Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативна терапия на страхова невроза и фобия

Алтернативна терапия на страхова невроза и фобия

Алтернативна терапия на страхова невроза и фобия - изображение

Почти всеки човек има един или повече страхове от мишки, насекоми, змии или посещение при стоматолог, например. При повечето хора, тези страхове са незначителни, но понякога са толкова силно изразени, че причиняват огромно безпокойство и пречат на нормалния живот. Когато признаците на страх и безпокойство ескалират под формата на атака, състоянието се означава като паническо разстройство, известно още с наименованието страхова невроза.

Какво е паническо разстройство?

Хората с паническо разстройство имат внезапни и повтарящи се пристъпи на силен страх, които са с продължителност няколко минути или повече. Това са т.нар, пристъпи на паника (паническа атака), за които е характерно, неописуем страх от бедствие или загуба на контрол, дори при липса на реална заплаха. По време на паническия пристъп може да настъпи и остра физическа реакция като остър миокарден инфаркт или загуба на съзнание. Пристъп на паника може да настъпи по всяко време, поради което хората с паническо разстройство изпитват тревога и ужас от възможността за нова атака.

Страхът от настъпване на пристъп на паника нарушава качеството на живот, тъй като човек се страхува да отиде до магазина, да шофира или просто да излезе с приятели. Хората, които получават ясно изразени пристъпи на паника трябва да се подложат незабавно на лечение, преди да започнат да избягват местата или ситуациите, при които са се случили! Например, ако една паническа атака настъпи в асансьора, човек с паническо разстройство може да развие фобия от асансьори, което неминуемо ще се отрази на избора на жилище работно място и дори мястото за забавление.

Каква е причината за развитие на паническо разстройство?

Паническото разстройство понякога е наследствено, но все още не е установена точната причина за появата му. Изследователи смятат, че в проявата на страха и безпокойството са включени точно определени части на мозъка, като се предполага и огромна роля на стреса и външни фактори.

Рискови фактори

Паническото разстройство се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Често началото на пристъпите е по време на юношеството или в началото на зряла възраст, като невинаги проявата на един пристъп е свързана с паническо разстройство. Понякога може да настъпи само една, изолирана атака. Голяма роля играе и наследствеността.

Паническото разстройство често е придружено от други сериозни проблеми, като депресия, употреба на наркотици или алкохолизъм. Тези условия трябва да се разглеждат отделно и в никакъв случай да не се подценява връзката им със страхова невроза.

Признаците на паническо разстройство може да включват:

  • Внезапни и повтарящи се пристъпи на страх;
  • Усещане за невъзможност за контрол върху себе си по време на пристъп на паника;
  • Силна тревога, че може да настъпи нов пристъп;
  • Изпитване на страх или избягване на места, на които са настъпвали панически атаки;
  • Физически симптоми по време на пристъпа на паника, като сърцебиене, изпотяване, затруднено дишане, слабост, усещане на горещи вълни, изтръпване на крайниците, болка в стомаха, болка в гърдите и други.
  • Пристъп на паника може да настъпи по всяко време на денонощието, включително и о време на сън. Една атака обикновено достига пика си в рамките на 10 минути, но не е изключено да продължи и повече.

Какви са вариантите за лечение?

Паническото разстройство е едно от най-лесно повлияващите се от терапия тревожно разстройство. Конвенционалното лечение включва прием на лекарства и когнитивна психотерапия, която допринася за промяна в мисленето, което е основна причина за страха и безпокойството.

Психотерапията, наричана още когнитивна поведенческа терапия е особено полезна за лечение на паническо разстройство. Тя е насочена към това да научи пациента да мисли по различен начин, да промени поведението си и да го научи да реагира на ситуациите, предизвикващи тревога и страх.

Лекарствата, които най-често се използват в терапията на паническо разстройство са успокоителни и антидепресанти, като е абсолютно задължително те да бъдат предписани от лекар-специалист. Някои от тях започват да действа веднага, но в повечето случаи е необходимо да се приемат продължително време.

