Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Натурални продукти облекчаващи розацея

Натурални продукти облекчаващи розацея

Натурални продукти облекчаващи розацея - изображение
 1. Какво представлява розацеята и с какви симптоми се проявява?
 2. Какви са причините за розацея?
 3. Как се поставя диагнозата розацея?
 4. Какво включва лечението на розацея?
 5. Начин на живот и хранене при розацея
 6. Домашни средства в терапията на розацея
 7. Добавки в терапията на розацея
 8. Билки в терапията на розацея

 

Какво е розацея?

Розацеята е доброкачествено, незаразно кожно състояние с хронично протичане, засягащо предимно централната част на лицето - особено носа, челото, областта около устата и бузите.

Какви са симптомите на розацея?

Признаците на розацея включват зачервяване или розов цвят на кожата, наличие на малки червени пъпки и фини линеарни зачервявания (телеангиестаза), ринофима (зачервяване и уголемяване на носа), очни нарушения (оток на клепачите, конюнктивит, кератит). Може да се наблюдават още малки, изпълнени с гной кисти или подутини.

Обикновено областта на носа е една от първите засегнати области. По него се наблюдават зачервявания, разширени кръвоносни съдове и неравности. В по-напреднал стадий, носът изглежда уголемен, зачервен и подут – състояние, означавано като ринофима. Ринофима се наблюдава по-често при мъжете с розацея.

При усложняване на заболяването може да се засегнат и очите – т.нар. очна розацея. Изразява се с усещане за парене, дразнене и изсъхване на очите, зачервяване на клепачите, чувствителност към светлина, които могат да прогресират до кератит.

По клинична изява розацеята може да се обърка със слънчево изгаряне, а доста често и с акне. Понякога е възможно да се наблюдават едновременно. За разлика от акнето обаче, което в повечето случаи „се израства”, розацеята се среща и при възрастни, между 30 и 50-годишна възраст. Други разлики с акнето са, че при розацея обикновено не се установяват „черни точки”, както и кожата е с по-изявено зачервяване, спрямо това при акне. Розацеята протича с периодични обостряния и затихвания на симптомите. Обостряне може да настъпи в резултат не резки климатични промени, силен вятър, повишена влажност, излагане на слънце, консумация на алкохол, силни емоции, пикантни храни.

Какви са причините за розацея?

Като основен механизъм на заболяването се предполага разширение на малките кръвоносни съдове (капиляри) по лицето. Конкретен причинител или условия за поява не е доказан, но като вероятни предразполагащи и отключващи фактори се съобщават слънчево изгаряне, алкохол, пикантни храни, топлинно въздействие, демодекоза (Demodex folliculorum), козметични продукти, емоционален стрес, страх, срам и други. Генетични фактори и наследственост също играят роля в етиологията на заболяването. Хората от бяла раса и със светла кожа са по-често засегнати. Може да бъдат засегнати и двата пола, като по-често се наблюдава при жени (особено в менопауза), но при мъжете е с по-тежко протичане. Рядко се среща при деца и при хора с тъмна кожа.

 

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата розацея може да бъде поставена само от лекар-дерматолог, като обикновено се основава на външния вид на кожата, но понякога се налага и извършване на по-специални тестове и диагностични процедури. Често розацеята остава недиагностицирана дълго време, тъй като поради периодичното обостряне и затихване, симптомите се приписват на други преходни въздействия и фактори. Нетретираната розацея е с изявена склонност към влошаване, поради което е необходимо лечението да започне възможно най-рано след начало на симптомите и установяване на заболяването.

Какво включва лечението на розацея?

Все още няма специфично лечение за розацея, но са известни широк спектър от конвенционални, алтернативни и допълващи форми, продукти и методи на лечение, които успешно се използват. Такива са лазерна терапия, фотодинамична терапия, светлинна терапия, изотретионин, перорални и локални антибиотици, кортикостероиди, кожни промивки и други. Леките форми на розацея може да не изискват специално лечение, но по-тежките може да се нуждаят от комбиниран подход, включващ няколко отделни терапевтични процедури и средства. Може да се опита лечение с алтернативни средства като домашни процедури, билки и други.

Начин на живот и хранене при розацея

Защита от слънцето

Излагането на слънце е сред често срещаните фактори, водещи до обостряне на симптомите. Поради това, е необходимо то да се избягва, а когато това е неизбежно – нужно е използване на качествени слънцезащитни продукти, както и носенето на шапка с широка периферия.

 

 

Храни и напитки

Храненето е особено важна част в терапията на розацея. Редовната консумацията на храни с рафинирана захар, преработена, пържена храна и бързи закуски са вредни както за кожата, така и за цялостното здраве на организма.

