикацията не може да бъде причислена към нормалните температури на готвене, тъй като температурата на разлагане на соланин е много по-висока при около 243 ° C. Листата на Solanum nigrum се препоръчва да се вари като зеленчук, като водата за готвене се изхвърля и се заменя няколко пъти, за да се отстранят токсините
Изображение: Vishal Sharma, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Нивата на соланин в S. nigrum могат да бъдат токсични. Растението обаче рядко е фатално, Консумираните узрели плодове причиняват симптоми на леки коремни болки, повръщане и диария.
Токсичността на Solanum nigrum варира в широки граници в зависимост от сорта и токсиколозите съветват да се избягва консумирането на плодове, освен ако те са от познат годен за консумация вид. Токсичните нива могат да бъдат засегнати и от условията на отглеждане на растението. Всички части на растението могат да бъдат отровни, съдържащи токсични гликоалкалоиди (соламаргин, соласонин, соланин). Токсините са най-концентрирани в зелените недозрели плодове, но също могат да се появят в зрели плодове. Нивата на соланин в черното кучешко грозде могат да бъдат изключително токсични и потенциално фатални. Всички видове животни могат да бъдат отровени след поглъщане на плодовете, включително говеда, овце, птици и свине. Видът е силно променлив и експертите по отровните растения съветват да избягвате яденето на плодовете, освен ако не са от известен ядлив щам. Нивата на токсините също могат да бъдат повлияни от условията на отглеждане на растението. Токсините в S. nigrum са най-концентрирани в неузрелите зелени плодове и те трябва да се третират като токсични. Повечето случаи на подозрение за отравяне се дължат на консумация на листа или неузрели плодове.
Симптомите на отравяне обикновено се забавят за 6 до 12 часа след поглъщане. Първоначалните симптоми на токсичност включват треска, изпотяване, повръщане, коремна болка, диария, объркване и сънливост. Смъртта от поглъщане на големи количества от растението е резултат от сърдечна аритмия и дихателна недостатъчност.
Лечебно приложение на черно кучешко грозде
S. nigrum е широко използвано растение в ориенталската медицина, където се счита за антитуморогенно, антиоксидантно, противовъзпалително, хепатопротективно, диуретично и антипиретично средство.
Изображение: John Robert McPherson, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Растението има дълга история на употреба като лекарство, датиращо от Древна Гърция. Прилагано е в традиционна европейска медицина като силно успокояващо, обезболяващо, успокоително с мощни наркотични свойства, но се счита за "донякъде опасно лекарство". Вътрешната употреба отпадна в полза на западното билколечение поради променливата му химия и токсичност, но се използва локално като лечение на херпес зостер. Има много разногласия дали листата и плодовете на S. nigrum са отровни. Но много страни отглеждат това растение като хранителна култура. Някои учени посочват, че токсичността на S. nigrum може да бъде определена от региона и вида, където расте. Също така, има много изследвания, които са доказали, че соланумът, алкалоид, съдържащ се в него, е много важен за човешкото здраве, но зависи от концентрацията и условията, при които се използва. Ранните проучвания показват, че той има противовъзпалителни и антипиретични свойства и повлиява заболявания, причинени от патогенни бактерии, вируси, гъби и протозои.
- S. nigrum е важна съставка в традиционните индийски лекарства:
- Инфузиите се използват при дизентерия, стомашни оплаквания и треска.
- Сокът от растението се прилага при язви и други кожни заболявания.
- Плодовете се използват като тонизиращо, слабително, стимулиращо апетита средство и за лечение на астма и прекомерна жажда.
- Традиционно растението се е използвало за лечение на туберкулоза. Листата се употребяват за лечение на язви в устата, които се случват през зимните периоди в Тамил Наду, Индия.
- В Северна Индия сварените екстракти от листа и плодове също се използват за облекчаване на заболявания, свързани с черния дроб, включително жълтеница.
- В Assam сокът от корените на черното кучешко грозде се използва срещу астма и магарешка кашлица.
S. nigrum от региона Лос Лагос в Южен Чили с общо наименование hierba mora се използва в местната народна медицина като противоотрова срещу антихолинергичните отравяния, причинени от опасното халюциногенно растение Latua pubiflora. Използва се от шаманите на коренното население Huilliche, когато им се наложи бързо да „изтрезнеят“ от опиянение.
Някои експерименти показват, че растението инхибира растежа на цервикалния карцином при мишки. Активната му съставка - соланин, инхибира пролиферацията на различни ракови клетки in vitro, като рак на гърдата и рак на панкреаса. Неговият антитуморен механизъм е главно чрез индуциране на различни клетъчни и молекулярни пътища, което води до апоптоза и автофагия на клетки и молекули и инхибира туморните метастази.
Също така е лечение на стомашна язва. Чрез експерименти върху мишки със стомашни язви и контролна група, резултатите показват, че метанолов екстрактът от плода на билката може да повлияе значително на секрецията на стомашна киселина и протеаза при мишки, като по този начин значително намалява индекса на стомашната язва на мишки.
Той се използва лекарствено при лечението на няколко заболявания, като:
- пневмония, болки в зъбите, болки в стомаха, тонзилит, крилови червеи, болка, възпаление, треска, тумори;
- като тоник, като антиоксидант, противовъзпалително, като хепапротектор, като диуретик, като антипиретик и др.
Изображение: Dalgial, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Растението често се използва като елементарна съставка за лечение на рак в клиничната традиционна китайска медицина.
В европейската традиционна медицина растението е използвано като силно съдоустойчиво, обезболяващо и успокоително с мощни наркотични свойства. В традиционните индийски лекарства инфузиите се използват в случай на дизентерия, стомашни оплаквания и висока температура и за лечение на туберкулоза.
