Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Глухарче, Радика

Глухарче, Радика

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Глухарче, Радика - изображение

Глухарче, Радика (Taraxacum officinale) представлява многогодишно тревисто растение. Принадлежи към семейство Сложноцветни (Asteraceae) и подсемейство Лактукови (Lactuceae). Познати са около 1200 разновидности на глухарчето. 

 

Растението е медоносно и отделя секрет, с който е било лекувано възпаление на окото. Оттам идва и част от латинското му наименование "Taraxacum" - в превод от гръцки означава "възпаление на окото". Други имена, с които е известна радиката са бърдоква, жълта млечка, конско цвете.

 

 

От къде растението носи името "глухарче" - оттам, че плодът му хвърчилка, ако попадне в ушите, особено на малките деца, причинява временно оглушаване. Ако не се вземат мерки за своевременно отстраняване на хвърчилката, състоянието може да се задълбочи.

 

 

Това невероятно растение в древността е наричано "балсам на слънчевите лъчи", а в съвремието - естествен биостимулатор. У нас много често старите хора са правели чай от цветовете на глухарчето, без да подозират за лечебните му качества.

УСТРОЙСТВО:

 

 

Корените на радиката достига дължина до 60 см, с дебелина от 1 до 3 см. Външната му повърхност е оцветена в червено-кафяво, а сърцевината му е бяла.

 

 

 

Листата й са назъбени, продълговати, групирани като розетка в началото на стъблестата маса. Стъблата са кухи, нежни, оцветени в светло зелено с червеникаво-кафяви отенъци, покрити с фини сиво-бели власинки.

Цветовете са златисто-жълти, езичести. Те образуват цветна кошничка, чиято обвивка е с три реда зелени листчета. Нощем кошничките се затварят. Цъфтят през пролетния сезон и началото на летния, когато климатът е влажен.

 

 

Плодът е малък, сух, снабден с нежна хвърчилка, състояща се от дълги бели власинки. Лесно се отделят от гнездото си и се разнасят от вятъра.

 

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Глухарчето се открива по целия свят, с главни местообитания Европа и Западна Азия. Вирее по песъчливи места, пасища и ливади в цялата ни страна. Среща се и в градини и паркове.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Глухарчето съдържа тритерпени, каучукови вещества и стероли, фолиева киселина, тиамин, витамин B6, калий, желязо, калций, магнезий, белтъчни вещества, дъбилни и слузести вещества, смоли, фитонутриенти, холин, мазнини, стерини, органични киселини.

Листата и цветовете съдържат флавоноиди, витамини С и В2, провитамин А, каротиноиди, а корените - инулин, фенолни киселини, гликозиди и др. В корените на растението се откриват тараксацин; горчиви вещества, подобни на фликозиди; инулин, слузести вещества, каучук, смоли, тритерпеноиди, бета-ситостерол, стигмастерол, захари около 18%.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Използва се цялото растение, заедно с корените. Листата се берат и използват пресни през пролетта. Стръковете се берат по време на цъфтежа на глухарчето, а корените се вадят през есента когато надземната му част започва да вехне.

ДЕЙСТВИЕ:

  • общотонизиращо, жлъчегонно и пикочогонно;
  • противоглистно;
  • повишава обмяната на веществата;
  • регулира кръвното налягане;
  • увеличава количеството на урината;
  • увеличава кърмата;
  • възбужда апетита;
  • намалява холестерола;
  • пречиства кръвта;
  • повишава инсулиновата секреция;
  • повишава стомашната секреция - поддържа и стимулира функциите на храносмилателния тракт.

Интересно за глухарчето е, че в изследвания е установено, че корените на растението убиват ракови клетки без да причиняват вреди на организма.

Радиката почиства и почвата върху която расте.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • при стомашно-чревни и жлъчни заболявания;
  • при бъбречно-каменна болест;
  • чернодробни заболявания;
  • висок холестерол;
  • алергии;
  • при запек;
  • атеросклероза;
  • артрит и ревматизъм;
  • подагра;
  • кашлица;
  • болести на далака;
  • газове;
  • кръвохрачене;
  • анемия; 
  • безапетитие;
  • пролетна умора;
  • невроза и безсъние;
  • брадавици, акне, екзема и други кожни проблеми;
  • помага още при състояния на авитаминози и диабет, воднянка и хемороиди, жълтеница.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • в половин литър студена вода се нарязват 2 супени лъжици корени или листа от глухарче и се оставят да киснат 10 часа. Прецежда се и се пие три пъти дневно преди хранене, по 1 кафена чашка.
  • запарка - приготвя се от коренищата и цветните кошнички на растението.
  • студен извлек - приготвя се от надземната част и коренищата на радиката.
  • чай - приготвя се предимно от корените на глухарчето, като за целта могат да се използват всички части на билката - две чаени лъжици корени и листа от глухарче се варят в 300 милилитра вода в продължение на 10 минути. Прецежда се и от получената течност се изпиват по 2-3 чаши на ден.
  • таблетки - предлагат се в аптечните мрежи.