Има все по-голям брой научни доказателства за ползата от комплементарната и алтернативната терапия при състояния като паническа атака и фобии. Допълващата терапия се прилага заедно с конвенционалната медицина. Пример за такава е аромотерапията, която може да допринесе за успокояването на пациента и премахване на стреса. Алтернативната терапия се прилага вместо традиционната медицина, като това трябва да става след консултация и постоянен контрол от лекуващия лекар.

Допълнителна и алтернативна терапия на паническо разстройство (страхова невроза) и фобия:

Промени в начина на живот

Необходимо е да се направят и някои промени в начина на живот, целящи намаляване на симптомите и подпомагане на лечението.
Премахването на кофеина и алкохола, намаляването на приема на бяла захар и захарни изделия, също рафинирани захари и храни с добавки и химикали, могат да помогнат за намаляване на тревожността. За да се минимизира главоболието и други ефекти от рязкото прекратяване на кофеиновия прием, това трябва да се направи постепенно. Кафето може да бъде заместено с чай от лайка, пасифлора, превара или маточина, които могат да предизвикат успокояване без сънливост и пристрастяване.

В дългосрочен план, диетата е особено важна за намаляване на тревожността и паническите атаки. Яжте пълнозърнести храни, внимателно подбрани месо и морски дарове, обилно количество листни зеленчуци (зеле, маруля, спанак, лапад) и други.

Хапвайте нещо „набързо”. Обикновено, когато е гладен, човек е значително по-тревожен и раздразнителен. Наличието на паническа атака може да е свързано с рязко намаляване на кръвната захар. Най-доброто, което може да направите, е да вземете бърза закуска, като шепа орехи, парче черен шоколад с чаша вода, плод или горещ билков чай.

Витамини и минерали

Калций, магнезий и витамин В комплекс допринасят за здравето и доброто функциониране на нервната система. Те, също така, подпомагат производството на невротрансмитери (химикали, участващи в предаването на сигналите между нервните клетки).

Омега-3 мастни киселини. Всеки знае, че рибеното масло е полезно за сърцето, но трябва да се прибави и тревожността към този списък. Експерти препоръчват, че най-полезно е да си доставяте омега-3 мастни киселини с храната (мазни, студеноводни риби като сьомга или миди, сардини, аншоа).

 

 

Сблъскване със страховете

Най-ефективният начин да преодолеете страха си е като се изложите на него, по безопасен и контролиран начин. По време на тази експозиция, ще се научите да управлявате тревожността си, докато тя премине. С честото изживяване на страха си, човек разбира, че всъщност, най-лошото, за което си мисли, няма да се случи, а фобията и паническото разстройство губят силата си. За целта може да изкачите т.нар „стълба на страха си”. Подредете елементите на стълбата от най-малко страшното към най-големия ви страх. За пример може да разгледаме фобия от кучета:

Стъпка 1: Гледай снимки на кучета.
Стъпка 2: Гледай видео с кучета.
Стъпка 3: Наблюдавай куче през прозореца.
Стъпка 4: Застанете на улицата срещу куче на каишка.
Стъпка 5: Застанете на 10 метра от куче на каишка.
Стъпка 6: Застанете 5 метра от куче на каишка.
Стъпка 7: Застанете близо до куче на каишка.
Стъпка 8: Застанете до човек, който държи малко куче.
Стъпка 9: Застанете до домашен любимец (по-голямо куче) на каишка.
Стъпка 10: Застанете близо до голямо куче, домашен любимец, което не е на каишка.

Работете по всяка стъпка. Започнете от първата (в конкретния пример като намерите снимки на кучета) и не я преминавайте докато не започнете да се чувствате спокойно докато я изпълнявате, без значение колко пъти ще опитвате и повтаряте. Колкото по-дълго останете в конкретното място или положение, толкова повече ще свикнете с него и ще се чувствате по-малко тревожни. Ако ситуацията е кратка (преминаване през мост, например), повтаряйте отново и отново, докато страхът и тревогата намалеят. След като сте постигнали резултат с едната стъпка, тогава преминете към следващата. Ако някоя от стъпките ви е прекалено трудна, направете я на по-малки стъпки или преминете към нея по-бавно.

