Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Pezizomycotina Клас Sordariomycetes Разред Hypocreales Сем. Clavicipitaceae Кордицепс

Кордицепс

Сем. Clavicipitaceae

Кордицепс - изображение

Кордицепс, Гъсеница-зеленчук (Cordiceps, Cordyceps sinensis) са род торбести гъби, известни на човечеството още от преди 5000 години.  Всички видове кордицепс / над 300 познати вида / са паразити, главно по насекоми, членестоноги и трюфелоподобни гъби, най-известният, от които е Cordyceps sinensis, наречена Гъсеница-зеленчук.

Включена е като една от важните суровини в гъбичната традиционна китайска медицина и е използвана като лек за съвременни заболявания с много продукти, предлагани в търговската мрежа. Поради скорошните подобрения във фармацевтичните биотехники е възможно да се изолират биоактивните съединения от Cordyceps и да се направят достъпни както в прахообразно, така и в капсулно състояние (например, диданозин). Cordyceps и неговият продукт имат забележими клинични ефекти върху здравето, включително действие върху чернодробната, бъбречната, сърдечно-съдовата, дихателната, нервната, сексуалната, имунологичната система, освен че имат противоракови, антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни активности.

Устройство на кордицепс

Мицелът нахлува в тъканта на хазяина и накрая я заменя, докато удълженото плодно тяло може да бъде цилиндрично, разклонено или с много сложна форма. Плодното тяло /строма/ съдържа много бутилкообразни перитеции - кухи бутилкообразни структури, обикновено закрепени към тъканта на плодното тяло, които съдържат много дълги цилиндрични аски. Те от своя страна съдържат нишковидни аскоспори, които лесно се накъсват и вероятно осъществяват инфекцията.

Разпространение на кордицепс

Кордицепс се среща главно в Северна Америка, Европа и Азия. Тази гъба може да бъде открита на надморска височина над 4000-6000 метра във влажните гори на Тибет, където температурите са ниски, а кислородът е разреден. Значителен брой от тях могат да бъдат намерени в Япония, Корея и Тайланд. Видовете Cordyceps са с особено богат растеж и разнообразие във влажните, умерени и тропически гори.

Гъбата изисква специфичен набор от условия за растежа си и има малък размер, следователно, широкото събиране на тази гъба е трудна задача. Въпреки това, хората на възраст 15-65 години, включително мъжете, жените, младите момчета и момичета, са основните колекционери на тази гъбичка, а цената за 1 килограм диви гъби на пазара на Непал варира от 30 000 до 60 000 непалски рупии в Индия това струва около 100 000 рупии. През последните 5 години се наблюдава огромна експлоатация на Cordyceps, което значително намали разпространението му. Направени са усилия за изкуствено култивиране на тази гъба чрез повърхностни и потопени ферментационни техники.

Химичен състав на кордицепс

В състава на кордицепс могат да бъдат открити 77 микро и макроелемента, над 80 фермента, множество незаменими аминокиселини и ненаситени мастни киселини, полизахариди, бетакаротин, витамин Е и С, селен и цинк. Освен това, тя е източник на вещества с доказани фармакологични свойства (напр. кордицепин), а анаморфът на Cordyceps subsessilis е източник на циклоспорин, който играе ролята на имуносупресор - потиска имунната система при трансплантация на човешки органи.

В гъбата са установени широк спектър от важни за храненето компоненти, включително различни видове есенциални аминокиселини, витамини като B1, B2, B12 и K, различни видове въглехидрати като монозахариди, олигозахариди и важни полизахариди, протеини, стероли, нуклеозиди. Съдържанието на аденозин (0,18 и 0,06%) и на кордицепин (0,97 и 0,36%) съответно в плодното тяло и корпуса на гъбата, е различно.

Още биокомпоненти изолирани от представителите на род Кордицепс - кордицепин, кордицепинова кисеина, N-ацетилгалактозамин, аденозин, ергостерол и ергостерилови естери, биоксантрацени, хипоксантин, дезоксирибонуклеинова киселина, полизахариди, екзополизахариди, хитиназа, макролиди, цикадапептини и мириоцин, супероксид дисмутаза, протеаза, нафтаквинон, кордахептапептид, дипиколинова киселина, фибринолитичен ензим, лектин, кордимин.