Черното кучешко грозде като плевел
Растението може да бъде сериозен селскостопански плевел, като се конкурира с културните растения. Отчетено е като плевел в 61 страни при 37 култури. Хербицидите се използват широко за контролирането му при полски култури като памук. Solanum nigrum обикновено расте като плевел във влажни местообитания в различни видове почви, включително сухи, каменисти, плитки или дълбоки такива и може да се култивира в тропически и субтропични агроклиматични райони от сеитба на семената през април-май в добре оплодени легла за разсад; може да се използва и за възстановяване на деградиралата земя.
Интересно за черното кучешко грозде
Solanum nigrum е регистриран от находища от епохата на палеолита и мезолита на древна Великобритания. Ботаникът и екологът Едуард Солсбъри предполага, че е бил част от местната флора там преди да се появи земеделието на неолита. Видът е споменат от Плиний през първи век след Христа и от големите билкари, включително Диоскорид. През 1753 г. Карл Линей описва шест разновидности на Solanum nigrum в Species Plantarum.
Съществуват етноботанически разкази, че листата и издънките на S. nigrum се варят като зеленчук, като водата се изхвърля и заменя няколко пъти, за да се отстранят токсините.
Кулинарна употреба на черно кучешко грозде
S. nigrum се използва широко като храна от ранни времена, а плодът е записан като храната при глада в Китай от 15 век. Въпреки проблемите на токсичност с някои форми, узрелите плодове и сварените листа от ядливи щамове се ядат. Добре сварените листа - макар и силни и леко горчиви и ароматизирани, се използват като спанак. Зрелите черни плодове се описват като сладки и солени, с нотки на женско биле и пъпеш.
В Кения, сред абагусиите, S. nigrum е зеленчуков деликатес, който се бланшира и сотира или вари до омекване, а след това осолен или сотиран се консумира с Ugali (продукт от царевично брашно). В останалата част на Кения S. nigrum (Managu) се яде по подобен начин.
В Танзания S. nigrum е популярен зелен зеленчук. Сотиран с пилешко или свинско месо, яден с угали, то е както вкусна, така и скъпа храна в повечето ресторанти в градските райони. Традиционно иракчаните в северна Танзания са използвали S. nigrum (manakw) като зеленчук за поколения, ядат се със специални „угали“ (xwante), твърда каша, приготвена от царевично, просо или брашно от сорго.
Изображение: Vishalsh521, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
В Индия плодовете се отглеждат и ядат, но не се култивират за търговска употреба. В Южна Индия листата и плодовете се консумират рутинно като храна след готвене със семена от тамаринд, лук и кимион. Плодовете се обозначават като "ароматен домат". Въпреки че не са много популярни в голяма част от своя растящ регион, плодовете и ястието са често срещани в Тамил Наду, Керала, южна Андхра-Прадеш и южна Карнатака.
В Етиопия узрелите плодове се берат и ядат от децата в нормално време, докато по време на глад всички засегнати хора биха яли от тях. Освен това листата се събират от жени и деца, които ги варят в солена вода и ги консумират като всеки друг зеленчук. Земеделските производители в Konso Special Woreda съобщават, че тъй като S. nigrum узрява преди царевицата да е готова за прибиране на реколтата, той се използва като хранителен източник, докато културите им станат готови.
В Гана се нарича kwaansusuaa и се използва за приготвяне на различни супи и яхнии, включително популярната супа от палмови орехи, която обикновено се яде с банку или фуфу.
В Южна Африка много узрелите и ръчно подбрани плодове се приготвят в красиво, но доста течно лилаво сладко.
В Гърция и Турция листата се наричат istifno, а в Крит известни като stifno. Те са една от съставките, включени в салатата от варени зеленчуци, известна като хорта.
В Индонезия се използват младите плодове и листа от култивирани форми и са известни като ранти (явански) или леунка (сундански). Плодовете и листата се ядат сурови като част от традиционната салатена лалапана или плодовете се приготвят (пържени) с онком.
Той е внесен в Австралия от Мавриций през 1850 г. като зеленчук по време на златния прилив, но S. nigrum вече е забранен за търговия като храна от Австралийския кодекс за нормите на Нова Зеландия за храните.
През древни времена на Хаваи се ядели млади издънки, листа, малки бели цветя и малки черни плодове. Листата, наред с другата зеленина, се сваряват, като се търкалят между горещи камъни в покрита кратуна.
Заглавно изображение: Filo gèn', CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЛИВЪРКЛИЪР капсули * 40 DEEP AYURVEDA
ХИМАЛАЯ ГЕРИФОРТЕ таблетки * 40
ЕКОДОМ РОДЕКИЛ ОТРОВА ЗА МИШКИ КРИСИНАЯ СМЕРТ ПАСТА 150 г
МАТСАН ДОЙЧ крем 80 мл ЧЕРВЕН АНТИРЕВМАТИЧЕН
ЖАН Д'АРСЕЛ РЕНОВАР КОРЕКТОР ЗА БРЪЧКИ ГЕЛ АМФИЗОМ 30 мл
Безплатна доставка за България!РАТ - ПЕПЪР ПРИМАМКА ЗА ПЛЪХОВЕ 140 г
Библиография
https://en.wikipedia.org/wiki/Solanum_nigrum
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/solanum-nigru
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Астериди (Asterids)
- Разред Solanales
- Сем. Solanaceae (Картофови)
- Лъжлива праханова гъба
- Кукувиче грозде, Мускари
- 10-те най-смъртоносни отрови, познати на човечеството – част 1
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Национален план за борба с рака в България 2027 г.
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- E385 Калциево динатриев етилен диамин тетраацетат
Коментари към Черно кучешко грозде