Шоколадът и червеното вино са сред едни от най-известните отключващи фактори, но все пак съществува и индивидуална чувствителност. Изготвянето на дневник на храните може да помогне за изясняване на точния списък на храните, които предизвикват обостряне. Най-често разпространените са:

 • Мляко и млечни продукти;
 • Соев сос;
 • Пикантни храни;
 • Патладжани, спанак, авокадо;
 • Грах и някои видове боб;
 • Цитрусови плодове, както и банани, стафиди, домати, смокини.

Пушенето и алкохолът (включително бира, водка, уиски, шампанско, джин, ракия и други) също трябва да се избягват!

Лекарства и съставки в козметични продукти:

 • Вазодилататори;
 • Нитрати;
 • Блокери на калциевите канали;
 • Тиазидни диуретици;
 • Мента;
 • Алкохол;
 • Евкалиптово масло;
 • Карамфилово масло;
 • Салицилова киселина;

Стрес

Връзката между стреса и обострянето на розацеята е добре известна. Вероятно сте забелязали, че, когато сте напрегнати или разтревожени, симптомите на розацея се влошават. Това е така, защото стресът понижава имунната функция, което от своя страна дава възможност за развитие на възпалителна реакция. За да избегнете това, трябва да успеете да контролирате нивата на стрес в организма. Медитация и йога са сред едни от най-полезните за целта техники. Разходка в парка или слушане на любима музика също помага.

Домашни средства в терапията на розацея

Ябълков оцет

Натурален ябълков оцет е подходящ за почистване на лицето веднъж седмично. Използва се като 1 част оцет се разрежда с 6 части вода. Оцетът действа като естествен дезинфектант и може да намали броя на бактерии и други микроорганизми по кожата, които допълнително влошават състоянието. Тъй като, при някои хора оцетът може да предизвика обостряне, преди да нанесете върху цялото лице, тествайте върху по-малка зона.

Оцетът може да се използва и за вътрешно приложение, като за целта 1-2 супени лъжици се разреждат в чаша вода. Ако вкусът е твърде неприятен, може да добавите мед от манука за подслаждане. Пие се 3 пъти на ден. Алтернатива е ябълковият оцет под формата на капсули.

Уверете се, че използвате качествен органичен ябълков оцет, тъй като преработеният не оказва същия полезен ефект.

Овесена каша

Овесената каша е едно от най-рядко използваните домашни средства срещу розацея и същевременно, едно от най-добрите. Тя действа мощно противовъзпалително на кожата, почиства я и я овлажнява. Успокоява дразненето и сърбежа, свързан с розацея. Прилагайте 2-3 пъти дневно.

 

Зелени храни

Житна трева, спирулина, хлорела са истински чудеса от природата. В тези зелени храни се съдържат мощни антиоксиданти и големи количества от нужните на организма основни хранителни вещества и витамини. Хлорофилът в тях е мощен противовъзпалителен агент и доказано намалява бързо възпалителните процеси в тялото. Може да използвате посочените зелени храни под формата на сокове, прахообразна форма или капсули.

Дефицитът на витамин В (особено рибофлавин) е сред често съобщаваните причини за розацея, тъй като той е необходим за здрави капиляри и нормален кръвен поток. В действителност именно тези храни са богати на витамини В и рибофлавин.

Ако използвате прах, смесете 1-2 супени лъжици в чаша вода и пийте 2-3 пъти на ден. Прахообразната форма може да използвате и за локално приложение върху лицето, като предварително приготвите пастообразна смес (с вода) и внимателно я втриете в засегнатата област. Оставете да престои 1 час и след това изплакнете.

Капсули и таблетки, приемайте съгласно инструкциите на опаковката.

Още по-добър ефект би настъпил при комбинирането на зелени храни с пробиотици.

Добавки в терапията на розацея

Витамин Д

Кателицидин е антимикробен пептид, но има данни, че играе роля за възникването и обострянето на розацея. При хора, страдащи от розацея са установени завишени нива на този пептид, което от своя страна прави кожата по-уязвима към инфекция и възпаление. Витамин Д нормализира ефектите на кателицидин, така че може да окаже благоприятен ефект върху розацеята. Също така, витамин Д е важен за нормалното производство на кожни клетки и формиране на „антиинфекциозната кожна бариера”, което го прави един от нужните естествени средства срещу розацея. Слънцето е един от най-добрите източници на витамин Д, но тъй като страдащите от розацея са с повишена чувствителност към слънцето, може да се използват други източници като масло от черен дроб на треска или капсули. Според експерти, човек има нужда от най-малко 3000 IU витамин Д на ден.

Ниацинамид

Ниацинамид е форма на витамин В3 и според скорошно проучване, действа изключително добре при страдащите от розацея. Включва се като добавка към различни кремове и лосиони за лице. Ефектите му включват овлажняване на кожата, подобряване на кожната бариера и облекчаване на възпалението.

Азелаинова киселина

Азелаиновата киселина се получава от ечемик, ръж и пшеница. В доклад по дерматология още от 2006 се съобщава, че азелаиновата киселина (20% крем и 15% гел) оказва облекчение на зачервявания и раздразнения по кожата като подутини, пъпки и други, свързани с розацея.

