Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Liliales Сем. Colchicaceae (Колхикови) Разкошна глориоза

Разкошна глориоза

Сем. Colchicaceae (Колхикови)

Разкошна глориоза - изображение

Разкошна глориоза (Gloriosa superba) представлява тревисто, многогодишно и цъфтящо растение от семейство Колхикови (Colchicaceae). Нарича се още пламъкова лилия, катереща се лилия, пълзяща лилия, разкошна лилия, лилия глориоза, тигров нокът, огнена лилия и много други, в зависимост от това в коя част на света расте.

Устройство на разкошна глориоза

разкошна глориоза

 

Прораства от месест корен, като достига дължина до 4 метра. Има пълзящ, катерлив или увивен растеж. Листата й са последователно разположени по клончетата, образувайки спирала, като са с дължина от 13 до 20 см и продълговато-елипсовидна форма.

 

 

цветове на разкошна глориоза

 

Цветовете на разкошната глориоза са изключително ефектни и красиви. Състоят се от шест венчелистчета, с дължина от 5 до 7,6 см. Имат продълговато-елипсовидна форма и вълнообразен листен ръб. Обикновено са оцветени от ярко червено до оранжево и са прошарени от жълтеникави ивици. Разполагат с 6 тичинки, дълги до 4 см и носещи големи прашници в края си, от които се сипят големи количества прашец. Плодникът е с дължина понякога повече от 6 см. Теглото на един цвят може да бъде повече от 2,5 грама. Цъфтежът е през месеците от октомври до май.

 

плод на разкошна глориоза

 

 

Плодът на растението представлява месеста капсула, с дължина от 6 до 12 см. При узряване се разпуква и отделя множество малки червени семена.

 

 

Разпространение на разкошна глориоза

разкошна глориоза с пурпурен цвятРодена е и е разпространена в голяма част от Африка и Азия, но е известна по цял свят като декоративно растение, лекарство, отрова и вреден плевел. Различават се диви и култивирани форми на вида, които имат изключително разнообразие в оцветяването. Расте на различни видове места и при различен климат, включително тропически джунгли, гори, храсталаци, пасища, и пясъчни дюни. Може да вирее на бедни на хранителни вещества почви и при надморска височина от 2500 метра. Опрашва се от насекоми.

вид разкошна глориозаКато цяло, това растение е често срещано в природата. Търси се за употреба като лекарствен продукт, което налага отглеждането му във ферми в Индия. Като материал за фармацевтичните компании се използват най-вече дивите популации. Това е причината за тяхното намаляване в родният му ареал на разпространение. В Шри Ланка се е превърнало в рядкост, а в Ориса се смята, че скоро ще изчезне. От друга страна, въведено в неестествени за него места на развитие, се разпространява бързо и се приема за агресивен плевел. В Австралия например, може да се намери по крайбрежните райони на Куинсланд и Нов Южен Уелс. На островите Кук, във Френска Полинезия, на Кирибати и в Сингапур се отчита като инвазивен вид.

Използваема част на разкошна глориоза

Употреба намират всички части на растението.

Химичен състав на разкошна глориоза

Основното токсични вещество в билката е колхицинът.

Приложение на разкошна глориоза

Разкошната глориоза е противопаразитно, тонизиращо, слабително, загряващо, болкоуспокояващо и противоинфекциозно средство. Растението е богато на алкалоиди и отдавна се използва в традиционната медицина на много култури.

Състояния и заболявания, при които се прилага:

глориоза разкошна

 • невралгична болка;
 • кожни заболявания;
 • сърбеж;
 • вътрешни паразитози;
 • болки в корема;
 • хемороиди;
 • хронична язва;
 • рак;
 • проказа;
 • бъбречни заболявания;
 • с цел превенция на полово предавани заболявания;
 • запек.

Включва се още в лечението на подагра, безплодие, отворени рани, ухапвания от змии, язви, артрит, холера, колики, тиф, контузии, навяхвания, импотентност, полюция, едра шарка, предавани по полов път болести, гонорея, въшки. Индианците използват растението като успокоително при храносмилателни и дихателни нарушения.

млад лист на разкошна глориозаСок от листата на билката се използва за лечение на акне и въшки, както и на пъпки и кожни обриви, които се появяват при селскостопански работници, в районите на естественото й разпространение.

В някои части на Индия, екстракти от коренището се прилагат локално по време на раждане, за да се намали болката. Използват се още като тоници за организма, а в селското стопанство като пестициди. Прах от корена на растението може да се смеси с масло и да се приложи върху кожата, за да се избегне появата на пъпки.

Паста от листата на разкошната глориоза се налага локално в областта на шията и челото с цел лечение на астма при деца.

Токсичност на разкошната глориоза

глориоза супербаТова растение е отровно за хора и животни. Използвано е за нечисти цели спрямо тях. Всяка негова част е отровна. Както и други видове от семейство Colchicaceae, разкошната глориоза съдържа голямо количество колхицин, токсичен алкалоид, също така и алкалоида глориоцин. В рамките на няколко часа от поглъщането на токсични количества растителен материал, жертвата може да получи гадене, повръщане, изтръпване и мравучкане в областта на устата, парене в гърлото, болки в корема и кървава диария, дехидратация. Токсичният синдром може да се задълбочи с респираторна депресия, рабдомиолиза, илеус, хипотония, коагулопатия, хематурия, гърчове, кома и възходяща полиневропатия. В дългосрочен план признаците на състоянието се допълват от белене на кожата и продължително вагинално кървене при жени.

Колхицинът изолиран от разкошната глориоза

химична формула на колхицинПредставлява алкалоид, който се използва за лечение на подагра, глисти, безплодие, импотентност, натъртвания, рани и редица кожни проблеми. Прилага се и като антидот при ухапвания от змии и като слабително. Доказано е, че е полезен в лечението на хронични язви, артрит, холера, колики, бъбречни проблеми и тиф. Веществото се използва и за отстраняване на тръни, бодли, нокти и кожни паразити.

Колхицинът е широко използван като експериментално средство при изследването на клетъчното деление. Той може да инхибира митозата (вид клетъчно делене), индуцира полиплоидите (клетки, съдържащи повече от два комплекта от хромозоми), в резултат на което се използва за лечение на рак.

Колхицинът е и средство, което причинява алопеция. Един докладван случай описва пациент, който случайно е ял грудките на растението, като впоследствие започва окапване на косата му и задълбочаване на състоянието до пълна плешивост. Отравяне с него може да настъпи и при грешна консумация на грудките на разкошната глориоза, които приличат на сладки картофи.

Други приложения на разкошната глориоза

брошка

 • в Нигерия се използва за направата на отровни стрели, а в Индия като репелент срещу змии;
 • растението се приема за вълшебно от някои култури, а цветовете му са част от религиозни ритуали;
 • национално цвете е на Зимбабве. През 1947 г. кралица Елизабет II получава диамантена брошка във формата на това цвете за двадесет и първия си рожден ден, докато пътува в Родезия (днешно Зимбабве);
 • също така е национално цвете на Тамил Наду;
 • широко използвана е като декоративно растение, разбира се поради своите прекрасни цветове и широк полухрастовиден растеж.

Внимание!

Всички части на растението са отровни. Да не се използва от бременни жени.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноБотаникаНовиниСоциални грижиИсторияАлт. медицинаНормативни актовеЗдравни съветиЗдравни проблемиЛайфстайлХранене при...СпециалистиИзследванияОрганизацииИнтервютаХрани и ястияСнимкиКлинични пътекиЗаведенияПатологияАнкетиФизиологияПсихологияВидеоСпорт