Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Liliales Сем. Amaryllidaceae (Кокичеви) Нарцис

Нарцис

Сем. Amaryllidaceae (Кокичеви)

Нарцис - изображение

Нарцис (Narcissus pseudonarcissus) представлява красиво цъфтящо пролетно цвете. Принадлежи към семейство Кокичеви (Amaryllidaceae). Нарцисът е обект на колекционерите на цветя. Известни са около 30000 сорта нарциси. Към тях се добавят нови всяка година. Неговите луковици са по-скъпи, отколкото тези на зюмбюлите, минзухарите и лалетата.

Легендата за Нарцис

НарцисНарцис е син на Лириопи и Кефис - нимфа и бог от древногръцката митология. Той бил много красив. За него Тирезий пророкувал, че ще живее до дълбоки старини, ако не види лицето си. Заради красотата си Нарцис бил харесван от много жени, но в него се влюбила нимфата Ехо. Той я отблъснал. Заради тази му постъпка, жените пожелали да бъде наказан. Немезида - богинята на отмъщението, чула желанието им. Тя така сторила, че връщайки се от лов младият Нарцис видял отражението си във водата. Влюбил се в него, понечил да го целуне и се удавил в потока. Но не само тази е версията за смъртта на красивия юноша. Друга гласи, че един от ангелите на любовта се влюбил в Ехо, като решил да накаже Нарцис, заради това че я е отхвърлил, карайки го да се влюби в собственото си отражение, като тази любов завършила фатално. Третият мит за живота на Нарцис разказва, че самата нимфа Ехо е пожелала той да се влюби и по-същият начин да бъде отхвърлен, както нея. Богинята на любовта Афродита чула желанието на Ехо и накарала юношата да се влюби в отражението на лицето си. Така и станало, но младежът умрял от любов по отразеното си лице в бистрите води на реката. Там поникнали бели и жълти цветя, който биват наречени нарциси.

На всички ни е известен терминът от психологията "нарцисизъм" - с него се определят самовлюбените и горди хора.

Устройство на нарцис

нарцис

 

Нарцисът израства на височина до 40 см. Стъблото му е леко сплеснато. Подземната му част е луковица, с големина около 4 см в диаметър, с яйцевидна форма, покрита с тъмнокафяви люспи. Разполага с от 4 до 6 листа, които имат лентовидна форма и тъп връх. Имат дължина колкото стъблото, леко изразено жилкуване, с една видна листна вена на долната им повърхност.

 

цвят нарцис

 

Цветовете са единични, големи и висящи надолу, оцветени в бяло или жълто или в комбинация от двата цвята. Венчелистчетата са дълги до 4 см, светло жълти, с яйцевидна форма. Разположената в средата им, подобна на цилиндър цветова част е с по-тъмно оцветяване и вълнист ръб. Плодът представлява кутийка.

 

Разпространение на нарцис

декорация с нарциси

 

 

Нарцисът расте в Европа, Африка и Азия. Среща се в градини и като диворастящо растение. Красотата на растението и неговите множество разновидности, са причините то да бъде често включвано във флоралната декорация да домове и градини, паркове и търговски обекти. Акцент е и в украсата на тъкани, интериор и съдове.

 

 

Използваема част на нарцис

Използват се луковиците, цъфтящата надземна част и по-рядко листата на нарциса.

Химичен състав на нарцис

нарцисиВ по-големи количества се съдържа:

 • алкалоидът нарцисин;
 • етерично масло, танини, инулин.

В листата се съдържат:

 • тлъсти масла;
 • восъци;
 • сцилаин;
 • каротиноиди;
 • кверцетин;
 • фитостерини и други.
В луковицата се установява нарциклазин.

Лечебни свойства и приложение на нарцис

Свойства на нарциса:
 • омекчаващо горните дихателни пътища действие;
 • спомага за втечняването на храчките;
 • противокашлично и противовъзпалително действие;
 • потиска възбудните процеси в централната нервна система;
 • бактерицидно;
 • противовирусно.

нарциси в горатаНарцисът участва в лечението на подостри и остри инфекции на белия дроб и горните дихателни пътища.

В народната медицина се включва в лечението на епилепсия. В нея се употребява жълтият нарцис. Белият се прилага само външно.

Състояния и заболявания, при които се употребява нарцисът: конюнктивит, бронхит, повръщане, диария, радикулит, абсцеси, циреи, кашлица, астма, хемороиди, мастит, кариеси, коклюш, левкемия.

Начин на употреба:

луковица на нарцис

 • запарка - 1 чаена лъжичка изсушена билка се залива с 300 мл вряща вода. Кисне 15 минути и се пие по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден;
 • спиртен извлек - 100 грама луковици се нарязват на ситно и се заливат с половин литър спирт или водка. Така престояват 10 дни на топло и тъмно, като периодично се разклаща. След този период се приема в доза по 30 милилитра три пъти на ден;

 • при хемороиди - луковица нарцис се настъргва и смесва със зехтин в съотношение 1:5. Получената кашичка се оставя да престои 2 дни. После с нея се намазва засегнатата зона, преди лягане;

 • при мастит и циреи - 1 луковица от жълт нарцис се настъргва и смесва с оризова каша в съотношение 1:1. С тази смес се прави превръзка на поразеното място. Сменя се 2-3 пъти.

Внимание!

Растението е силно токсично и трябва да се приема под лекрски контрол. Приет в големи дози, нарцисът предизвиква интоксикация съпроводена с повръщане.

4.1, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияКлинични пътекиСнимкиХранене при...ПрезентацииВидеоЛеченияИсторияНовиниЗдравни проблемиИнтервютаАлт. медицинаПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)СпортИзследванияФизиологияЛайфстайлЗаведения