Направете списък

Направете си списък на плашещите ситуации, свързани с вашата фобия и паническо разстройство. Ако ви е страх от летене, например, списъкът ви трябва да включва резервация за билет, опаковане на багажа, шофиране до летището, наблюдаване на излитащите самолети, качването на самолета и изслушване на инструкциите за безопасност от стюардесата.

Практикувайте редовно

Колкото по-често се изправяте пред страха, толкова по-бързо ще постигнете резултат. От друга страна, не бързайте! Движете се с темпо, което можете да управлявате, без да усещате натоварване и напрежение. И не забравяйте: вие ще се чувствате притеснени и изплашени, когато заставате пред страха си, но това е временно. Ако практикувате редовно, страхът ще изчезне.

Ако започнете да се чувствате претоварени….

Нормално е да се чувствате уплашени или разтревожени, когато трябва да се изправите пред страха си. Ако усетите обаче, че се чувствате силно претоварени и напрегнати…веднага преустановете. Може да опитате да се научите да контролирате чувството на тревога чрез някои техники или с терапевт.

Техники за релаксация

Техники за релаксация като медитация, дълбоко дишане и мускулна релаксация са мощен антидот на тревожност, паника и страх. Ако се практикуват редовно, те могат да подобрят способността за контрол на физическите симптоми на тревожност, което ще направи вашата фобия по-малко смущаваща.

Медитация – някои данни сочат, че медитацията е полезна за намаляване на симптомите на тревожност и депресия при възрастни.

Йога – йогата съчетава физически пози, дихателни упражнения, медитация и специална философия. Проучвания показват, че практикуването на йога (както и други форми на физически упражнения) могат да помогнат за облекчаване на тревожността и депресията.

Акупунктура – китайска практика включваща въвеждането на игли в специфични точки по тялото, целящо управляване и подобряване на енергийния поток на организма.

Дихателни техники

Техники за контрол на дишането могат да помогнат за облекчаване на пристъп на паника. Когато усетите пристъп на паника, опитайте следното дихателно упражнение:

Застанете удобно или седнете с изправен гръб. Поставете едната си ръка на гърдите, а другата на корема.
Вдишайте бавно през носа, като през това време броите до четири. Ръката, която е върху корема трябва да се издигне, а тази на гърдите трябва да се движи съвсем малко. Задръжте дъха си за 7 секунди, след което издишайте бавно, броейки до 8. Издишайте, колкото се може повече въздух, като включите в действие и коремните си мускули. Ръката на корема трябва са се движи докато дишате, а другата да е по-неподвижна. Починете няколко секунди и повторете цикъла, докато премине паническата атака.
В началото, практикувайте тази техника на дишане два пъти на ден, в продължение на 5 минути. След като я усвоите добре и се чувствате напълно спокойни по време на изпълнението й, може да започнете да я прилагате, когато сте изправени пред страха си.

Горещ душ

Изследвания са установили, че загряването на тялото намалява мускулното напрежение и предизвиква усещане за спокойствие. Топлинното въздействие върху тялото може да повлияе на невронните вериги, контролиращи настроението, включително и тези, които влияят на невротрансмитера серотонин. Горещата вана, душ или сауна може да бъде един от начините за успокояване и подобряване на настроението.

Разходка в гората

Японците я наричат „Shinrin-yoku”, което буквално означава „горска баня”. Японски учени са установили значителни промени в тялото след 20 минутна разходка в красива гора, сред миризма на дървета и звуци от природата. Разходката сред гората намалява значително нивата на хормоните на стреса спрямо разходката в градската зона.