Лечебни свойства и приложение на кордицепс

Видът Cordyceps е известен още като традиционната китайска медицина, тъй като има широко приложение в областта на фармацевтиката и здравеопазването. Тази медицинска гъба е била в центъра на вниманието по време на китайските национални игри през 1993 г., когато една група от спортисти жени счупиха девет световни рекорда и се ангажираха редовно да приемат Кордипес. Вижда се преди това, че Cordyceps подобрява физическата издръжливост, което го прави много полезно за възрастните хора и спортистите. Съвременната литература допълнително потвърждава, че Cordyceps подобрява клетъчната енергия под формата на АТФ (аденозин трифосфат). При хидролиза на фосфати от АТР се отделя много енергия, което се използва от клетката. Изследванията на много изследователи в миналото върху Cordyceps показват, че имат антибактериални, противогъбични, ларвицидни, противовъзпалителни, антидиабетни, антиоксидантни, противотуморни, просексуални, апоптотични, имуномодулаторни, анти -HIV и много други дейности.

Cordyceps има дълга история на употреба като тоник за белите дробове и бъбреците и за лечение на хроничен бронхит, астма, туберкулоза и други заболявания на дихателната система. Сърдечно-съдовите ефекти на Cordyceps се наблюдават по-често от изследователите, тъй като те работят чрез разнообразие от възможни начини или чрез понижаване на високото кръвно налягане чрез директни забавящи ефекти, или медиирани чрез М-холинергични рецептори, което води до подобряване на коронарната и церебралната кръвна циркулация. По този начин Cordyceps има последици и на терапевтичното ниво, като поправя аномалиите в ритмичните контракции (известни също като сърдечна аритмия). Екстрактът от Cordyceps също е намерен като обещаващ източник за увеличаване на сърдечния дебит до 60% при увеличаване с конвенционално лечение на хронична сърдечна недостатъчност. Продуктът от див тип и култивиран Cordyceps също е показал, че значително намалява вискозитета на кръвта и нивата на фибриноген, предотвратяващи миокардния инфаркт. Друго изследване показва, че ферментационните продукти на Cs-4 намаляват консумацията на кислород в миокарда при животни при експериментални лабораторни условия, разкриващи драматични анти-аноксични ефекти. Тези изследвания осигуряват силно доказателство, че Cs-4 и неговият ферментативен разтвор предотвратяват агрегацията на тромбоцитите, стимулирани от колаген или аденозин дифосфат (ADP). Интравенозно инжектиране на концентриран екстракт от Cordyceps (90 μg / kg / min, i.v.) води до 51-71% редукция на 51 Cr-белязана агрегация на тромбоцитите в ендотелната аорта на ендотела при заек.

Свойства и действие на кордицепс:

  • антитуморно;
  • имуномодулиращо;
  • антиоксидант.

Повишава издръжливостта и значително увеличава виталния капацитет на организма. Високо ефективно средство за имунологично регулиране, силен имуномодулатор. Увеличава физическата сила и издръжливост на пациенти, страдащи от болести на дихателната и кръвоносната система. Оказва особено благоприятно въздействие и върху пациенти със сърдечно-съдови заболявания, като подобрява кръвоснабдяването. Представлява мощен антиоксидант, регулиращ нивото на свободните радикали в организма. Увеличава нивото на АТФ. Активира производството на основните елементи на кръвта - еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Има силни противовъзпалителни свойства, намалява болката и понижава температурата. Играе ролята на естествен антибиотик. Оказва бактериологично действие върху някои патогенни микроорганизми. Подобрява функцията на черен дроб, бъбреци, бели дробове и спомага за очистването на организма от различни токсини, в това число и отпадни продукти от лекарства. Оказва антиканцерогенно действие, подобрява състоянието на засегнатия орган. Повлиява благоприятно състоянието на стрес и депресия. Силен афродизиак, подобрява сексуалната мощ и при двата пола.

По настоящем изследванията са съсредоточени върху съдържанието и фармакологичната активност на четири основни промишлени видове Cordyceps (С. sinensis, Cordyceps Militaris, Cordyceps cicadae и Cordyceps sobolifera).

Cordyceps sinensis е вид от рода Кордицепс с най-голямо приложение в медицината. Трудно се събира от гостоприемниците на който се развива. Това довежда и до оскъпяване на целия производствен фармакологичен процес с нейно участие. Поради това намирането на метод за масово производство или алтернатива на продуктите от C. sinensis е задача от първостепенно значение.

3.2, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаИсторияЛюбопитноЛеченияНовиниЗдравни съветиЛайфстайлСпортСпециалистиАлтернативна медицинаОрганизацииНаправления в медицинатаПсихологияФизиологияНормативни актовеХранене при...Медицински изследванияХрани и ястияКлинични пътекиСнимкиВидеоПатологияРецептиАнкетиСоциални грижиТестовеСъставкиЕ-тата в храните