При безапетитие: Смесват се равни части пелин, бял равнец и корени от глухарче. Взема се 1 супена лъжица и се запарва в една чаша вода. Пие се по 1 супена лъжица три пъти дневно, 15 минути преди хранене.

При чернодробни заболявания: две супени лъжици листа се добавят към 500 милилитра вода и се варят 10 минути. Получената отвара се прецежда и приема в доза по 100 милилитра преди всяко хранене за деня.

При диабет: 50 грама листа от мента, 50 грама корени от глухарче, 150 грама бобчета от зелен фасул, 150 грама стръкове от жаблек, 150 грама листа от черна боровинка. Всички билки се смесват и от тях се вземат 2 супени лъжици и се заливат с 600 милилитра вряща вода. Така врат още три минути, след което се оставят да престоят 20 минути. Полученият извлек се пие 6 пъти на ден в доза по 80 милилитра 15 минути преди хранене и 30 минути след него.

При задържане на течности в организма и възпаление на бъбреците: 1 супена лъжица сухи листа радика се заливат с една чаена чаша вряла вода. Оставят се да престоят 10 минути и се прецеждат. По една такава чаша се пие сутрин и вечер.

Интересна рецепта при изтощение: корени се смилат и смесват с конфитюр. В продължение на 10 дни от сместа се взема по една супена лъжица на ден.

С цел пречистване на кръвта и при бъбречни заболявания може да изпълните следната рецепта: количество от 8 шепи цветове на глухарче се слагат в тенджера с вода и бавно се загряват до кипване. След това се варят половин час. Оставят се да киснат 1 нощ. Получената течност се прецежда и отново се слага на котлона, като към нея се прибавят два килограма нерафинирана захар. Сместа не трябва да завира, а на слаб огън бавно се бърка с дървена лъжица. Престоява на огъня докато се постигне консистенция на пресен мед, след което се отстранява. Към нея се добавя нарязан лимон, който след няколко часа се отстранява. От нея се консумират по 3-4 супени лъжици на ден.

За стимулиране дейността на стомаха: 1 супена лъжица корени се заливат с вряла вода в количество 200 милилитра. След изстиване течността са прецежда и се приема в доза 4 пъти на ден по една супена лъжица.

Чай от корените на глухарче - течността с която германците пречистват организма си на пролет от вповече поетите мазнини и лекарства през студения сезон. Изпълнява се по следната рецепта: в 500 милилитра вода се варят 2 супени лъжици корени в продължение на 5 минути. Чаят се прецежда и се разделя на 3 равни части. Всяка от тях се пие преди съответното хранене за деня. Пречистването на организма по този начин трае 1 месец.

Някои от външните приложения на билката са:
  • уморени очи - измийте ги с чай от билката, действа им успокояващо и ободряващо.
  • възпалени очи - промивка с отвара от глухарче
  • лапи - при ревматизъм и кожни лезии, както и при лунички.
  • гаргара - при болно гърло
  • млечен сок от радика - приложим при брадавици
  • екзема - смляно цяло растение с добавен към него мед и млечна, топла суроватка 

Глухарчето в кулинарията:

От листата на глухарчето се приготва вкусна салата. Леко горчивият им вкус може да премахнете като ги накиснете в солена, хладка вода за 30 минути. Но дори и да не го направите, овкусявайки ги той ще изчезне. Друг вариант на предварителна обработка на листната маса на билката, преди влагането й в ястия, е да се свари за кратко докато промени цвета си. Салатата е много полезна по време на пролетната умора и често срещатото се състояние по това време на годината - авитаминоза.

Множество са вариантите за приготвяне и консумиране на билката. Ситно нарязани листа могат да се смесят с извара и да се получи подходящ пастет за мазане върху филия хляб. Могат да се добавят към супи и чорби. Радиката може да се комбинира още с яйца, орехи и мед. Като подправка за течни ястия я приготвите по следния начин: листа от глухарче се накисват в солена вода, отцеждат се и се нарязват на ситно. Смесват се с лимонов сок, магданоз и копър.

И ето с какво да заместим кафето: сухи корени от глухарче претърпяват термична обработка във фурната докато придобият кафеникав цвят. След това се смилат и се смесват с цикория и ечемик - сместа е готова за варене на кафе. То се пие с мляко или сметана.

Билката се включва в диети за отслабване. Много популярна в Америка е комбинацията от чай от глухарче и половин грейпфрут, консумирани преди хранене.

ВНИМАНИЕ!

Консумирано в умерени количества, глухарчето не би причинило вредни ефекти върху организма. Когато се приема в прекомерни количества е възможна появата на алергична реакция или повишаване киселинността на стомаха.

Още по темата:

3.9, 19 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиНовиниЛюбопитноАлтернативна медицинаХранене при...ДиетиИсторияКлинични пътекиЛеченияЗаведенияЛайфстайлМедицински изследванияРецептиОрганизацииНормативни актовеСнимкиПроизводителиСпециалистиСпортСоциални грижиИнтервютаНаправления в медицинатаАнкети