Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Santalales Сем. Olacaceae Ксимения, Морски лимон

Ксимения, Морски лимон

Сем. Olacaceae

Ксимения, Морски лимон - изображение

Ксимения, Морски лимон (Ximenia americana) представлява малко, с неправилно разклонена корона дръвче, което ражда жълти плодове, наричано още морски лимон. Класифицира се към семейство Olacaceae.

Устройство на ксимения

храст ксименияКсименията се развива под формата на полу-пълзящ храст, храст или малко дърво, с от 2 до 7 метра височина. Диаметърът на ствола му рядко надминава големината от 10 см. Кората е от тъмно кафява до бледо сива на цвят, гладка или люспеста. Клоните растът небрежно разположени, със заоблени върхове, образуващи подобна на конус форма на короната. Младите клончета са с лилаво-червено оцветяване, восъчен налеп и снабдени с тънки бодли.

листа на ксименияФормата на листата е елипсовидна до копиевидна, с различна дебелина са и срещуположно разположени по клончетата. Имат големина от 3-8 до 1,5-4 см. Листният ръб е гладък, а върхът на листото тъп. Разполагат с от 3 до 7 двойки, слабо изразени листни вени и къси, тънки, дълги до 6 мм дръжки с каналчета. ЛИстата са оцветени в тъмно зелено и имат жилава текстура. При смачкване оставят миризма на горчиви бадеми.

цветове на ксимения

 

Цъфти в ароматни бели, жълто-зелени или розови цветя, събрани в разклонени, аксиларни висящи или под формата на сенници съцветия. Всяко цветче разполага с дръжка от 3 до 7 мм дълга, непокрита с власинки.

 

 

плодове ксименияПлодовете са с кълбовидна до елипсовидна форма, костилкови, с дължина около 3 см и дебелина 2,5 см. Те не са покрити с власинки и имат зеленикав цвят като незрели, който при узряване преминава в жълт, по-рядко оранжев и червен или смесица от посочените багри. Има сочна пулпа и едно семе в костилката си. Обвивката на ядката е дървесна, чуплива, светло жълта, дълга до 1,5 см. Самата ядка е мазна, с големина до 1,2 см.

Разпространение на морски лимон

Родният ареал на разпространение на растението са горите на Австралия и Азия, Индия, Нигерия, Африка.

Използваема част на ксимения

Плодът, маслото добито от ядките му, дървесината и листата, кората и корените на морския лимон са неговите употребяеми части.

Химичен състав на ксимения

В листата на ксименията са открити сапонини, цианогенни гликозиди, флавоноиди, танини. Маслото, екстрахирано от костилковата ядка съдържа ненаситени мастни киселини до 96 %.

В екстракта от листа на ксимения са установени следните вещества: танини, флавоноиди, алкалоиди, сапонини, антрахинони, нишесте, гликозиди. Коренът й съдържа мастни киселини.

Самбунигрина (sambunigrine) е идентифициран като основно цианогенно вещество в растението.

Приложение на морски лимон

Нигерийски изследователи установяват, че плода показва действие срещу паразит, който причинява сънна болест и тежка анемия при животните в много части на Африка. Екстракт от листата на дървото е активен срещу Escherischia coli, Pseudomonas Aeruginosa и Candida albicans. Коренното население на Флорида използват кората на дървото за лечение на болки в мускулите и венците. Антимикробната активност на растението е плод на множество изследвания.

Състония и заболявания, при които се прилага:

 • треска;
 • настинки;
 • като вода за устата при зъбобол;
 • като слабително средство;
 • като лосион в подочната област;
 • главоболие;
 • ангина;
 • като противоотрова;
 • кожни проблеми;
 • проказа;
 • хемороиди;
 • предавани по полов път болести;
 • сънна болест;
 • отоци;
 • запек;
 • кожни язви;
 • бъбречни и сърдечни заболявания;
 • като противоглистно средство.

Листата и клонките са слабителни средства. Инфузия от тях се използва за лечение на треска и настинки. Отвара от тях се прилага като вода за уста за облекчаване на зъбобол и като околоочен лосион. Листата се използват за лечение на главоболие, ангина и като антидот при отравяне.

Семената се употребяват за лечение на ухапвания от змии. Печени и натрошени се прилагат като лапа за лекуване на рани.

Корените се използват за лечение на кожни проблеми, главоболие, проказа, хемороиди, предавани по полов път болести, сънна болест, оток и действат като антидот при отравяне. Плодът е полезен при лечението на хроничен запек. Когато се консумират в големи количества той действа като противоглистно средство.

Кората се използва в отвара, сушена или на прах като цикатризиращо лекарство, като в този си вид се прилага при кожни язви. С отварата се прави компрес на главата при главоболие, което е резултат от висока температура. Тя може да се използва и за бани на болни деца, както и да се прилага при бъбречни и сърдечни неразположения.

Други употреби на ксимения:

Плодовете на ксимения са смятани за здравословна и вкусна храна от повечето хора, както и за очистително средство. Имат сладко-кисел вкус. Могат да се консумират сурови, да се използва за направата на сок, конфитюри и желета или алкохолно питие. В Южна Африка, плодовете са били използвани, за да се направи вид бира.Те се приготвят и варени в консерви и на трушия. Венчелистчетата на цветята се добавят в супи.

Листата на дървото в Азия се консумират варени. Поради съдържанието им на цианид, трябва да се варят продължително и да се консумират в премерени количества.

Семената съдържат циановодородна киселина и не е препоръчително да се консумират. Само печени, те са годни за консумация, като могат да подействат очистително, ако се приемат в голямо количество. Извлеченото от ядката масло се прилага като мазнина за готвене на зеленчуци. То е подходящо за производството на сапун. Маслото получено от плодовата пулпа се използват за направата на маски за кожа и коса, но не е годно за консумация. Рядко се използва и като промишлено масло, поради неподходящият му състав за това.

Дървесината на морския лимон е средство за направата на дървени въглища или се използва като твърдо гориво. Тя не се употребява в дървообработването, защото е малка като обем. Има жълто-червен до кафяво-оранжев цвят и фина текстура. Тя е твърда и трайна. Като недостатъчно обемна се използва предимно за направата на дръжки на инструменти. Сърцевината на дървесината съдържа етерично масло, което се използва за опушване.

Кората, поради съдържанието си на танини и багрилно вещество се използва като оцветител, придавайки на кожата червен цвят. От корените пък се получават стабилизатори за индиговите багрила. Кора и смачкани плодове са прилага за лечение на рани по домашните животни и като инсектицид срещу бълхи по тях.

Цветовете на ксименията съдържат етерично масло, което може да бъде добър заместител на портокаловото такова.

Листата, при концентрация от 100 ррт са 100% смъртносни за Bulinus globus - вектор в предаването на шистозомиазата.

Ксименията понякога се използва като заместител на сандаловото дърво.

4.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПроизводителиНормативни актовеХрани и ястияРецептиТестовеСнимкиВидеоИсторияНовиниАлтернативна медицинаСпортДиетиЛеченияХранене при...Е-тата в хранитеПатологияФизиологияМедицински изследванияЗаведенияКлинични пътекиСпециалисти