Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Solanales Сем. Solanaceae (Картофови) Черно кучешко грозде

Черно кучешко грозде

Сем. Solanaceae (Картофови)

Черно кучешко грозде - изображение

ОПИСАНИЕ: Черното кучешко грозде (Solanum nigrum) е дребноплодно тревисто растение от семейство Solanaceae. То се характеризира с разклонено стъбло с височина до 70 см. Цветовете са бели на цвят, събрани в устройства по няколко на брой. Подовете са топчести с черен цвят. Черното кучешко грозде е известно още и с имената разваленка, зрънчец.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Черното кучешко грозде е доста разпространено растение в Северна и Южна Америка, Австралия, Южна Африка. Европа.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ: Надземните части на растението по време на цъфтеж за медицински цели.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ: соланин, соламаргин, соласонин, соланеин, танин, витамин С.

ДЕЙСТВИЕ: Черното кучешко грозде се отличава с успокоително, дезинфекционно и противоспазматично действие. Намира приложение при заболявания като епилепсия, гърчове, психични патологии, главоболие, гастрит и ентерит. За външно приложение се използва при ревматизъм, псориазис, невралгии. Токсичността на Solanum Nigrum варира в широки граници в зависимост от сорта и токсиколозите съветват да се избягва консумирането на плодове, освен ако те са от познат годен за консумация щам. Токсичните нива могат да бъдат засегнати и от условията на отглеждане на растението. Всички части на растението могат да бъдат отровни, съдържащи токсични гликоалкалоиди (соламаргин, соласонин, соланин). Токсините са най-концентрирани в зелените недозрели плодове, но също могат да се появят в зрели плодове. Нивата на соланин в черното кучешко грозде могат да бъдат изключително токсични и потенциално фатални. Симптомите на отравяне обикновено се забавят в продължение на 6-12 часа след приема. Началните симптоми на токсичност включват: висока температура, изпотяване, повръщане, коремна болка, диария, объркване и сънливост. Смърт от поглъщане на части от растения е резултат от сърдечни аритмии и дихателна недостатъчност.

ПРИЛОЖЕНИЕ: Части на растението могат да бъдат силно токсични за животните и хората. Зелените плодове и листа на черното кучешко грозде са отровни. Въпреки това зрели плодове и варени листа на хранителни щамове се използват като храна в някои части, както и растителни части са използвани в традиционната медицина. Черното кучешко грозде е важна съставка в традиционните индийски лекарства. S. Nigrum е широко използвано растение и в източната медицина, където се смята, че е антитуморогенно, антиоксидантно, противовъзпалително, хепатопротективно, диуретично и антипиретично вещество.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИсторияХранене при...СнимкиОткритияСпециалистиЛеченияЛайфстайлКлинични пътекиРецептиХрани и ястияДиетиАлт. медицинаПатологияФизиологияАнкетиИзследванияНормативни актовеСъставкиЕ-тата в хранитеСпорт