Мислете позитивно и не се подценявайте

Научете се да игнорирате някои безполезни мисли (като "Колко лошо може да стане….”), предварителна нагласа какво ще се случи (напр. „Този мост ще падне”), излишно преувеличаване („Това куче тръгна към мен, следователно всички кучета са опасни!”).

 

 

Билки срещу страхова невроза и фобия

Лайка

Ако усетите повишаване на тревожността си, чаша чай от лайка може да бъде бързо решение за успокояване. Някои съединения в лайката са способни да се свържат със същите мозъчни рецептори, с които се свързват и някои лекарства като валиум (диазепам).
Лайка можете да приемате и като хранителна добавка, обикновено стандартизирана към 1,2 % апигенин (активна съставка), заедно със сушени цветове от лайка.

 

 

 

 

 

Зелен чай

Наличието на аминокиселината Л-теанин в зеления чай е причината, поради която зеленият чай е изключително подходящ за успокояване и медитация. Изследвания съобщават, че Л-теанинът помага за регулиране на сърдечната честота и кръвното налягане, а също така и намалява тревожността. За да си набавите достатъчно количество Л-теанин е необходимо да приемете поне 5 чаши зелен чай на ден.

 

 

 

 

 

Хмел

Да, същият хмел, който е в бирата! Но за да извлечете полезното му транквилизиращо действие, трябва да го приемате като отвара от горчивата билка хмел (Humulus Lupulus). Съставката на хмела, която обуславя успокоителния й ефект е летливо масло, поради което може да се извлече и под формата на екстракт, тинктура или етерично масло за ароматерапия.

Хмелът е силно горчива билка, поради което трудно би се използвал като чай, освен, ако не е комбиниран с лайка или мента. Друга често прилагана комбинация е с билката валериана.

 

 

 

 

 

Кава

Кава е растение, намерено в Южния Пасифик, което е доказано ефективно при лечение на тревожност и паническо разстройство, благодарение на неговите успокояващи свойства. Може да се приема като отвара и в таблетна форма, като хранителна добавка.

 

Валериана 

Валериана е друга билка, която често се използва при паническо разстройство, поради успокояващото си действие, дължащо се на съдържащи се в нея седативни съединения. Тъй като има силен аромат, валерианата се приема предимно като капсула или тинктура, вместо като чай. Препоръчва се да се приема вечер, а не преди работа или шофиране. Може да се комбинира с други седативни билки като хмел, лайка и маточина.

 

 

 

 

Жълт кантарион

Жълт кантарион е подкрепена от редица изследвания относно безопасността и ефективността при състояния като тревожност и лека до умерена депресия. Това дава основание да се смята, че ще е от полза и в терапията на страхова невроза.

Маточина

Още през средновековието, маточината е употребявана за намаляване на стреса и тревожността, а също така и при нарушение в съня.

Въпреки че, е безопасна, тази билка трябва да се приема с внимание, тъй като прекомерният прием може да предизвика обратен ефект и да засили тревожността. Така че, следвайте указанията и започнете приема с най-малката доза. Маточина може да се намери като чай, капсула и тинктура.

 

 

 

Пасифлора

Пасифлората е билка с добре изразено успокоително действие. Някои проучвания сочат, че тя може да намали симптомите на тревожност толкова ефективно, колкото лекарствата с рецепта. Често се използва и при безсъние.
Използвайте пасифлора внимателно, особено в комбинация с други седативни билки. Не приемайте пасифлора за повече от един месец.

 

 

 

 

Лавандула

Смята се, че ароматът на лавандулата притежава емоционално противовъзпалително” действие. Според немско проучване, лавандулата под формата на капсула намалява симптомите на тревожност при хора с тревожно разстройство толкова ефективно, колкото лоразепам.

Забележка: Не приемайте седативни билки, ако приемате успокоителни или други психотропни медикаменти, без предварителна консултация с наблюдаващия лекар!

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

БотаникаПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаХранене при...ИсторияНовиниЛайфстайлСнимкиСпорт