Билки в терапията на розацея

Зелен чай

Зеленият чай може да помогне за намаляване на зачервяването и възпалението при розацея. В него се съдържат някои мощни химикали с антиканцерогенни, противовъзпалителни и атиоксидантни свойства. Тези свойства на зеления чай помагат за намаляване на чувствителността към слънце при страдащите от розацея и ги прави по-малко податливи на ултравиолетови лъчения. Друга полза от зеления чай е, че той спира увреждането на кожната бариера на организма, което именно е особено нужно при розацея.

Може да се използва домашно приготвен зелен чай или търговски продукт с активна съставка зелен чай. Зеленият чай може да се приготви от пресни листа за пиене и да се третира засегнатата област локално. Може да се приемат 4 до 6 чаши дневно. За приготвяне на студен компрес от зелен чай са нужни шепа листа от зелен чай или 4-6 пакетчета, които се варят в 3 чаши вода в продължение на 20 минути. Съхранява се в хладилник. При нужда от студен компрес просто потопете памучен плат в отварата и приложете върху лицето.

Кофеинът в зеленият чай може да влоши розацеята при някои хора (не при всички), затова е препоръчително да се използва зелен чай без кофеин!

Женско биле

Женското биле е популярно средство срещу розацея. Първоначално е използвано успешно при дерматит, след което е установено, че е подходящ лек и за розацея. Полезното му действие се дължи на наличната в него глициризинова киселина, която е много силен противовъзпалителен агент.

 

 

Екстракт от листа на маслина

Екстрактът от маслинови листа е един от най-силните почистващи и детоксикиращи средства. Допълнителен ефект е подсилване на имунната дейност, което определено е от полза при хора, страдащи от розацея. Екстракт от листа на маслина може да се открие под различна форма и концентрация в отделните продукти.

Препоръчителната доза и приложение варират при отделните продукти, но се препоръчва първоначално да се започне с по-ниска доза и постепенно да се повишава. Приемът може да продължи от 4 до 6 месеца, след което да се продължи с ниска поддържаща доза, редувайки 3 месеца прием с 3 месеца период на почивка. Това ще осигури на организма достатъчно време за пълно прочистване и детоксикация.

Шипка

Масло от семена на шипка укрепва увредените капиляри и успокоява зачервяването на кожата. Богатото съдържание на ретинол в него помага за възстановяване на кожните клетки.

 

 

Лавандула

Лавандулата има отлични противовъзпалителни и антисептични свойства, но трябва да се има предвид, че може да бъде алерген за някои хора. Затова тествайте предварително - след измиване на лицето с чиста вода нанесете малко количество масло от лавандула в малък кожен участък. Ако се появи зачервяване, парене, сърбеж или друг вид неблагоприятна реакция, прекратете употребата на лавандулово масло или продукти на основата на него. Ако не, напоете памучен тампон с лавандула и нежно нанесете върху засегнатата зона. Прилагайте всеки ден.

Вратига

Вратигата се използва предимно като ефективна терапия при акне, но намира приложение и при розацея. За да настъпи видим ефект трябва да се прилага поне месеци. Вратига може да се употребява под формата на капсули или изсушена билка. Поради риск неблагоприятни ефекти и отравяне, дозата и формата на употреба трябва да се определи от специалист!

 

Лайка

Лайката е противовъзпалителна билка, която действа изключително успокояващо на кожата при наличие на кожни раздразнения. Освен това, е сравнително безопасна и рядко води до нежелани реакции. Като средство срещу розацея, може да се използва под формата на студен компрес (подобно на зеления чай). Нужни са шепа листа от лайка или 3-6 пакетчета чай, които се поставят в 750 мл вряла вода за 20-30 минути, след което се съхранява в хладилник. След като се охлади отварата, потопете чист памучен плат в нея и приложете като компрес върху областта. Като алтернатива или в допълнение, може да използвате крем или лосион, съдържащ лайка.

Трябва да се има предвид, че когато става въпрос за домашно лечение на розацея, не е задължително това, което работи за един, да има същия ефект при друг. Например, някой може да получи отличен резултат от използването на масло от чаено дърво, без странични ефекти, а при друг – да настъпи влошаване от същия продукт. Затова, преди да приложите някое от препоръчваните средства, предварително тествайте на по-малък участък от кожата!

Преди да предприемете каквато и да е форма на лечение (с конвенционални или алтернативни средства) е нужно да се консултирате с дерматолог, който най-точно ще определи подходящата и безопасна терапия, в зависимост от степента и тежестта на розацея!

Още по темата:

4.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСпециалистиАлт. медицинаБотаникаНовиниТестовеМикробиологияВидеоИсторияЗдравни проблемиСпортПатологияФизиологияЗаведенияИзследванияКлинични пътекиНормативни актовеПроизводители