Начало Медицинска енциклопедия Ботаника сем. Spirulinaceae Спирулина

Спирулина

сем. Spirulinaceae

Спирулина - изображение

Спирулина (Spirulina maxima) представляват синьо-зелени водорасли. Те са вид микроводорасли, известни също и като цианобактерии. В световен мащаб са признати за изключителен източник на белтъчини, поради високото им съдържание на такива - около 60%. Други имена на цианобактериите от този вид на латиница са Spirulina Platensis, Arthrospira Platensis, Arthrospira Maxima.

Естественият цвят на тези водорасли може да даде тъмно зелен вид на водата в съответния басейн. Надморската височина, температурата и излагането на слънце на водите, в които има растеж на синьо-зелени водорасли, могат да повлияят на тяхното разнообразие в цветово отношение.

Устройство на спирулина

 

Спирулина е планктонна, фотосинтезираща, влакновидна цианобактерия. Многоклетъчните цилиндрични трихоми са под формата на отворена лява спирала.

 

 

Разпространение на спирулина

Spirulina maxima се среща в тропическите и субтропичните води, които имат високо съдържание на карбонати и бикарбонати, но някои видове живеят и в големи сладководни езера. Спирулина се установяват предимно в солените, крайбрежни води на Източна и Централна Америка и Африка.

Използваема част на спирулина

Използва се цялата биомаса на спирулина.

Химичен състав на спирулина

Веществата, които се съдържат в спирулина са: белтъчини, полиненаситени мастни киселини (линолева, гама-линоленова, арахидонова); лизин, цистеин, метионин, фенилаланин, треонин - незаменими аминокиселини; витамини (А, B1, B2, B6, B12, B5, B9, Е, биотин), бета-каротен, макро- и микроелементи (калций, фосфор, магнезий, калий, манган, желязо, мед, молибден, цинк), ксантофил, фикоцианин, контролиращ растежа фактор, антиоксиданти.

В състава на спирулина влизат и множество пигменти – хлорофил-а, бета-каротен, ксантофил, ехиненон, зеаксантин, миксоксантофил, кантаксантин, 3-хидроксиениненон, доатоксантин, бета-криптоксантин, фикобилипротеините с-фикоцианин и алофикоцианин, осцилаксантин.

Приложение на спирулина

Спирулина се използва за консумация обработена по подходящ начин или се приема под формата на хранителни добавки - таблетки, капсули. Служила е за храна още на ацтеките, като дори е била отглеждана и продавана. В продължение на векове местните народи са събирали Spirulina maxima от езерото Чад в Африка и езерото Texcoco в Мексико - за тях е била източник на храна.
През 70-те години на миналия век, е създадена първата фабрика за добиване и преработка на синьо-зелени водорасли. Днес те са стигнали голяма популярност, а много медицински компании ги оценяват като изключително здравословна храна.

Фикоцианина и ксантофила в тях имат противоракови свойства.

Други действия на спирулина водораслите са:

  • нормализиране и повишаване обмяната на веществата
  • антиоксидантно
  • имуномодулиращо
  • антирадиационно
  • детоксикиращо
  • адаптогенно
  • понижаващо кръвосъсирването
  • антистресово
  • понижаващо телесното тегло
  • забавят стареенето
  • поддържа високо ниво на хемоглобин в еритроцитите
  • подобряване на паметта
  • повишаване на енергията
  • подобряване на храносмилането

Намира приложение при:

  • анемии
  • лечение на рани
  • наднормено тегло
  • изгаряне
  • диабет
  • подагра
  • сърдечно-съдови заболявания
  • язва на стомаха
  • язва на дванадесетопръстника
  • хроничен хепатит
  • имунодефицити
  • онкологични заболявания
  • стрес
  • следоперативни състояния
  • интоксикация
  • запек
  • ставни заболявания
  • умора
  • безсъние
  • депресия и тревожност
  • предракови афти в устата
  • алергии
  • дихателни заболявания
  • кожни заболявания
  • нервни неразположения
  • хиповитаминози
  • минерален недостиг
  • дефицит на вниманието и хиперактивност
  • сенна хрема
  • предменструален синдром

Включват се в хранене със сонда след операции в отдели на стомашно-чревния тракт, в диети на спортисти, алергии при деца. Богатият на нутриети състав на спирулина ги налага като изключително подходящо хранително средство, което възстановява организма след тежко боледуване, тежко физическо натоварване, анемии след кръвоизливи, смущения в развитието на децата, здравословни проблеми, съпътстващи напредването на възрастта.

Спирулина намаляват холестерола, изчистват организма от свободни радикали, предпазват от патологично протичане на предстояща бременност.

Лекарствени взаимодействия на спирулина: да не се съчетава с имуносупресори (медикаменти, понижаващи активността на имунната система), антикоагуланти (противосъсирващи).

Взаимодействие на спирулина с билки и добавки: да не се приема едновременно с такива забавящи съсирването на кръвта – ангелика, карамфил, чесън, джинджифил, гинко билоба, женшен, червена детелина, куркума.

При разлагането на биомасата на Spirulina maxima, се получава биогаз.

Внимание!

Да не се консумират замърсени спирулина водорасли. Под формата на добавки да се приемат в доза предписана от медицинско лице. Да не се употребяват по време на кърмене и бременност. Избягва се консумацията им при автоимунни заболявания – могат да засилят симптомите им, поради имуностимулиращото действие на спирулина.
Поради съдържанието си на фенилаланин, да не се консумират при фенилкетонурия – влошават състоянието.

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСпортЛеченияАлтернативна медицинаХранене при...Социални грижиЛайфстайлСнимкиТестовеСпециалистиРецептиМедицински изследванияИсторияЕ-тата в хранитеХрани и ястияОрганизацииДиетиНормативни актове