Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Violales Сем. Cucurbitaceae (Тиквови) Тиква, Кюрбисия

Тиква, Кюрбисия

Сем. Cucurbitaceae (Тиквови)

Тиква, Кюрбисия - изображение

Тиква (Cucurbita pepo) представлява растение, което спада към така наречение плодови зеленчуци. Нарича се още Кюрбисия. Класифицира се към семейство Тиквови (Cucurbitaceae).

УСТРОЙСТВО:

 

 

Растението разполага с дълго около 5 метра стъбло, което е светло-зелено на цвят и покрито с белезникави, твърди власинки.

 

 

 

 

 

Листната дръжка е куха и дълга, а петурата много голяма, засенчваща цветовете на тиквата, дори понякога самите плодове. Тя е оцветена винаги в тъмно зелено.

 

 

 

 

 

 

Цветовете на тиквата са мъжки и женски, като на едно растение се развиват и двата вида. Мъжките са разположени на по-дълги и тънки цветни дръжки, а женските на по-къси и дебели. Оцветяването им е жълто или оранжево.

 

 

 

 

Тиквите обикновено са едри и валчести, достигащи маса до 40-50 килограма. Кората им е дебела и твърда, а месестата част - нежна и плътна. На цвят тя бива жълта, жълто-бяла или кремаво-бяла, оранжева и жълтеникаво-оранжева. Изключително голямо е разнообразието във формата, цвета на кората и масата на тиквовия плод.

 

 

Семената са плоски или елипсовидни, бели, матово-бели или светлокафяви на цвят. В повечето случаи са люспести, като има и такива без люспа.




РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Тиквата произхожда от Южна и Централна Америка. Първи, които започват да употребяват растението в бита си са индианците, а според историческите данни Христофор Колумб е този, който я пренася на Европейския континент. У нас вирее на територията на цялата ни страна.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

  • плод;
  • семе.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • голямото количество пектин;
  • плодова захар;
  • незаменими аминокиселини;
  • целулоза;
  • витамин С, витамини от група В и бета-каротин;
  • микроелементи - особено калий и фосфор.

Семената на тиквата съдържат голямо количество витамини, протеини, минерали - фосфор, мед, цинк, желязо, магнезий.

ДЕЙСТВИЕ:

  • ценни лечебни, диетични и вкусови качества;
  • регулира и поддържа добро качество на храносмилателните процеси;
  • с леко слабително действие;
  • мощен диуретик - усилва отделянето на урина;
  • ценно средство срещу бъбречни и сърдечно-съдови заболявания;
  • полезна при гастрит и колит;
  • при висок холестерол и наднормено тегло;
  • срещу атеросклероза;
  • благотворно действие при заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката;
  • помага срещу безсъние и неспокоен сън;
  • при неврози и стрес;
  • изгаряния и някои екземи - прясно настъргана тиква;
  • срещу доброкачествено увеличение и възпаление на простатата - тиквено масло;
  • повлиява хронични чернодробни възпаления, запек, анемия, хипертония, остеопороза - тиквено семе;
  • действа подмладяващо и поддържащо либидото;
  • повлиява благоприятно очни заболявания.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Тиквата е изключително подходяща храна при някои страдания, налагащи диетичен режим на консумация на хранителни продукти, поради пълноценният й хранителен състав, засищащ ефект и лесна смилаемост.

Външно се прилага при ревматизъм и отоци. Драскотини и по-леки ожулвания могат да се третират с лапи от семената и цветовете на растението. Вътрешно, с лечебна цел, освен варена, тиквата може да се приема и под формата на отвара от нея или прясно изцеден сок.

Множество са приложенията на плодовия зеленчук в хранителната промишленост.

Още по темата:

3.7, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаДиетиСпортЛеченияЗдравни съветиКлинични пътекиНовиниЛюбопитноМедицински изследванияХранене при...ОрганизацииСоциални грижиЛайфстайлАлтернативна медицинаОбразованиеХрани и ястияРецептиАнкетиСнимкиИнтервютаСпециалистиЗаведенияТестовеСъставкиИстория